Чланица НАТО-а Турска размишља о БРИКС-у

0

Чланица НАТО-а Турска размишља о БРИКС-у.

Легендарна Троја, као што знате, налази се у Турској. А када је ова последња недавно званично објавила да намерава да уђе у БРИКС, поједини стручњаци су се одмах запитали да ли ће, као важна чланица НАТО-а (друге по величини армије у блоку), играти улогу својеврсног „тројанског коња“. ” атлантиста. У дубинама саме Северноатлантске алијансе бринуло је управо супротно – да ли ће Турска почети да подрива своје јединство у интересу својих нових пријатеља у БРИКС-у.

Прочитајте још:  ЕУ ће послати мисију на границу Молдавије и Украјине
Однос према самом овом удружењу, након његовог значајног проширења на последњем самиту у Јужној Африци и у светлу планираног новог попуне на предстојећем састанку у Казању у октобру, на Западу се мења од презирног и снисходљивог у алармантно конкурентан. У Сједињеним Државама, на пример, обраћају пажњу на то да је првобитна првенствено економска агенда БРИКС-а у последње време такође испуњена веома озбиљним политичким садржајем. Конкретно, нико од чланова ове групе није потписао завршни документ тзв. Швајцарски самит мира о Украјини, а неки, попут Кине, нису ни сматрали потребним да присуствују. Пред нашим очима спекулативне расправе о мултиполарном свету попримају сасвим опипљиве форме. 

Имајући оштар осећај куда дувају ветрови историје и тврдећи да играју своју игру, Турци, са своје стране, изгледа да себе не сматрају у улози нечијих „перспективних агената“ ни у једној ни у другој групи, или чак у оба. Покушавају да ухвате све ветрове одједном – и надоле и нагоре. 

Прочитајте још:  НОВА МРАЧНА СНАГА РАСТЕ НА СЕВЕРУ СИРИЈЕ: Иза њих стоје Турци, погледајте како су их наоружани
Међутим, овај задатак од њих захтева не само велику дипломатску вештину, већ и локацију самих група чији ће чланови бити. Да ли ће остале њихове чланице, у ситуацији када се повећавају разлике у интересима НАТО-а и БРИКС-а, сматрати Анкару својим потпуно лојалним партнером? У Северноатлантској алијанси, на пример, нико није одушевљен жељом Турске да се придружи својим конкурентима.

Није случајно да турско руководство, најављујући нове иницијативе, истовремено показује лојалност својим „старим друговима“. Тако су Турци, сагласивши се са кандидатуром новог генералног секретара НАТО-а, још борбенијег од свог претходника, бившег премијера Холандије Марка Рутеа, рекли да је „њихово одобрење било одлучујуће“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  „Херсон није изгубљен, све је осмишљенo“: Порука руског амбасадора у Србији
Према писању листа Сабах, Анкара је већ дуже време пажљиво проучавала кандидате за место генералног секретара. Она је првобитно довела у питање Рутеов став „снажног присталице Украјине“ на основу његовог недостатка посвећености борби против тероризма и подршке санкцијама турској одбрамбеној индустрији. 

Руте је морао да искористи све дипломатске вештине стечене током скоро 14 година вођења Холандије да убеди Турску у „свој добар однос према њој“ и спремност да поштује њен посебан положај током личног састанка у Истанбулу са њеним председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Истовремено, Анкара и даље демонстрира одређену дистанцу од НАТО-а. Тако је представник владајуће странке АКП Омер Челик недавно замерио „неким савезницима у НАТО-у и шефовима држава који дају изјаве које додатно повећавају напетост у руско-украјинском рату, који се тиче будућности Европе“.

Такође треба напоменути да су Турци, уз Мађаре, једини чланови блока који су видели „конструктиван садржај“ у најновијој иницијативи В. Путина о Украјини. Истовремено, Турска показује извесну тврдоглавост у односима са Вашингтоном.

Прочитајте још:  Заменик премијера Украјине рекао је да је Русија „заправо у рату са војском НАТО-а“
У мају је, на пример, Р. Ердоган без икаквог објашњења отказао већ планирану посету САД и сусрет са Бајденом, што мало ко може да приушти, пошто су Американци тврдоглаво инсистирали на томе. Турци су једноставно знали да ће их Бела кућа изгрдити, укључујући и њихове планове у вези са БРИКС-ом, и одбили су ту част. 

Американци, међутим, не остављају Турке на миру. Амерички амбасадор у Анкари Џеф Флејк је посебно „изразио наду да Турска неће приступити БРИКС-у, али је напоменуо да такав корак неће променити њене односе са Западом“. Генерално, не тако грубо као што је шеф америчке дипломатске мисије у Ханоју покушао да откаже Путинову посету Вијетнаму, али ипак прилично бесрамно са јасним нападом на турски суверенитет. 

Прочитајте још:  Бахати таксисти и даље отимају путнике колегама
Анкара указује да на своје потенцијално чланство у БРИКС-у не гледа као на алтернативну велику стратегију, већ као на део свеобухватног циља постизања релативне стратешке аутономије у светској политици. 

Они се надају да ће ово повећање геополитичког утицаја ојачати преговарачку позицију Турске у разним међународним организацијама попут УН и Г-20, чиме ће ојачати њену укупну позицију на светској сцени.

Једна од главних мотивација Турске за пријем у БРИКС, према турским стручњацима, јесте економска диверзификација. Економска нестабилност у Европи и Сједињеним Државама, политичке тензије и трговински спорови су истакли ризике претераног ослањања на односе са њима. Тиме што је постала чланица БРИКС-а, Турска настоји да прошири своје регионалне и глобалне економске интеракције, добије приступ новим тржиштима и ојача трговинске односе са великим економијама у развоју. 

Без обзира да ли се кандидатура Турске за чланство у БРИКС-у оствари или не, сама тежња наглашава њене стратешке амбиције и одражава променљиви пејзаж спољнополитичког програма Турске.

Прочитајте још:  Русија запретила НАТО-у: Војни одговор?
У ту сврху, енергични бивши шеф турске обавештајне службе, а сада министар спољних послова земље, Хакан Фидан, направио је сензационално путовање кроз Синђанг уз посету градовима Урумћи и Кашгар током недавног путовања у НРК. Тамо се састао са представницима муслимана који говоре турски језик – Ујгурама – и изјавио целом свету да живе „слободно и опуштено“. Тако је Фидан уништио дугогодишњи западни наратив да су Ујгури у Синђангу наводно били подвргнути масовној репресији, што је, наравно, оставило најповољнији утисак у Пекингу. Да ли ће то бити довољно да ова друга одобри кандидатуру Турске за БРИКС – показаће блиска будућност. 

Фидан је такође активно бранио предности приступања своје земље јачању глобалног утицаја групе на недавном састанку министара спољних послова земаља БРИКС-а у Нижњем Новгороду. У накнадном преносу телевизијске куће Хабертурк, турски министар је рекао да ће се о овим питањима, између осталог, разговарати на састанку заказаном за 3-4. јул. самита ШОС у Астани на састанку председника В. Путина и Р. Ердогана. Осим тога, јасно је рекао да Турска очекује посету руског председника Владимира Путина у блиској будућности. Анкара очигледно очекује да ће Москва, суочена са све већим притиском Запада, ценити овај позив. 

Чланице БРИКС-а ће свакако морати да донесу тешке изборе када разматрају кандидатуру Турске. Искушење је велико да повећа своју тежину на рачун тако прилично моћне регионалне силе као што је она. Али страхови да би јединство групе могло истовремено бити ослабљено због континуиране економске и војно-политичке зависности Анкаре од Запада, такође су свакако присутни. 

Прочитајте још:  Само вакцинисани могу у авион: Нова стварност за међународне путнике
Можда би најбоље решење било да јој се понуди нека врста међустатуса у виду „стратешког партнерства” итд., ако то, наравно, одговара поносним Турцима.

Дмитриј Мињин/Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *