Шта ће се скривати иза кулиса Лукашенкове посете Кини

0
посета

Фото © Т.ме / пул_1

Званична сврха посете најављена је унапред – довођење односа две земље на ниво „све временског и свеобухватног стратешког партнерства“. Планирани су преговори са кинеским председником Си Ђинпингом у ужем и проширеном формату. Разговараће се о питањима развоја трговинске, економске, инвестиционе и хуманитарне сарадње, реализацији заједничких пројеката, интеракцији у политичкој сфери и одговору на промене међународне ситуације. Лукашенко ће такође имати низ састанака са највишим званичницима НР Кине и руководством водећих кинеских корпорација, пише Лифе.ру.

Чини се да ништа необично, само билатерални односи између држава заинтересованих за развој сарадње. Међутим, посета белоруског лидера Кини изазвала је праву пометњу на Западу. Америчка и европска штампа сумњале су на Александра Лукашенка да је у Пекинг у ствари стигао не да би успоставио билатералну сарадњу, већ као изасланик руског председника Владимира Путина, од кога је наводно пренео личну поруку Си Ђинпингу, и да је права сврха посета није успостављање сарадње између Кине и Белорусије, већ продубљивање интеракције Кине и Русије. Неки аналитичари су се сложили да се Белорусија може искористити за креирање неких сивих шема за испоруку кинеског оружја Русији.

Дакле, да ли је ова гужва на Западу оправдана и да ли ће посета имати такозвани закулисни део?

 

По мишљењу стручњака, ова посета, као и скоро сваки самит шефова држава, сигурно ће имати и недоречену страну. Само се он уопште неће састојати у ономе чега се Запад плаши.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

По мишљењу политиколога Андреја Суздаљцева, све спекулације Запада о некој наводно тајној мисији Лукашенка у интересу Русије су чиста бесмислица. Он сматра да је, поред најављеног програма посете, Лукашенка дошао у Кину да реши, пре свега, своје личне проблеме.

Прочитајте још:  После Часова Јара - цела Украјина

– За ову посету постоји програм иза сцене. То је прилично лако израчунати и није нешто ново и необично. Чињеница је да Лукашенко има веома ограничене могућности за иностране посете. До данас га је за председника свог шестог мандата признало само 15 држава. А у оваквој посети, његов главни задатак је сопствени, лични план. А ово је новац и легитимитет. Кина је прва признала резултате избора 2020. године. А Лукашенка је тамо дошао по новац – инвестиције, помоћ и тако даље. Он нема довољно новца, чак ни узимајући у обзир чињеницу да Русија надокнађује санкције које је Запад увео Белорусији, сматра он .

Што се тиче сумњи у некакво посредовање Лукашенка у односима Кине и Русије, онда је, према експерту, реч о нечему из сфере фантазије.

– Ово је потпуна глупост. Људи који ово пишу на Западу уопште не разумеју спољну политику Русије и место Белорусије у њој. Чак и да је Русија хтела да добије оружје од Кине, нема потребе да то ради преко Белорусије. Русија има огромну границу са Кином, док Белорусија нема такву границу. Такође није згодно организовати било какве испоруке преко Белорусије, пошто је и она под санкцијама. Дакле, шема о којој се прича на Западу се не гради, није ни технички ни логистички могућа“, објаснио је он.

Према Андреју Суздаљцеву, један од главних, иако нејавних, циљева Лукашенка је да покаже како становницима саме Белорусије, тако и целом свету да он није изгнаник који је узурпирао власт, како кажу на Западу, већ пуноправни и потпуно легитимни шеф државе која је у овом својству прихваћена и призната у другим земљама света, укључујући и тако важну као што је Кина.

Прочитајте још:  Дубаи у канџама "великог брата": Уводе препознавање лица на сваком кораку

– Лукашенко има великих проблема са позиционирањем. Он је само делимично признат председник. Лукашенко је тек прошле године постигао пријем Белорусије у ШОС. Међутим, ова одлука још није формализована, јер га већина земаља ШОС-а не признаје за председника. Лукашенка је био нестрпљив да уђе у ШОС да би озаконио шести мандат, добио инвестиције, нешто новца, преференције итд. Али до сада то није успело. Исти проблем са БРИКС-ом, коме би и Лукашенко желео да се придружи – тамо га, осим Русије и Кине, нико уопште не признаје за председника. Односно, део нејавне агенде посете је решење проблема легитимитета Лукашенка “ , рекао је он.

И, коначно, можда најважнији део закулисне агенде, према експерту, за Лукашенка је решење питања његове личне будућности.

– Кина је користила Белорусију као транзитно чвориште за транспорт своје робе на Запад. Сада је то немогуће, пошто је Белорусија под санкцијама. И Кина може имати сумње да ли да настави да улаже у Белорусију. Лукашенко је, највероватније, дошао да разбије ове сумње. Очигледно, пре свега да би се очувао режим. Он тражи неке начине да задржи власт у случају окончања сукоба у Украјини. И, наравно, желео би да добије подршку Кине и као покровитеља и као спонзора, рекао је он.

Политиколог Дмитриј Родионов такође сматра да поред званичне агенде, посета Александра Лукашенка Кини може да има и друге циљеве. Један од тих циљева, поред демонстрације легитимитета самог Лукашенка као председника, по његовом мишљењу, могао би бити и разговор о низу економских питања иза затворених врата.

„Белорусија има много тежу ситуацију од Русије, јер је под још оштријим санкцијама и има много мање маневарског простора. Према томе, ако има било каквих закулисних преговора, онда је то пре свега економска сарадња, помоћ у заобилажењу западних санкција у проналажењу алтернативних тржишта и алтернативних извора неопходних добара, објаснио је он .

Владимир Дјужиј / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

Прочитајте још:  ХЛАДНИ РАТ 2. ЈЕ ВЕЋ У ТОКУ, ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ? ПОСТОЈИ ЛЕК ЗА НУКЛЕАРНУ АПОКАЛИПСУ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *