Овога пута, НАТО је боље да Путинова упозорења о Украјини схвати озбиљно

0

Јенс Столтенберг (фото: EPA-EFE/ PHILIPP GUELLAND)

У једној од великих спољнополитичких грешака модерног доба, амерички и европски лидери су више пута занемарили упозорења Владимира Путина да Русија никада неће толерисати могућност да  Украјина постане војно богатство НАТО-а. Због отпора француске и немачке владе (који је имао везе са хроничном корупцијом у Украјини колико и са забринутошћу око реакције Русије), Алијанса је одложила да Кијеву понуди Акциони план за чланство – суштински корак ка чланству. Ипак, на самиту 2008. године у Букурешту, постојеће чланице НАТО-а разметљиво  су инсистирале да ће се Украјина „једног дана“  придружити Алијанси, и то су обећање поновиле у више наврата након тога, пише http://ronpaulinstitute.org/.

Што је још горе, западни званичници су сматрали да Русија неће имати шта да каже о том питању. Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а, био је посебно оштар и арогантан по том питању. Он је по кратком поступку одбацио захтеве Москве крајем 2021. да НАТО Русији пружи обавезујуће безбедносне гаранције, укључујући и обавезу да Украјини никада неће бити понуђено чланство и да војне снаге НАТО-а неће бити распоређене у тој земљи. Столтенбергов одговор  није могао бити бескомпромиснији . „НАТО има политику отворених врата. То је садржано у оснивачком уговору НАТО-а… Данашња порука Русији је да је Украјина као суверена нација да одлучи о свом путу. И да 30 НАТО савезника одлучи када је Украјина спремна да постанем члан“.

Западни званичници су имплицитно претпостављали да би Русија могла бити застрашена и на крају приморана да прихвати Украјину као део НАТО-а. Они су одбацили све израженија упозорења Кремља да ће напори да се Кијев претвори у средство Алијансе прећи  црвену линију  која нарушава безбедност Русије. Њихова претпоставка да ће Москва питомо прихватити присуство НАТО-а у кључној безбедносној зони Русије показала се спектакуларно погрешном, а Украјина сада плаћа веома високу цену благом и крвљу за њихову погрешну процену.

Прочитајте још:  У Сарајеву је главно исламско и политичко питање: садржи ли Фајзерова вакцина свињски желатин?

Могло би се надати да би лидери НАТО-а извукли важну лекцију из тако скупе грешке. Међутим, они тврдоглаво игноришу нови сет злослутних упозорења из Москве, а овога пута цена такве ароганције без гласа могла би бити крајње катастрофална. Заиста, то ствара ризик од нуклеарног сукоба између Русије и Сједињених Држава. Владимир Путин је у свом првом говору којим је најавио „специјалну војну операцију“ у Украјини  упозорио  све спољне стране (јасно мислећи на чланице НАТО) да се не мешају. „Свако ко покуша да се умеша у нас… мора да зна да ће одговор Русије бити тренутан и да ће вас довести до таквих последица какве никада раније нисте доживели у својој историји.

Ипак, Бајденова администрација и друге владе НАТО-а хвале се колико Алијанса подржава војни отпор Украјине руској инвазији. Средиште напора до овог тренутка био је пораст испорука оружја Украјини, укључујући фокус на  теже и моћније системе . Амерички секретар за одбрану Лојд Остин обећава да ће Сједињене Државе  „померити небо и земљу“  како би наставиле да наоружавају Украјину. Колумниста Њујорк тајмса Пол Кругман избацује да су Сједињене Државе поново постале  „арсенал демократије“,  као што су биле у Другом светском рату

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова политика представља изузетно ризичан подухват који би могао да учини Сједињене Државе зараћеном страном у опасном рату. Москва је у више наврата изјављивала да су конвоји који носе оружје из земаља НАТО-а у Украјину  легитимне мете рата . Путин би лако могао протумачити каскаду наоружања НАТО-а коју су оркестрирали САД у циљу подршке војном отпору Украјине као неприхватљиво мијешање. Исто важи и за другу меру Бајденове администрације –  дељење обавештајних података  са Кијевом, чак и пружање украјинским снагама  информација о циљању у реалном времену . У једном случају, та размена обавештајних података је очигледно омогућила Украјини да обори руски авион  са неколико стотина војника у њему .

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине спремају провокацију гранатирањем болнице у Харковској области

Као и током предратног периода, земље НАТО-а  игноришу упозорења  која долазе из Москве. Заузимајући пркосан став, они уместо тога појачавају своју војну помоћ и стварају пуноправни прокси рат против Русије. Упозорења Кремља су све оштрија. Сам Путин је недавно опоменуо чланице НАТО-а  да не тестирају стрпљење Русије  тако што ће наставити да ескалирају своју подршку Украјини. Маргарита Симоњан, главна и одговорна уредница РТ и Спутњика и блиска сарадница руског председника, изјавила је да Русија можда нема  много избора осим да употреби нуклеарно оружје  ако западна политика настави садашњим курсом.

Ипак, још једном, јастребови у спољнополитичкој мрљи су  потпуно уверен  да ће наставак ратоборности САД и НАТО-а одвратити Кремљ. Мајкл Мекфол, бивши амерички амбасадор у Русији,  безбрижно тврди  да Путинова упозорења о употреби нуклеарног оружја као одговор на повећање војне помоћи Запада Кијеву треба игнорисати. „Претња ескалације је јефтина прича“, самоуверено каже Мекфол. „Путин блефира.

У тексту Валл Стреет Јоурнал-а од 27. априла, бивши заменик подсекретара морнарице Сет Кропси чак је нагласио да Сједињене Државе морају бити спремне да  покажу да ће „победити“  у нуклеарном рату против Русије. Други јастребови врше притисак на Бајденову администрацију  да не попусти на руску „нуклеарну уцену“. Чини се да су спокојно несвесни вероватних последица ако греше. Двојица аналитичара су чак презирала администрацију због претераног страха од  директног „окршаја“  са Русијом, као да би сукоб са великом нуклеарном силом био једнак прашини на игралишту у средњој школи. Нажалост, политика коју Вашингтон спроводи убацујући оружје у Украјину и стварајући заступнички рат против Русије сугерише да креатори политике администрације могу бити скоро једнако неупућени као ултра-јастребови изван владе о опасностима.

Западни званичници и чланови спољнополитичких естаблишмента у Сједињеним Државама и Европи отворено говоре о помоћи Украјини да  победи у рату  и нанесе  понижавајући пораз  од Русије. Чини се да такви појединци не схватају да је Украјина витални руски безбедносни интерес и да ће Кремљ учинити све што је потребно – вероватно чак и коришћење тактичког нуклеарног оружја – да спречи пораз. Неуспех да схвате колико је Украјина важна за Русију довео је до тога да западни лидери више од деценије занемаре упозорења Москве да Кијев не претварају у војног савезника. Из истог разлога, чини се да праве још опаснију грешку игноришући најновије Путиново упозорење да Украјину прави пијуном у заступничком рату НАТО-а против Русије. Императив је да се нова упозорења схвате веома озбиљно и да се одмакнемо од надолазећег рата са потенцијално ужасним последицама.

Прочитајте још:  Пољска: Није време мира, Украјина не скупља оружје да би преговарала

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *