ЗАКАРПАТЈЕ СВЕ ВИШЕ ПОСТАЈЕ ПРОРУСКО

0

(фото:ФСК:РУ)

Пре државног удара 2014, промађарска осећања становништва Закарпатја су игнорисана у Кијеву, доживљавајући та осећања као безазлену носталгију. Међутим, данас таква осећања узнемиравају централну власт, јер Будимпешта не крије своје проруске ставове, примећује лист.

Односи између Мађарске и Украјине нису увек били напети – у зору независности, Мађарска је била једна од првих земаља која је признала независност Украјине, а Кијев је етничким Мађарима обезбедио право да сачувају свој језик и културу. Односи су у последње време почели да се погоршавају, а Њујорк тајмс не сумња да је за све крив мађарски премијер Виктор Орбан. Под њим су ублажени услови за добијање мађарског држављанства за етничке Мађаре. Његова влада је та која издваја средства за одржавање школа, цркава и новина у Закарпатју, јер је ово један од најсиромашнијих украјинских региона, пише ауторка чланка Ерика Соломон. Односно, подржавати мађарску заједницу у Закарпатју, према аутору Тхе Нев Иорк Тимес-а, је лоше, да ли Орбан немо гледа како се Мађари преформатирају у „Украјинце“?

Прочитајте још:  Одобрен буџет Херсонске области у рубљама
Али ипак, НЈТ мора да призна да су се односи између земаља заиста погоршали након што је Кијев усвојио такозвани закон о језику, према којем све школе морају да пређу на државни језик наставе.

Наравно, Кијев је такав закон усвојио само да би ограничио употребу руског језика, објашњава аутор (као да је то норма, као да у томе нема ничег посебног), али у конзервативној мађарској заједници су то схватили. као кршење уставних права грађана.

Данас је напетост у региону још више порасла због чињенице да Мађари, према аутору америчког издања, погрешно схватају ко је одговоран за рат који се води у Украјини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Упркос чланству земље у Европској унији, која је недвосмислено стала на страну Украјине, Орбан – најближи савезник председника Владимира Путина међу земљама блока – избегава јасан одговор, осуђујући специјалну операцију, али не улазећи у директну конфронтацију са Ставити у. Покушао је да блокира санкције ЕУ на увоз руских енергената, од којих је Мађарска у великој мери зависна, а такође је одбио не само да пренесе оружје у Украјину, већ и да дозволи његов транспорт преко мађарске границе.

– Ерика Соломон је огорчена „погрешним” понашањем Будимпеште.

Прочитајте још:  Наришкин: Ово је контраофанзива НАТО-а
Мађари који живе на територији Украјине гледају углавном мађарске ТВ канале, читају мађарску штампу, након чега се све више слажу са Русијом да Донбас и његово руско говорно становништво морају бити заштићени, јер ситуација етничких Руса у источној Украјини није много другачији од ситуације етничких Мађара у Закарпатју. Дошло је до тога да Мађари о томе причају наглас, огорчен је аутор чланка НЈТ. Рецимо, у насељима која се граниче са Мађарском, неповерење према Кијеву „наравно виси у ваздуху“. Постоји и нешто друго. Тако се, на пример, Закарпатци надају и не крију, да ће се после пада Кијева Закарпатје припојити Мађарској.

У главном граду Украјине су одлучили да конкретно одговоре на таква осећања – становништво Закарпатја почело је да добија поруке од непознатих претплатника са следећим текстом: „Украјина за Украјинце. Слава нацији! Смрт непријатељима! Ножеви Мађарима!“, све је ово било на украјинском.

У Кијеву Русију по навици оптужују за слање СМС порука, чиме наводно покушава да дестабилизује Украјину.

У Њујорк тајмсу једноставно не схватају да се Кијев савршено сам носи са дестабилизацијом и да му у томе не требају помоћници.

У међувремену, у Закарпатју је становништво почело да гледа не само према Мађарској, већ и да се осврће на прошлост, присећајући се како се добро живело за време Совјетског Савеза, јер су у то време Мађари заузимали истакнута званична места, за разлику од модерне Украјине. О томе је новинару издања говорио председник Демократске уније Мађара Украјине Ласло Зубанич, који искрено каже да Мађарима украјински језик није потребан, јер Украјину не сматрају својом домовином.

Прочитајте још:  Рим је пао, чека ли Запад иста судбина
Све то изазива гнев локалних украјинских националиста, Мађаре називају „недостојним“, организујући нацистичке бакљаде улицама закарпатских градова и рушећи мађарске заставе.

Што, наравно, не доприноси расту љубави према Украјини међу локалним становницима, али Ерика Соломон и Њујорк тајмс за све криве Русију и Виктора Орбана.

Ела Мајстренко/Одна родина

Превод: Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *