Француска: Сви штрајкују!

0

Француска: Сви штрајкују!

Синдикати спремни да ‘баце француску економију на колена’.

Осам највећих француских синдиката спрема се да „зауставе Француску у свим секторима 7. марта“ покретањем штрајка широм земље како би се супротставили владином пројекту пензионе реформе ако влада и парламент „остану глуви“ на народне протесте.

Лидерка Генералне конфедерације рада ( ЦГТ ) Цатхерине Перрет рекла је да ће након “неколико дана масовне мобилизације влада бити приморана да положи оружје” . Железнички синдикати, синдикати јавних предузећа и возача камиона позвали су на штрајк на неодређено време ( ла греве рецондуцтибле ). Возачи камиона намеравају да блокирају аутопутеве и логистичке платформе широм земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Уколико влада и даље не види одлучност радника, омладине и свих оних који подржавају овај јединствени импулс да искажу свој гнев пред новом неправдом, мораће да преузме одговорност за затварање привреде у нашој земљи. земље“, упозорио је синдикат Аутономног одељења за саобраћај Париза .

Синдикати надлежни за снабдевање авиона горивом такође су позвали на штрајк на неодређено време почевши од 6. марта увече. „Утицај на ваздушни саобраћај  ’ могао би бити тренутан ‘ “, рекао је 1. марта портпарол Генералне конфедерације рада (ЦГТ) Пјер Дал .

За предстојећи штрајк се спремају као за прави рат. 2. марта, у Авињону, 150 синдикалних активиста окупило се у холу градске куће и дуго, уз аргументе и повике,  расправљало о стратегији и тактици предстојећег штрајка. Железничар Жан-Франсоа Шамају убедио је неодлучне и неодлучне: „Штрајк нису снови и молбе! Ово је организација! Пет дана штрајка није поколебало владу, а ни још пет дана неће је померити. Решење је да се организује штрајк на неодређено време“.

Подржао га је Давид Тхиерри, ветеран енергетске индустрије: „Не смемо оставити рафинере нафте, гасне раднике и железничаре саме на првим линијама фронта. Није довољно да штрајкују само државна предузећа. Приватни сектор би требало да се укључи у игру.”

Према подацима Централне територијалне обавештајне службе ( СЦРТ ) Министарства унутрашњих послова Француске, око 1,5 милиона људи ће демонстрирати у 320 градова у земљи у знак протеста против пензионе реформе.

Прочитајте још:  МИГРАЦИЈЕ НИСУ ЉУДСКО ПРАВО! Орбан грми после најаве доласка нових избеглица!
Социјална тензија је велика. У Француској је 3. марта почео неодређени штрајк радника у енергетском сектору против пензионе реформе. У Паризу су 4. марта „жути прслуци” продефиловали централним престоничким улицама тражећи укидање пензионе реформе, веће плате и пензије и излазак из Европске уније.

Прво се претпостављало да ће акције бити одржане од 7. марта, али су запослени у ЕДФ-у (највећа француска државна енергетска компанија) који раде у нуклеарним електранама раније ступили у штрајк, пошто је пројекат пензионе реформе поднет Сенату за дискусију. Радници гаса придружили су се протестима, озбиљно смањивши производњу електричне енергије широм земље. Како напомињу у ЦГТ, синдикати су спремни да „баце француску привреду на колена“ ако влада не повуче свој пројекат.

НПП Фламанвил, Палуел, Сент Албан генеришу 1000 МВ/х мање електричне енергије (капацитет једне нуклеарне јединице). Радници рафинерије нафте придружиће се демонстрантима ове недеље.

ЦГТ је позвао на неодређени штрајк од 6. марта у “рафинерској, петрохемијској, фармацеутској и индустрији гуме и пластике”.

Посебна акција планирана је за 8. март , која ће се поклопити са Међународним даном жена. Овог дана одржаће се демонстрације у одбрану права жена у Паризу, Каркасону, Марсеју, Ници, Дижону, Монпељеу, Вану, Рену, Бајону, Лиону, Нансију, Ниму, Авру, Лиможу, Бордоу, Нанту.

Демонстрације протеста не престају широм Француске од тренутка када је 10. јануара француска влада  објавила , како смо писали , да ће од 2030. подићи минималну старосну границу за одлазак у пензију са 62 на 64 године. За месец дана у Француској је већ одржано пет демонстрација широм земље против реформе. Прва два, одржана 19. и 31. јануара, окупила су више од милион учесника.

Протест постаје све разноврснији. Дана 2. марта, две стотине црних афричких миграната изашло је на улице Париза у знак протеста против закона који пооштрава миграционе политике. Африканци су носили транспарент којим су позивали владу да изда документе мигрантима и узвикивали пароле „Доле Дарманен закон!”, „Дај нам папире!”, „Хоћемо да радимо!”. Удружење за заштиту миграната одржало је 4. марта још већи протест. Нови закон „О азилу и миграцијама”, или „Дарманенов закон” (шеф Министарства унутрашњих послова), у великој мери поједностављује депортацију.

Петицију против „Дарманеновог закона“ потписали су турска грађанска скупштина, Удружење Мароканаца у Француској, Удружење радника Магреба, Мароканско удружење за људска права, као и синдикати: ЦГТ, Радничка солидарност, Француски синдикат правника , Национална унија студената Француске, Синдикално удружење Солидарност и стотинак различитих невладиних организација.

Прочитајте још:  Седам универзитета у Израелу ступило у штрајк
У петицији се наводи да су мигранти „дехуманизовани“ и да се виде као радна снага лишена основних људских права.

Алесја Милорадович, запосленица Париске академије за геополитику, приметила је у интервјуу за Федералну мрежу: „Макрон и његова влада нису забринути за добробит својих суграђана, већ за интересе америчког Стејт департмента и транснационалних корпорација , као што је амерички инвестициони фонд БлацкРоцк , коме је Макрон продао скоро сву француску индустрију.

У Француској се појављује широка опозициона коалиција уз учешће великог броја професионалних, друштвених и етничких група.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *