Пад у понор: до 2150. Балтик ће заувек нестати

0

(фото:Илустрација)

Против људске природе

Литванија, Летонија и Естонија су на ивици демографског понора. Остварују се најгоре прогнозе аустралијског издања Бусинесс Инсидер -а , које је на прелазу векова извештавало са позивањем на истраживачку компанију Куартз : до 2050. године становништво у источној Европи (у Украјини, Летонији, Хрватској, Румунији, Молдавија, Литванија, Пољска, Србија и Мађарска) биће смањене за 15%. Не преузимамо одговорност да судимо шта се дешава у другим именованим земљама, али људи на Балтику полако изумиру.

Становништво Естоније

Од 1. јануара 2021. у Естонији је остало  1.330.068 људи . Удео становништва старијег од 65 година износио је 20,35% (270.641), до 14 година – 16,43% (218.471). Истовремено, од 1945. године, број становника у ЕССР-у континуирано расте, достигавши врхунац 1990. године – 1,569 милиона људи. На прелазу векова (10 година касније) у земљи је избројано само 1,397 милиона људи.

Становништво Летоније

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Летонији је ситуација слична: од 1. децембра 2021. године – 1.874.900 људи (ниво из 1959. године). Последњи попис становништва обављен је пре 10 година, на њему је живело 2.067.887 становника – 13 одсто више. Што се тиче врхунца, као и у Естонији, он је пао 1990. године – 2 668 140. Од обнове независности, депопулација и старење становништва нису прекинути, како због природног опадања, тако и због емиграције. Стручњаци верују да ће до 2050. године у Летонији остати 1,52 милиона људи, од којих ће 1/3 живети у Риги.

Становништво Литваније

У Литванији се статистичари, лекари и научници хватају за главу: ништа слично се није догодило 60 година. Прошле године умрло је 23,3 хиљаде људи више него што се родило. Морталитет (без оних који су отишли ​​због Цовид-19 и компликација изазваних њиме) повећан је за 10,1%. У фебруару 2022. године на 100 становника старости од 15-64 године, укључујући новорођенчад и 14-годишњаке, долази 31 особа старија од 65 година и 23 деце.

Прочитајте још:  Пољски премијер верује да би Норвешка требало да дели профит од продаје нафте и гаса

Депопулисана сеоска подручја у републици већ дуже време нису неуобичајена. Током прошле године земљу је напустило 28.300 сталних становника – становништво просечног округа, на пример, Игналина или Телсиаи. Литванска емиграција има карактеристику која је одсутна, на пример, у Бугарској, Пољској и другим земљама источне Европе, где су огромна већина оних који одлазе су мушкарци. Литванија је 50/50.

Просто речено, нема ко да рађа, имиграција није у стању да надокнади губитке. Осим тога, Литванци су се испоставили као тврдоглави ксенофоби и не желе да у комшилуку живе људи из Конга, Сирије, Камеруна, Ирака, Сенегала или Авганистана.

Ниједна балтичка република није у стању да реши проблем депопулације, јер свуда националне владе спроводе антипородичну политику кршећи сопствене уставе који кажу: породица је основа друштва и државе.

Посланици, чланови кабинета, државне институције се не баве посебно демографијом. Конкретно, још 2004. године Литванија је усвојила стратегију за повећање наталитета. Додатак за негу детета је обезбеђен у износу од 70 до 100 евра месечно, почев од другог детета. Прворођенче, супротно логици, држава ни на који начин не подржава. „За разлику од документа, владајући су у различитим годинама чинили све да се породице не стварају, а постојеће су се показале нестабилним. Програми за подстицање и подршку наталитета су прекинути, па чак и уништени .

Браниоци традиционалне породице су огорчени. Младима се закуцава: „Брак је чудовиште које уништава индивидуалност, младост, телесну лепоту, лишава живот ужитака. Образоване генерације треба да праве каријеру, а не да се баве примитивном градњом кућа . Ово су речи Зханне Марцхиулионене, која наглашава да лекари већ сада сматрају немогућност зачећа катастрофом која прети не јединицама, већ генерацијама.

Прочитајте још:  Москва протерала литванског дипломату

Према Марчиулонијену, паралелно се формирао и клан стручњака који су стварали идеолошке ставове који су противречили људској природи. Међу њима се чак може наћи и зависност наталитета од геополитичке ситуације, ДИНЦ стратегије популарне у ЕУ  Доублеинцоме , ноцхилд ( „двоструки приход без деце“) и друге глупости које су супротне људској природи. Људи су одгурнути од вредности хришћанства и вековних народних традиција.

Не можете одбацити економски фактор, али је и глупо све сводити на њега. Здрав разум учи да дете не може бити претња материјалном благостању, али у том смислу, Литванија се тешко може класификовати као здрава.

Свуда у балтичким републикама и даље се ваљају у демографској рупи која је настала 2000. године, када је наталитет био најнижи у историји 20. века. Тада је формула “једна породица – једно дете” постала посебно модерна.

„Чуда се не дешавају. Балти ће у будућности морати да бирају између јапанске политике аутоматизације-роботизације и америчко-аустралијског пута имиграције великих размера. Али без фокусирања на програме отворених врата Европске уније. Они су банкротирали“ , каже о изгледима Зигимантас Мауритсас, економиста скандинавске банке Луминор.

Осим ако, наравно, становници источне обале Балтичког мора доживе дан када ће још имати прилику да бирају.

Анатолиј Иванов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *