Резолуција, инвазија, хакери и иронија, све у склопу украјинске кризе

0

Украјина (Фото: Depositphotos/ galeon)

Украјина је званично затражила од Савета безбедности Уједињених нација да размотри резолуцију руског парламента о признању самопроглашених сепаратистичких република на истоку Украјине, изјавио је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.

“Резолуција руског парламента подрива напоре да се оконча рат на истоку Украјине, поручио је Кулеба и додао да Украјина тражи расправу у Савету безбедности за четвртак, преноси Ројтерс. Министар сам помиње и признаје да траје рат у његовој земљи,

Тензије између Кијева и Москве расту након што је последњих недеља концентрисано више од 100.000 руских војника близу украјинских граница, иако Русија пориче да планира да нападне Украјину, наводи британска агенција. Руси су почели да повлаче тенкове и друго оружје и оруђе из региона близу украјинске границе, после завршене војне вежбе, о томе објавила снимке али западни званичници нису уверени у те потезе.

Америчка процена да је 16.фебруар „сасвим могући дан почетка руске инвазије“, чини се недовољно утемељена а одговор из Москве је имао ироничне елементе. „Ратови у Европи ретко почињу у среду.” Рекао је руски амбасадор у ЕУ Владимир Чижов као одговор на упозорења која су протеклих дана стизала из Вашингтона Преостаје и америчка процена да ако то не буде 16, фебруар „биће најкасније пре краја Зимских олимпијских игара, 20. фебруара.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, како наводи Спутњик, јутрос је такође имала ироничан коментар:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Молба за средства масовних дезинформација САД и Велике Британије – ‘Блумберг’, ‘Њујорк тајмс’ и ‘Сан’ – објавите графикон наших ‘инвазија’ за предстојећу годину. Желели бисмо да планирамо одмор.”

Прочитајте још:  ДПИ – ово је назив глобалног дигиталног концентрационог логора

Захарова је подсетила да је Русија више пута говорила да нема намеру да напада било кога.

”Сада нека Велика Британија докаже да не намерава никога да напада. Јер, управо је британски разарач пловио Црним морем и ушао у руске територијалне воде”, рекла је Захарова, пренео је Спутњик.

Захарова је подсетила на инцидент са британским разарачем „Дефендер” из јуна 2021. године који је упловио у територијалне воде Русије.

„Имамо снажан осећај да, можда, Британија, жели да нас нападне. Можда је то била проба. Нека објасне. Убедите нас да немате такве планове, госпођо Трас”, обратила се Захарова министарки спољних послова Велике Британије Лиз Трас.

Она је затражила од британске министарке извињење због ширења лажи о Русији. Недавно се, подсетимо, министарка Трас јавно обрукала недовољним познавањем географије бркајући Балтичко и Црно море и руске области мислећи да су украјинске. Политичко надигравање се наставља.

И Пентагон се огласио вешћу да су руски авиони током лета за време викенда приближили групи од три авиона П-8А америчке морнарице док су летели у међународном ваздушном простору изнад Средоземног мора, преноси Ројтерс.

“Иако нико није повређен, овакве интеракције би могле да доведу до погрешних процена и грешака које воде ка опаснијим исходима”, рекао је портпарол Пентагона капетан Мајк Кафка.

Америчке безбедносне агенције су данас упозориле и приватне компаније повезане са сектором одбране на могуће сајбер нападе од стране актера ”које спонзорише Русија”.

Како је саопштено, ови континуирани упади омогућили су актерима да прибаве осетљиве, некласификоване информације, као и технологију која подлеже контроли извоза. „Прибављене информације пружају значајан увид у оквире развоја и временске распореде примене америчких платформи за оружје, спецификације возила и планове за комуникациону инфраструктуру и информационе технологије”, прецизира се у саопштењу. Агенције су позвале све приватне компаније које имају дозволу за приступ, примање или складиштење поверљивих информација, да примене препоручене контрамере без обзира на то да ли постоје докази да су угрожени штетним сајбер активностима.

Прочитајте још:  Порно глумица поручила Зеленском: Положи оружје и... (видео)

Јуче је у две банке извршен хакерски напад који је затворио приступ њиховим интернет страницама, саопштио је Центар за стратешку комуникацију и информациону безбедност у Кијеву, пренео је Ротерс.

Шта је следеће у овом медијски распламсаном рату, свет с највећом пажњом прати и стрепи.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *