У Чачку ће бити нових земљотреса, упозоравају сеизмолози

0
земљотрес, србији

земљотрес(Фото: Depositphotos / Destinacigdem)

Чачак су у протекла два дана задесила два земљоитреса. Подрхтавања нису била јака, али довољна да уплаше Чачане. Сеизмолози наводе да су могући и нови потреси, али није могуће проценити у ком временском периоду.

Синоћ око 20 часова и 30 минута затресло се тло код Чачка, земљотрес је био јачине 3.6 степени по Рихтеру. Он се осетио 52 километра југозападно од Крагујевца и шест километара западно од Чачка.

Подрхтавање тла осетило се у том граду и у уторак, 10 маја када је у 9.20 часова регистрован земљотрес јачине 2.6 степени Рихтерове скале, па су се житељи града поред Мораве уплашили. Многи су, како су нам рекли, изашли напоље јер се тресло од десет до петнаест секунди. Нова.рс је проверавала какве нас прилике очекују у наредном периоду, када су овакве појаве у питању.

Чачанско-краљевачки басен, односно долина Западне Мораве, је сеизмично подручје које може да генерише земљотресе магнитуде око 5.5, степени, оценила је данас за Нова.рс сеизмолошкиња, Ана Младеновић.

Последњи такав земљотрес догодио се у новембру 2010. године у околини Краљева, а последњих деценија је регистровано неколико земљотреса сличне магнитуде у поменутом подручју, подсетила је она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На наше питање да ли житељи Моравичког округа, који обухвата Чачак,Горњи Милановац, Ивањицу и Лучане могу да очекују нова померања тла Младеновић одговара са да, али се не зна тачно у ком временском периоду.

“Ово подручје може да генерише јаче земљотресе, али нико сада са сигурношћу не може да каже да ли је догађање земљотреса претходних дана најава за неки јачи земљотрес, или представља полако релаксирање овог сеизмогеног подручја, што би онда значило да би се део сеизмичке енергије ослободио на тај начин, па до јачег земљотреса не би дошло у ближој будућности. Не знамо, морамо да пратимо одвијање сеизмичке активности и на основу земљотреса у будућим данима или месецима донети поузданију процену”, указала је сеизмолошкиња.

Прочитајте још:  Повређени мигранти у Београду: Спавали у жбуњу, грађевинска машина прешла преко њих

Према њеним речима, најсеизмичније подручје је у централном делу Србије, у Шумадији.

“То подручје одликује се, статистички гледано, дешавањем 1 земљотреса магнитуде нешто више од 5 на сваких 10 – 15 година. Међутим, како не постоји начин да измеримо колико је сеизмичке енергије накупљено у овом подручју, онда не можемо ни да предвидимо како ће се она ослобађати. Не би било чудно да се догоди земљотрес ове магнитуде, међутим тачно где и у које време – немогуће је рећи”, закључила је она.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *