Русија може да „одгонетне” тајне америчког дрона

0
еу, србија, одмор, русијом

Русија може да „одгонетне” тајне америчког дрона.

Сједињене Државе су забринуте да њихова војска можда „никада не дође у руке“ дрона МК-9 који се срушио код обале Крима. Зашто је најјача америчка армија на свету у овом случају потпуно немоћна, какве тајне може да носи ова беспилотна летелица – и са каквим тешкоћама ће морати да се суоче руски специјалисти?

„Учинили смо све да минимизирамо вредност обореног МК-9 са обавештајне тачке гледишта“, рекао је портпарол Беле куће Џон Кирби. „Међутим, нисмо сигурни да ћемо икада моћи да подигнемо овај апарат [са дна мора].“

Прочитајте још:  Мирослав Пушоња: Нећемо ући у ЕУ јер нисмо довољно брутални да будемо део тог крвавог света!
Тако је политичко руководство Сједињених Држава јасно ставило до знања да изузетно озбиљно схвата опасност да дрон падне у „погрешне руке“ – на пример, у руке руске војске. А њихове страхове су одмах потврдили и руски званичници.

„Русија ће покушати да добије остатке америчког дрона који је пао у Црно море“, рекао је Николај Патрушев, председник руског Савета безбедности. Штавише, има разлога да се верује да је сама операција подизања уређаја (или његових фрагмената) почела 14. марта, одмах након инцидента са МК-9. На бројним Телеграм каналима појавили су се снимци разговора руских морнара који учествују у потрази за апаратом.

МК-9 је пао у непосредној близини обале Крима, али тачне координате још нису јавно објављене. Да ли је могуће претпоставити да су Сједињене Државе способне да предузму неку врсту специјалне операције за њено подизање? Са великом вероватноћом – не, а то, у ствари, каже признање представника Беле куће.

Прво, за подводну операцију ове величине потребни су специјални бродови, опремљени одговарајућом опремом. Наравно, они су на располагању Сједињеним Државама – само су то ратни бродови, а у складу са Конвенцијом из Монтреа забрањен је пролаз кроз Босфор (до Црног мора) током непријатељстава. То значи да тамо неће стићи ни амерички ратни бродови.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Украјина нема шансе да победи Русију - Кенеди
Друго, Русија ће са великом вероватноћом моћи да организује такве потраге много раније него САД. „За то постоје техничке могућности“, каже Николај Патрушев.

„Могу да претпоставим да се срушени амерички дрон налази на дубини од око километар. Русија заиста има на располагању дубокоморске подморнице које могу да је подигну – не у потпуности, наравно, али се олупина може наћи са великом вероватноћом – каже капетан трећег ранга резерве Максим Климов листу ВЗГЉАД. „На пример, компанија Јузхморгеологиа, која је позната по подизању црне кутије срушеног Ту-154 изнад Црног мора, може то да уради.

Међутим, у Русији постоји бар неколико компанија које имају аутономна (ненасељена) возила способна да раде у дубинама Црног мора. Односно, најмање до три хиљаде метара.

Такве уређаје имају и државне структуре, на пример, Министарство за ванредне ситуације, а да не говоримо о руској морнарици и чувеном ГУГИ (Главна управа за дубокоморска истраживања). Шеф руске спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин такође је најавио техничку могућност подизања уређаја.

Специјалисти за дубокоморска истраживања, са којима је разговарао лист ВЗГЉАД, напомињу да са чисто техничке тачке гледишта, главна потешкоћа неће бити подизање апарата (или његових фрагмената), већ његово проналажење. Чак и ако се зна тачна локација пада дрона, највероватније је тачка на морском дну где се МК-9 сада налази негде са стране. За потраге и истраживања биће потребно узети у обзир морске струје, као и привући специјализовану опрему – специјална подводна возила опремљена сонаром.

Прочитајте још:  КРВАВИ БАДЊИ ДАН, ЗЛОЧИН КОМУНИСТА У КОЛАШИНУ: На „Пасјем гробљу“ Мају Милошевићу извадили срце, желудац и џигерицу и закопали га са срцем у рукама!
Остаје да се одговори на питање – зашто уопште подизати овај дрон? Да ли је игра вредна свеће, јер операција подизања апарата може бити веома скупа? Које тајне и тајне може да садржи? Шта су у њему могле да нађу руске специјалне службе и инжењери?

Према Пентагону, МК-9 није био наоружан, што значи да је обављао чисто извиђачку мисију. Али системи наоружања у овом случају нису толико критични као комуникациони и информациони системи.

Пре свега, тако модерна беспилотна летелица садржи бројне електронске системе и компоненте, како уграђене, тако и заменљиве. Конкретно, реч је о комуникационим системима, оптичким и електронским сензорима, радарима, предајницима и другим сличним уређајима.

Прочитајте још:  Америка: Уводићемо санкције Русији све док не врати Крим
Наравно, након што буду у морској води, сви ће бити нефункционални, али чак и у овом облику могу бити од интереса за руске обавештајне службе.

Посебно много информација може се прикупити проучавањем управљачког система уређаја, његовог распореда, архитектуре, инжењерских решења, па чак и материјала који се користе за труп и авионе.

И овде се вреди вратити где се тачно налази олупина палог дрона. Питање је фундаментално – ако су у руским територијалним водама, онда је проблем само технички. У ствари, ови фрагменти постају власништво руске државе.

Међутим, ако је уређај у међународним водама, све се мења. Дрон би тада остао власништво Сједињених Држава, а отворени покушај његовог повратка изазвао би међународни скандал. Овде можемо подсетити на строго тајну операцију кодног назива „Азориан“ подизања совјетске нуклеарне подморнице, коју су извеле Сједињене Државе 1974. године. Операција је држана у дубокој тајности управо због ограничења рада са туђом (у овом случају совјетском) имовином која се налази на дну океана.

Прочитајте још:  Познати амерички глумац оптужен за силовање
Изјаве руских званичника о могућности и пожељности подизања МК-9 врло су вероватно знак да се дрон налази управо у руским терористичким водама, под пуном контролом, укључујући и руску морнарицу. Дакле, највероватније, специјалисти руског војно-индустријског комплекса заиста имају све шансе да сазнају тајне америчког дрона, и то на потпуно легалној основи.

Николај Гуљајев, Взгљад

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *