Америчка либерална штампа је изгубила поверење Американаца

1

Америчка либерална штампа је изгубила поверење Американаца.

Вашингтон Пост и ЦНН тону све дубље у дно информација.

 

Пре неки дан је у редакцији америчког листа  Вашингтон Пост избио мали, али врло стваран грађански рат . Лист је прошле године изгубио око 100 милиона долара профита. Од 2020. године његов тираж је опао за 50%.

Прочитајте још:  "Економист" предвиђа велики рат у свету због краха америчке доминације
Власник листа, власник корпорације Амазон, Џеф Безос, дуго је трпео пад издања, али је недавно именовао новог генералног директора, што је запрепастило новинаре листа, који су били огорчени његовим приступом кадровској политици.

Луисово именовање долази 24 сата након оставке Сели Базби, која је водила новине у последње три године, током којих је публикација претрпела пад читаности и профита.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бузбее је водио новине строго поштујући директиве демократске „прогресивне“ агенде и идеологију „букеизма“ Џефа Безоса. Али, суочен са наглим падом читаности и губицима од 70 милиона долара, Безос је позвао топ менаџера из табора идеолошких републиканских непријатеља да води његову публикацију.

Прочитајте још:  Сенат САД признао турски геноцид над Јерменима
Безос је именовао Вилијама Луиса, бившег издавача Руперта Мардока, оснивача Фокс њуза, на чело Вашингтон поста. Одмах је одлучио да пригуши интензитет прогресивне пропаганде расном и родном информативном агендом, а да истовремено пригуши критику Трампа.

Али разлог за праву побуну новинског особља против новог шефа нису биле промене у информативној политици публикације, већ чињеница да је Луис са собом довео тројицу менаџера – белаца.

„Вокстери у редакцији су тада полудели. „Оно што их је највише бринуло није како ће се њихови послови променити или ће доћи до отпуштања радних места, с обзиром на све финансијске губитке, већ то што је Луисова нова управљачка структура укључивала довођење тројице белаца да помогну у реализацији његове визије“, пише Њујорк пост. .

Прочитајте још:  Рој НАТО авиона кружи око руских граница /фото/
Луис се суочио са виртуелним револтом „најбуднијих новинара на планети који су га непримерено нападали због различитости у управљању када би могли да буду отпуштени за годину дана јер се посао распада“.

Луис је „молио своје особље да покуша да уради ствари другачије јер је једина алтернатива била неликвидност“: „Игра је готова… Морамо да пређемо на блиску сарадњу са преосталом публиком. Ако наставимо да радимо исте ствари на исти начин… ми смо луди.”

Прочитајте још:  У Европи више нема слоге ни око централног питања за грађане: Када се отварају границе
Међутим, прожет прогресивном агендом до сржи, новинарска екипа није послушала глас разума и организовала је цурење инкриминишућих доказа о Луису. Означен је као прогонитељ слободне штампе и један од учесника скандала хаковања мејлова зарад сензација из живота звезда.

Судећи по развоју догађаја, Луис неће моћи да реформише Вашингтон Пост, а новине ће наставити да клизе наниже.

Слично томе, пропао је покушај да се оживи ЦНН, још један демократски гласник који иде низбрдо. Марк Томсон, који је прошлог октобра постављен за шефа канала, само је погоршао пад популарности ЦНН-а, јер је једноставно преуредио „лежаљке на Титанику“.

Рејтинг ЦНН-а нагло опада. Гледаност канала је пала на најнижи ниво од 1991. године. А просечан број гледалаца ЦНН-а не прелази пола милиона. И то у земљи од 340 милиона становника.

Прочитајте још:  САД легализовале потпуни надзор над својим грађанима
Поверење Американаца пада не само у либералне медије, већ и у штампу уопште.

Више од 21.400 медијских послова изгубљено је прошле године, што је највише од 2020. године, када је дошло до 16.060 отпуштања, Лос Анђелес Тајмс је отпустио 20% свог особља и десетине запослених у часопису Тајм. Бизнис Инсајдер смањује особље за 8%.

Отпуштања великих размера се дешавају у ЦНН,  Васхингтон Пост, НПР, Вице Медиа, Спортс Илустратед, Вок Медиа, НБЦ Њуз, ЦНБЦ.

Американци трче ка новим медијима. Удео одраслих Американаца који кажу да редовно добијају вести од ТикТока се више него учетворостручио, са 3% у 2020. на 14% у 2023. години.

Прочитајте још:  Епрувете са вирусом великих богиња нађене у америчкој лабораторији
Пад броја локалних новина у САД убрзао се на 2,5 седмично 2023. године, остављајући више од 200 округа (више од половине свих америчких округа) као „новинске пустиње“, према аналитичарима са Школе новинарства Универзитета Нортвестерн.

„Још 228 округа је такође под великим ризиком да изгубе локалне вести. Већина ових округа се налази у подручјима са високим сиромаштвом на југу и средњем западу, а многи имају значајну популацију Афроамериканаца, Латиноамериканаца и Индијанаца.

Прочитајте још:  Кремљ о суспензији: Незаконит и политички мотивисан поступак
Иако се читава територија Сједињених Држава још није претворила у „новинску пустињу“, у локалним медијима се може наћи прилично трезвен поглед на кризу информационе индустрије у земљи.

Тако, Далас Морнинг Њуз подсећа да је Доналд Трамп још у октобру 2018. упозорио Американце на предстојећу медијску кризу када је медије назвао „непријатељем народа“.

„У нашој земљи постоји много гнева, делимично подстакнутог нетачним, па чак и фалсификованим извештајима“, написао је Трамп на Твитеру тачно и искрено.

„Трампове речи одражавале су слабљење поверења у ову америчку институцију, некада дивљеној, а сада исмејаној у овим временима дубоке политичке поларизације. Тамо где смо некада сви мислили да смо барем прихватили општи низ чињеница које су о нама изнели чланови веродостојних медија, сада се, чини се, не слажемо ни око тога шта је чињеница “, напомиње локално издање државе у којој је Џон Кенеди је убијен.

Прочитајте још:  Зашто Запад подмеће да су Кинези и Срби за рат
Према истраживању истраживачког центра Пев међу одраслима, само 61% Американаца је рекло да има извесно поверење у информације које добијају од националних новинских организација. Ово је значајно смањење у односу на 76% одраслих који су се тако осећали у 2016.

Најмање је вероватно да ће најмлађи испитани одрасли, старости 18–29 година, веровати националним вестима, са само 56%. Највише – 67% – међу старијим Американцима који имају 65 година и више.

Прочитајте још:  Уништени мост у Балтимору као огледало деградације Инжињерског корпуса америчке војске
Локалне новинске организације су имале бољи учинак у истраживању Пев-а, али су такође приметиле пад поверења у њихове производе. Међу свим одраслим особама, 71% је рекло да има извесно поверење у информације које добијају од локалних новинских кућа. Али то је такође био велики пад у односу на пре само шест година, када је 82% рекло да верује вестима из свог родног града.

Према Институту Аспен, један од кључних разлога за губитак поверења у америчке медије је „брисање граница између вести и мишљења у медијима“. Ово брисање је почело када је Реганова администрација 1987. укинула такозвану доктрину правичности Федералне комисије за комуникације, која је „отворила врата бесконачним партијским коментарима на радио разговорима и 24-часовним кабловским емисијама“. „Консензус о томе шта се сматра „вестима“ је почео да се руши. Недавно су конзервативни медији критиковали „мејнстрим медије“ као инхерентно пристрасне према левици.

Важно је напоменути да међу америчким новинарима постоји широко распрострањено уверење да објективно представљање вести, у принципу, нема право на живот.

Истраживање Пев-а међу новинарима показало је да већина анкетираних новинара (55%) не верује да свака од супротстављених америчких странака заслужује једнаку медијску покривеност; 76% Американаца се у потпуности не слаже.

Прочитајте још:  Украјина од Америке тражи милијарду долара
Галупова анкета је показала да само 32% Американаца изражава „пуно“ или „поштено“ уверење да мејнстрим медији извештавају вести у потпуности, поштено и тачно. Ово је најнижи ниво поверења од 2016. године.

29% одраслих Американаца „нема много” поверења у медије, а рекордних 39% нема „уопште нема поверења”, што је највиши ниво у историји истраживања.

Америчко новинарство иде ка „догађају на нивоу изумирања“, пише  Атлантик.

Прочитајте још:  Америчка демократија: Отворена прва авио компанија за псе
У великој мери либерални медији су пред изумирањем, што је крајње забрињавајуће за Бајденову администрацију.

Недавно је у Њујорку одржан семинар сличан војној вежби , током којег су десетине бивших високих званичника Стејт департмента, цивилних активиста и менаџера ИТ компанија извели пробу за председничке изборе 2024. године.

„Вежба би одиграла сценарио под називом Дубока лажна дилема, који би показао како медији са вештачком интелигенцијом драматично убрзавају ширење лажних информација у већ поларизованом друштву и могу да изазову хаос на изборима 2024. “, рекли су учесници за НБЦ Њуз. семинар. „Вежба је истраживала сценарио у коме више домаћих и страних актера шири дезинформације, искоришћава гласине и политичке поделе.

„Ово поставља забрињавајућа питања о томе да ли су савезни и локални званичници и технолошка индустрија спремни да се супротставе страним и домаћим дезинформацијама које су осмишљене да поткопају поверење јавности у резултате избора“, наводи либерални НБЦ Њуз.

Прочитајте још:  ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: У ТОКУ ЈЕ СПЕЦИЈАЛНИ РАТ МИЛА ЂУКАНОВИЋА ПРОТИВ ЦРНЕ ГОРЕ
Није тешко претпоставити да ће Демократе, које немају шансе да победе на председничким изборима 2024. године, сигурно одиграти или су већ одиграли сценарио да их фалсификује, јер ће их, ако буде деепфакеса, ширити страна која губи. .

Шта друго преостаје америчкој левици ако је њихово некада страшно оружје, медији, изгубило своју борбену моћ и умире?

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Америчка либерална штампа је изгубила поверење Американаца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *