„Тајне силе“ отварају пут неодговорној и ускогрудој Лиз Трас до фотеље премијера

0

Министарка спољних послова, за коју се чини све већа вероватноћа да ће наследити Бориса Џонсона на месту премијера, рекла је вечерас да је спремна да притисне нуклеарно дугме ако буде потребно, чак и ако то значи глобално уништење. Она је то рекла на митингу у Бирмингему када ју је домаћин Џон Пиенар питао о тешкој одлуци са којом би се могла суочити… Господин Пиенаар јој је рекао: Једна од првих ствари која ће се десити када и ако постанете премијер, биће вам то представљено у собиу, врло командној соби број 10, и пред вама су постављене оно што се назива крајњим одлукама: Ово су ваша наређења капетану наше подморнице Тридент. Да ли ви, премијерко Лиз Трус, наређујете употребу нуклеарног оружја? То би значило глобално уништење. Нећу вас питати да ли жете лићно притиснути дугме, рећи ћете да, али суочени са таквим задатком, осећао бих се физички болесно. Затим је упитао: Шта осећате на ову помисао?“ Госпођа Трас је одговорила: Мислим да је ово важна дужност премијера и спремна сам да то урадим. Затим је поновила: Спремна сам да то урадим.“

Многи познати државници, политичари и државни службеници у свету јавно говоре о нуклеарној политици својих држава. Али то раде, по правилу, детаљније, покушавајући да објасне јавности под којим условима ће доношење оваквих одлука бити могуће. Тек 23. августа, Сергеј Рјабков, заменик министра иностраних послова Руске Федерације, детаљно је образложио могућност таквог корака од стране Русије:

Прочитајте још:  Британија и САД подржале добровољце из својих земаља који хоће да ратују у Украјини

Русија дозвољава употребу нуклеарног оружја као одговор на употребу оружја за масовно уништење (ОМУ), изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков. Он тврди да је Русија спремна на такве мере само у „ванредним околностима“. Рјабков је рекао: „Деструктивни курс земаља НАТО-а и спремност да игноришу наше црвене линије и да се умешају у конфронтацију са Русијом у Украјини, балансирајући на ивици директног оружаног сукоба, изузетно је ризичан. Очигледно, ово је оптерећено даљом ескалацијом до војног сукоба нуклеарних сила са страшним последицама. Он је појаснио да Русија „хипотетички дозвољава“ нуклеарни одговор „као одговор на агресију употребом оружја за масовно уништење“. Такође, нуклеарно оружје се може употребити као одговор на „агресију употребом конвенционалног оружја, када је само постојање угрожено“.

Односно, руска страна буквално објашњава целом свету оне околности и услове који могу да приморају нашу земљу да прибегне екстремном методу самоодбране. Тиме Москва јасно ставља до знања шта наши колеге треба да ураде и како да поступе како би избегли тужну судбину да буду испечени у нуклеарном пожару.

Међутим, у британском случају нема ни најмањег наговештаја услова да такву одлуку донесе евентуални нови премијер Велике Британије. Само: „Да, притиснућу дугме ако буде потребно!“ Коме је то потребно, под којим околностима? За информацију британских грађана, чак су и разбојници који вам у сокаку узимају новчаник убедљивији по својим мотивима. А Лиз Трус задржава потпуну слободу деловања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иначе, нуклеарна сила, Велика Британија, као и остале чланице светског нуклеарног клуба, има званичну војну доктрину која одређује поступак и услове за употребу оружја за масовно уништење.

Способност система одвраћања да се издржи први удар било ког противника сматра се кључним елементом британског нуклеарног одвраћања. Питање обавезивања да неће бити први који ће покренути нуклеарни удар скинуто је са дневног реда јер није у складу са интересима Уједињеног Краљевства и доктрином НАТО-а… Предстратешка моћ подразумева удар користећи једну или више нуклеарних бојевих глава као средство за демонстрирање одлучности и политичке воље. Британска влада одржава политику намерне нејасноће о броју и снази бојевих глава у предстратешкој улози. Међутим, у стручној јавности постала је општеприхваћена чињеница да ракете дизајниране за извршавање предстратешке мисије носе само једну бојеву главу са капацитетом бојеве главе смањеним на границу од једног или неколико килотона.“

Прочитајте још:  Британски плаћеник ухваћен у Мариупољу да би га испитао Руски истражни комитет

Одговорни британски политичар је једноставно био дужан да помене ове доктринарне смернице, које би морао да поштује. Међутим, необична лакоћа са којом је Трас одустала од таквих референци наводи на сумњу да је она јака у овом питању колико и у свом познавању руске географије. И то упркос чињеници да су четири британске нуклеарне ракетне подморнице, од којих је само једна у пуној борбеној готовости, стотине пута инфериорније у односу на укупни капацитет руског нуклеарног ракетног потенцијала. А то значи британско самоубиство, наравно ако се Лиз Трас икада усуди да одржи обећање: нуклеарна група Краљевске морнарице састоји се од четири нуклеарне подморнице класе Вангард са седиштем у Фаслејну у Шкотској, које су при крају свог радног века. Свака подморница носи до 16 пројектила Тридент II, од којих свака може да носи до осам бојевих глава.

ПЛАРБ типа «Вангард» ВМС Велике Британије

Да ли је после тога чудо што се показало да мишљење британских читалаца „Дејли мирора“ о нуклеарним амбицијама Лиз Трус није наклоњено овој неозбиљној дами:

bettyblue

Ако Лиз Трус постане премијерка, сагни се и пољуби се у дупе  за збогом.

NERVOUSWRECK

Ова жена је полудела!! И опасна. Нуклеарни рат?? Кладим се да ако једна крене, она ће трчати најбрже што може до најближег бункера.

WhatsNext

Лиз „тенк“ Трас мисли да ће бити безбедна у свом тенку. Да ли она заиста зна шта је уништење? Да ли је уопште ишла у школу?

CrazyHippie

Чврста девојка, да, али само уз дозволу ујка Џоа Бајдена. Чудно што то није споменула! Мит о британском такозваном „независном“ нуклеарном одвраћању мора се одржати по сваку (политичку) цену.

Прочитајте још:  Декласификованe депеше обавештајних служби откривају незгодне истине о рату у Босни

blueandy

Трасс постаје њихов вођа довешће до смрти Торијеваце на следећим изборима. Трас је бездушна празна шкољка без наговештаја личности и гласачи јој једноставно неће реаговати на њу.

debbiedoesdagenham

Брендирани аутизам или Аспергеров синдром? У сваком случају, ово је лоша вест за јавност.

Watermeters

У суштини опасно. Веома глупа изјава за оваква времена.

Gillparker60

Нека нам Бог помогне ако торијевци без мозга гласају да ова подла, демонима опседнута жена дође на власт… Ако мислите да ће нам наша политика дозволити да изаберемо следећег премијера јер нас, ипак, они наводно представљају, онда ме, дозволите, засмејавате!

Мишљење последњег британског читаоца The Daily Mirror -а које смо цитирали можда је најближе стварности. Западна демократија, у облику који је данас придобила, у минималној мери зависи од воље становништва. А они који тамо заправо доносе кључне одлуке немају никакве обавезе према народима и могу са њима да раде шта хоће. Да би то урадили, потребни су им непромишљени извођачи као што је Лиз Трас, која ће неустрашиво притиснути било које дугме, ако јој само нареде.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *