Да ли је “неуспех” Мосада највећа омбана света икад и како је Израел већ искористио ситуацију за виши циљ?

0
немачкој

(Фото: Твитер)

Да ли је неуспех израелских обавештајних служби заправо само обмана човечанства, будући да су кроз историју показали спремност на жртву својих сународника ради виших циљева. 

Никада у историји Хамас или Палестински исламски џихад нису успели да убију и киднапују стотине Израелаца у једном дану . Суботњи напад је очигледно био добро испланиран, добро координисан и добро наоружан и врло вероватно се припремао месецима или чак годинама. Тајмс оф Израел извјештава о броју погинулих у Израелу од преко 600 , а војска је потврдила да је више од 100 тренутно у палестинском заробљеништву .

 

Израелски званичници и медијски стручњаци сада желе одговоре: како је то могло промашити најславнија и најпознатија израелска обавештајна организација Мосад ? Како војска није имала никаквог предзнања да долази? Како су џихадисти у Гази тако брзо и лако заузели неколико испостава ИД?

Садашњи и бивши израелски званичници сада осуђују “катастрофални” неуспех обавештајних служби и упозоравају да би то могло имати озбиљне трајне политичке последице. Цео овај рат могао би чак послужити и за дестабилизацију Нетањахуове коалиционе владе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чак Фрајлих, бивши заменик израелског саветника за националну безбедност, рекао је за Политико: „Ово је катастрофалан неуспех у вези са Газом.

“То је неуспех у смислу обавештајних података, оперативно”, рекао је Фрајлих. „ Јасно је да нас је ово ухватило потпуно неспремне . Штаб дивизије одговоран за Газу је заузет, они су у нереду, тако да је цео одговор одложен.“

Он предвиђа далекосежне “политичке последице” …

„Увек постоји краткорочно окупљање око заставе. Али када се прашина слегне, имаћемо велике политичке последице “, рекао је Фрајлих. „После рата на Јом Кипуру, требало је три и по године [тадашњем премијеру Израела] Влада Голде Меир ће бити срушена — мислим да овог пута неће потрајати толико дуго.”

Прочитајте још:  Виши кардиолог упозорава да се студија која повезује ковид вакцине са огромним порастом срчаних удара потпуно занемарује

Бивши шеф обавештајне службе ИД Амос Јадлин упоредио је суботње рације са „неуспехом обавештајних служби“ у рату Јом Кипур – у коме су египатска и сиријска војска изненадно напали снаге у Тел Авиву.

И обична израелска јавност изражава огорчење…

Војници постављају слична питања, а Ели Маром – бивши шеф израелске морнарице, изјавио је у националној емисији: „Цео Израел се пита: где је ИД, где је полиција, где је обезбеђење?… То је? колосалан неуспех; хијерархије су једноставно пропале, са огромним последицама .”

А међу западним стручњацима, чланак у Гуардиану каже да је то било „незамисливо“ и „вековни неуспех обавештајних служби“.
Петер Беаумонт пише :

Хамасов изненадни напад на Израел , на 50. годишњицу рата на Јом Кипуру, остаће упамћен као неуспех обавештајних служби током векова .

У периоду од неколико сати, десетине милитаната из Газе пробили су граничну ограду у јужни Израел , изненадивши локалне војне положаје.

Наоружани људи су киднаповали и убијали Израелце у јужним пограничним заједницама, снимајући њихов напад док су напредовали на бројним локацијама. У једном случају, новинар телевизије Газа је дао стандуп извештај о једном нападу из унутрашњости Израела, скоро незамисливом тренутку .

Неки су отишли ​​толико далеко да су спекулисали да је Нетањахуова влада можда била свесна да се нешто спрема, али је планирала да искористи сваки напад као оправдање за брисање Газе и покретање великог копненог рата против Хамаса. Премијер Нетањаху је од недеље званично објавио рат .

„Објава рата је донета у складу са чланом 40 Основног закона Израела, саопштила је служба за штампу израелске владе“, наводи ЦНН .

Да ли ће следећа бити борба на северној граници Израела?

Прочитајте још:  16 људи ухапшено током протеста у Израелу

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *