Као у страшној бајци: Зашто су три аутохтона народа Русије нестала без трага

1

Фото © ВК / Сликар Всеволод Иванов

Према етнографима, најмање 13 народа је нестало са карте Русије. То је због низа историјских, политичких и друштвених догађаја. Прошли пут је Лајф писао о нестанку народа Чуд и Мерја. Овог пута ћемо причати о ништа мање мистериозним муром, гољадима и камасинима.

Зашто аутохтони народи Русије изумиру

Верује се да људи потпуно нестају смрћу последњег изворног говорника. Све док постоји бар један носилац, сматра се да народ постоји. Неки од народа су нестали још у доба Древне Русије, неки су се спојили са главним становништвом током периода Руског царства, други након Октобарске револуције, а неки живе свој живот управо сада.

Постоје два главна сценарија за изумирање народа. У првом случају, народ се спаја са већим, интегрише  своју културу, престаје да користи свој језик и преноси га на следеће генерације. У другом случају, народ, затворен у сопствену аутономију, више не може да одржи њену одрживост, изумире.

Али ни овде није лако. Према Институту за лингвистику Руске академије наука, понекад је веома тешко тачно утврдити да ли се одређени језик може сматрати изгубљеним. Тако се десило да су људи забележени у категорији „изумрли“, а затим је откривен њихов носилац. Русија је толика да се овде није грех изгубити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Древни народи Русије: Мурома

Судбина људи Мурома слична је ономе што се догодило са Чудом и Мерејем. Асимилирали су их други народи. У почетку ништа није наговештавало ово.

Мурома је угрофинско племе, које је од средине 1. миленијума н. живео у доњем току реке Оке у близини града Мурома. Помињу се у „Причи о прошлим годинама” из 12. века, о њима се писало у скандинавским сагама из 13. века, изводећи их као Морамар. На руском “мурома” је преведена као “људи на копну”, на вепском значи “облака”. Сагласност Муроме и Мурманска није случајност, јер и тамо и тамо постоје угро-фински корени.

Прочитајте још:  ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ПОДИГАО СВЕТ НА НОГЕ ЗБОГ НОВАКА! Запад боли што један Србин, Балканац, "инфериорна раса" побеђује!!

Неки истраживачи га сматрају изданаком Марије. Барем су били у блиској интеракцији и имали су сличне карактеристике.

Народ је био познат по високо развијеној култури. Драгуљари “Муром” стварали су накит који није имао аналоге ни у једном племену тог времена. На главама су мурома носили накит од коњске длаке, бронзане жице и трака од коже.

У 11. веку од занатлија су настали металурзи, ковачи и оружари. Њихово оружје се сматрало најбољим, по њега су долазили из других региона.

Муроми су остали пагани. Међутим, неки представници овог народа су прешли на ислам, са чиме су се упознали преко Волшких Бугара. Од болести су се лечили уз помоћ магијских ритуала. На пример, веровало се да се очна болест може излечити бацањем новчића у посебан свети бунар. Обожавали су свето дрвеће, на која су качили мараме. Археолошки налази показују да су Муромци заједно са мртвима сахрањивали коње и краве, у гроб стављали кожне справе за пењање на дрвеће.

За мртве су се славиле задушнице, на којима је био обичај да се приређују пијане шаке, где су људи често умирали. Био је обичај да се у знак туге чеше лице.

Према етнографима, Мурома су први народ који је нестао са мапе Русије. Они су се мирно асимилирали са главним становништвом Древне Русије, а након 17 века више се не помињу у аналима. Осим Иље Муромца, који је стекао бесмртност као стари руски суперхерој.

Гољада у старој Русији

Гољад се односи на балтословенска племена. Тако су их Словени звали, али су сами себе радије звали Галинда. Живели су у горњем току реке Протве, леве притоке Оке.

Прочитајте још:  Може ли се против Илариона Руварца?

Постали су познати као војни мајстори и, очигледно, често су деловали као плаћеници, који су били веома цењени. Према древним хроникама, голиад је био ударни део словенских одреда. По први пут у хроници, гољада се помиње 1058. године, у епизоди посвећеној походу кнеза Изјаслава Јарославича на Смоленску област.

Године 1147. у одреду кнеза Свјатослава Олговича виђен је гољад: „И оде Свјатослав и узе људе Гољад, горе Поротву“. Од 13. века гољади су почели да се називају Литванима.

У зору свог постојања, гољади су били изузетно богато племе које је зарађивало на трговини ћилибаром. У периоду формирања Древне Русије, гољад је осиромашио, па је отуда и дошао израз “непотребан нередовни”. Ово их је гурнуло у плаћенике. Народ је исповедао паганство. Као и Викинзи, мртви су сахрањивани у чамцима који су плутали реком. До 15. века голиад је покушавао да одржи независност, али је у процесу уједињења земаља око Москве асимилован.

Данас топоними у близини Москве подсећају на гољад, посебно: село Гољад, река Гољадјанка (данас Цхуриликха), реке Руза, Лама, Сетун и друге реке. Такође се верује да су Московљани наследили карактеристичну „ацане” од гољада.

Древни народи на територији Русије

Камасинци припадају Сајанским Самоједима који су живели у планинским пределима на југу модерне Краснојарске територије и Хакасије. Рођаци савремених Ненеца, Селкупа и Енета. Због географског положаја, дуго су живели раздвојени, што је овом народу омогућило да се издржи до краја 19. века.

Традиционална занимања народа Камасин су узгој ирваса, лов и риболов. Са доласком руских досељеника на Краснојарску територију, Камаси су успоставили блиске економске везе са њима и усвојили неке карактеристике живота. У КСВИИИ-КСИКС веку подељени су на тајге и степске Камасине. Први су сачували древни начин живота, други су постали сточари и фармери. После куге ирваса, тајга Камасијанци су се бавили пољопривредом и спојили се са Русима. Степски Камаси придружили су се етничкој групи Хакаса и изгубили свој етнички идентитет.

Прочитајте још:  Десет малих пензоса

У сверуском попису становништва 2020–2021, две особе су се идентификовале као Камашинци. Оптимисти ће рећи да се у овом случају овај народ не може сматрати изумрлим. Међутим, већина Камасинаца је заборавила своје традиције, ритуале, па чак и свој матерњи језик. Међутим, то нас не спречава да се надамо да је негде у дубинама Краснојарске територије сачуван центар ове културе, за који нико не зна.

Евгени Жуков

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Као у страшној бајци: Зашто су три аутохтона народа Русије нестала без трага

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *