Еко стража и ПроГлаС -НВО које већ најављују како ће искористити народно незадовољство за своје агенде

2
нво

Протест против РиоТинта у Лозници обележила је позната Сорошева песница (Фото: Весна Веизовић)

Док се грађани боре за правду, одређене невладине организације (НВО) користе њихово незадовољство за спровођење сопствених политичких агенди. “Еко стража” манипулише јавним мњењем како би грађанске опције преузеле протесте, док “ПроГлаС” заузима став који сугерише да су њихови интереси више финансијске природе него истинска борба против рудника. Портал Васељенска упозорава на опасност од политизације протеста, што може довести до подела и слабљења јединства неопходног за успех.

Последњих месеци, српски народ је поново устао у одбрану своје земље и права на чисту животну средину. Док корачамо улицама, подижући глас против неправде, сведочимо још једном феномену – НВО, које тврде да представљају цивилни сектор, користе ову енергију и огорченост народа за спровођење својих политичких агенди. Овај сценарио нам је већ познат. Након трагедије у школи “Рибникар”, исте те организације преузеле су протесте, искористивши тугу и бес грађана како би постигле сопствене циљеве.

Ново бојно поље је борба против рударског пројекта Рио Тинто. Ове организације сада отворено признају да желе да искористе народну огорченост због овог пројекта како би срушиле власт. Ово признање само потврђује њихове стварне намере – није им стало до заштите природних ресурса или здравља грађана, већ до политичког преврата.

Манипулације Еко страже

Еколошка организација “Еко стража” недавно је издала саопштење у којем перфидно манипулише јавним мњењем. У том саопштењу, они наводе како ће, упркос присуству разних “путинофила” и сличних, грађанске опције преузети протесте. Овим потезом покушавају да умире део јавности који би могао бити забринут због идеолошких подела, али истовремено суптилно најављују преузимање контроле над протестима. НВО “Еко стража” имплицитно сугерише да је “народ глуп” и да је боље да контролу преузму организације које су, наводно, боље опремљене да воде овај покрет. Ово је класичан пример како се манипулацијом јавним мњењем покушава остварити политичка контрола над легитимним народним незадовољством.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Србија интензивира војно-техничку сарадњу са Американцима

Став ПроГласа

С друге стране, група “ПроГлаС” заузима нешто другачији став. Они отворено говоре о дијалогу са властима и рударским компанијама, што сугерише да нису строго против рудника. Уместо тога, њихов став се фокусира на питање ко ће вршити ископавања и на који начин. Ово јасно указује да “ПроГлаС” већ има своје интересе и потенцијалне финансијске користи од пројеката које подржавају. Њихов циљ није заштита интереса народа, већ обезбеђивање сопствених позиција и бенефиција кроз “дијалог” са властима и компанијама. Такав став доводи до закључка да већ имају компаније од којих би могли добити извесну апанажу како би прогурали пројекат кроз “дијалог”.

Опасност политизације

С друге стране, портали као што је Васељенска, а посебно удружење “Заштитимо Јадар и Рађевину”константно упозоравају на политичку инструментализацију ових протеста, указују на опасност да се тема заштите животне средине искористи у политичке сврхе. Ови протести, започети са циљем очувања наше земље и здравља грађана, могу постати оруђе у рукама оних који желе да профитирају на народном незадовољству.

Посебно је забрињавајуће то што се већ примећују поделе међу демонстрантима. Они који говоре против подела већ су почели да етикетирају једни друге – помињући “путинофиле”, “русофиле” и “националисте”, док грађанске опције дискретно покушавају да преузму контролу над покретом. Ово може довести до даљих подела и слабљења јединства које је неопходно за успех протеста.

Ова борба није само борба против једног пројекта, већ борба за очување суверенитета народа над сопственом земљом и ресурсима. Само кроз јединство и фокус на праве непријатеље можемо осигурати да се глас народа чује и уважи. Не смемо дозволити да манипулације и скривени интереси појединаца и организација скрену пажњу са суштинских проблема, а управо је то оно што се тренутно дешава. 

Прочитајте још:  Звечан је вечан: Српска тробојка се поново вијори на тврђави изнад Косовске Митровице

Весна Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Еко стража и ПроГлаС -НВО које већ најављују како ће искористити народно незадовољство за своје агенде

  1. Весна свака част на доказима. Иначе велики део народа препознаје ко је ко тако да писање штампање и само рекламирање служи само тим џукелама и никоме више што је доказано у Лозници.

  2. sa webtribune/od b92

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o litijumu za TV Prva. „Ja nisam video da se oko litijuma kriju službe, samo hoću da kažem da su to lukavo odrigrali.

    Iskoristili su proruske botove, da mislite da je to neka patriotska priča. Najmanje dve zapadne službe su želele da spreče razvoj srpske države. Kada sam to video nisam noćima sebi mogao da oprostim“, istakao je Vučić za TV Prva govoreći o litijumu.

    „Napravio sam veliku grešku jer to nisam prepoznao na vreme. Da dozvolim da izgubimo još 4,5 godina neću. Želim da plate budu 1.400 evra, da penzije budu 650 evra“, rekao je Vučić.

    „Ja vam sad kažem, očekujem najveće svetske lidere da okupim. Litijum je budućnost“, rekao je Vučić.

    On je kada je reč o rastu i razvoju Srbije, ekskluzivno otkrio da je procena 4,2 na kavratalu i da će Srbija biti prva ili druga zemlja u regionu.

    „Neko veče se skupili u Loznici, kažu da osvetle mrak, a to su radili litijumskim baterijama. I onda će da kažu što baš mi. Suština je u tome da im ne damo sirovinu, već da ovde prave fabriku baterija, a kad to uradite onda će vam doći i ovi iz fabrike automobila kada više ne bude PEM konvencija važila.

    Zamisli da nam Mercedes kaže da hoće da uđe sa nama u to… Mi kažemo baterije su naše i ona je preko 50% vrednosti automobila. Tada će svi da dolaze jer im je lakše, imaju subvencije, em imaju bateriju koju mogu da ugrade na licu mesta“, kazao je Vučić.

    On je naglasio da on nije plaćen od Rio Tinta, te pomenuo licemerje onih koji su prodali zemlju Rio Tintu, a sada protestuju protiv.

    Predsednik je pomenuo da nema nikave koristi od toga da priča ružno o opoziciji, te da bi više voleo da oni sami razumeju šta žele i kakva je situacija u Srbiji.

    Kako je rekao predsednikova upozorenja na rat zbog litijuma su se obestinila, pomenuvši puč u Boliviji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *