Вучићеви министри одржали састанак са његовим пријатељима

0

(фото:НСПМ)

У Нишу је одржан састанак министара и представника влада Србије, Албаније и Северне Македоније, у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”, који је отворио министар финансија Синиша Мали и поручио да је циљ све три земље да раде као једна.

Сви имамо исти циљ, да повећамо економску сарадњу, не само између наше три земље, већ и свих земаља у региону, да људи у нашем региону имају бољи живот, да побољшају пословање, зараде више новца и да своје снове остваре овде“, рекао је Мали.

Истакао је да је циљ представника три владе да у наредна два дана разраде план како да се поправи проток робе, услуга и људи, као и да се уклони све што три економије виде као препреке за развој и напредак у раду.



Мали је поручио да постоји политичка воља да ове три земље функционишу као једна и да буду усклађене фитосанитарне и царинске процедуре, као и да се олакша проток робе, наводи се у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ја замишљам регион Западног Балкана без граница, као јединственио тржиште, без баријера, да камиони више не чекају на границама, да је слободан проток робе, да људи могу без проблема да нађу посао у ове три земље, да се међусобно признају радне дозволе и то су теме о којима ћемо разговарати наредна три дана, а очекујем конкретна решења“, казао је Мали.

Према његовим речима, циљ је да до 1. јануара покушамо да имамо признате радне дозволе у све три земље и уједначено радно време свих царинских испостава.

Прочитајте још:  Московски фудбалски клуб "Динамо" отворио је филијалу у Србији




Чадеж: Примена да почне у јануару 2022.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да у оквиру регионалне иницијативе Отворени Балкан постоји тежња да се камиони не заустављају на граничним прелазима између Србије, Албаније и Северне Македоније и да се сва папирологија завршава у што краћем року.


Прочитајте још:


„Да једни другима верујемо и признајемо сертификате издате у институцијама једне од ових трију земаља, као и да имамо јединствене радне дозволе“, рекао је Чадеж на састанку у Нишу.

„То је наш циљ и тако ћемо убрзати не само проток робе, него и смањити све трошкове нашим компанијама. То желимо да постигнемо већ до Самита у Тирани крајем децембра и да почне примена јануара 2022. године“, рекао је Чадеж.




Он је додао да ће јединствене радне дозволе омогућити свим грађанима Србије, Албаније и Северне Македоније да после једноставне пријаве могу да раде без проблема у три земље.

Трећи велики циљ, по речима председника ПКС, је информациона инфраструктура, јединствен ИД број, важан не само због убрзања трговине већ и да се обезбеде погодности свим компанијама и грађанима који се региструју за Опен Балкан ИД број, а то подразумева јефтиније авио карте, путарине, бенефите у железничком саобраћају и друге повластице.

Прочитајте још:  Мр Рмандић: Анкете о већинској подршци грађана Црне Горе уласку у ЕУ су намјештене!

Прочитајте још: 


Вечерашњем састанку присуствовали су министар пољопровреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић као и министри финансија, пољопривреде и трговине из Албаније и Северне Македоније.

У наредна два дана представници шест секторских група разговараће о олакшицама за увоз, извоз и кретање робе, слободном кретању пољопривредних и прехрамбених производа, слободном кретању индустријских производа, о приступу тржишту рада, јединственом електронском идентитету за грађане Отвореног Балкана и јединственом информационом систему.

[table id=1 /]



Фонет, Бета

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *