БАНКЕ ЗАПРЕТИЛЕ – ОДУСТАНИТЕ ОД ТУЖБИ ИЛИ ЋЕМО МИ ВАС ТУЖИТИ: Адвокати незадовољни, а ако уђете у спор НИШТА ОД НОВЦА!

0

Банке усмено обавештавају клијенте да одустану од тужби, у противном кажу да ће оне њих тужити, а и ускратити им нове кредите.

(Фото: Depositphotos/okuka67)

Тренутно има 250.000 међусобних тужби.

После допуне одлуке Високог касационог суда да банке ипак имају право на наплату трошка обраде кредита, и да су пресуде у корист клијената по том питању неосноване, ситуација се преокреће. Банке усмено обавештавају клијенте да одустану од тужби, у противном кажу да ће оне њих тужити, а и ускратити им нове кредите.

Уколико сте ових дана отишли у банку, а водите спор на суду против ње да вам врати трошкове обраде кредита, вероватно вас је службеник упозорио да је најбоље да повучете тужбе. То у име банке чине и непознате агенције телефоном.

За сада дискретно, али ускоро би то могла да буде и отворена против-понуда да се одустане од међусобних тужби којих је тренутно око 250.000.




Адвокати сматрају да је та пракса док трају судски спорови недопустива.

“То и јесте циљ да се направи нека пометња, комешање да би се једноставно створила боља позиција за неки евентуално лекс специјалис где би држава тобоже помогла банкама”, сматра адвокат Мирослав Живковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оптужују банке да су само од несоновано наплаћиваних накнада по разним основама зарадиле и изнеле из земље преко три милијарде евра. Удружење банака, пак, наводи да је банкарски систем уређен и да доприноси економском расту земље. Тужбе би, сматрају, требало обострано повући јер је то најрационалније.



“Ако уђете у неки спор, банка вам вероватно не би дала кредит, а из више разлога резервише средства док спор траје и та средства чине их недоступним другима и та средства аутоматски подижу каматне стопе. Јел’ то желимо?”, каже Генерални секретар УБС Владимир Васић.

Прочитајте још:  Цркве празне на Васкрс: Без причешћа би православље постало нека друга вера

Представници удружења Ефектива не верују да су банке пресудно утицале на развој земље и најављу протесте за заштиту клијената, а адвокати против својих колега које су, како кажу, у служби банкарског лобија.

[table id=1 /]


Прочитајте још:



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *