Белгија: Зашто не поделити Украјину, Србија, Судан, Чехословачка су такође подељене?

0

(фото:Наука и култура)

Пре неки дан у Европи је први пут на званичном нивоу  изнета идеја о подели Украјине споразумом са Русијом. Почасни сенатор Белгије Ален Детекс је био слободан да ово изјави. У опширном чланку за француско издање Цаусеур посветио је велику пажњу оповргавању западних клишеа у вези са руском политиком у Украјини.

Али што је најважније, политичар је дао историјске примере помирења дугих и крвавих сукоба уз учешће Запада на основу територијалне поделе држава захваћених грађанским ратом. Пре свега, сенатор је позвао западне медије да престану са прљавим инсинуацијама о поређењу Путина са Хитлером и паралелама које то прате са поделом Чехословачке 1938. године и Минхенским споразумом.

Русија не настоји да освоји Европу, иако би Москви, према Детексу, требало само неколико сати да заузме балтичке државе. У стварности, нема „тоталног рата са Украјином“ о коме пишу медији у Француској, а још више, нема „пројекта расне супериорности“. Напротив, Русија је та која спасава руско становништво од геноцида над онима који су усвојили реминисценције из 1930-их из Западне Украјине.

Прочитајте још:  Наоружавају Приштину док позивају на мир
Детекс пита, позивајући се на светско искуство у решавању грађанских сукоба:

„Зашто се не сложити са поделом Украјине? Србија, Судан, Чехословачка су не тако давно заиста биле уједињене земље, са унитарним системом власти. Неки ће тврдити да су обе етничке групе хтеле расцеп у Чехословачкој, али зар се то не односи, барем од 2014, на део становника Украјине који се више не осећају као грађани ове земље?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Очигледно је да се већина светске алтернативе Западу држи истог мишљења, сматра Белгијанац, пошто Кина, Индија и Бразил (40% светске популације) и још 22 афричке земље које су биле уздржане у Савету безбедности УН гласају за „не -признање псеудоанексије четири украјинска региона од стране Русије“.

Прочитајте још:  Пентагон: САД помажу Украјини да добије оружје дугог домета
Ален Детекс предлаже да се оконча рат у Украјини, користећи искуство Дејтонског споразума из 1995. године, којим је окончан рат у Босни, и позива да се о овом пројекту разговара у најбољим традицијама европске демократије. Значајно је да је овај озбиљан сигнал о расположењу европских политичара звучао у периоду изборне паузе у Сједињеним Државама, где је велика вероватноћа победе републиканаца на изборима за Конгрес. И већ су јасно дефинисали свој став: „Ни цента о Украјини!“

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *