Народна скупштина Републике Српске и званично признала симболе Србије

0

Народна скупштина Републике Српске и званично признала симболе Србије.

Посланици Народне скупштине Републике Српске одобрили су измене закона о симболима – од сада, химна Србије „Боже правде“ и грб Србије – Двоглави орао Немањића признат је као химна и грб свих Срба, јавио је у четвртак РТРС.

Прочитајте још:  Део путника из Рима враћа се аутобусом за Србију, решење и за лекаре у Франкфурту
Од сада се државни симболи Србије могу користити у Републици Српској уз симболе босанских Срба.

Инструментална верзија „Боже Правде“ је коришћена као химна у Републици Српској до јула 2008. године. Тада је Уставни суд Босне и Херцеговине то прогласио несагласним са уставом земље, а од тада до сада химна босанских Срба била је песма “Моја република”.

Прочитајте још:  ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ МУП-а ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: У току је превара са СМС порукама, ово су сви детаљи
Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније ове седмице Декларацију о заштити националних и политичких права Срба.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Почетком јуна у Београду је одржан Свесрпски сабор на коме су учествовали представници врха Србије и Републике Српске. Као резултат тога, усвојили су декларацију о јединству српског народа, заједничком језику и заједничкој историји.

Прочитајте још:  Василије Крестић: Шта се то дешава у Србији кад је реч о геноциду над Србима у НДХ
Власти Републике Српске и Србије саопштиле су да се односи дижу на виши ниво након што је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију о обележавању Међународног дана  сећања на “геноцид у Сребреници” 1995. године. Ову резолуцију, коју су и Београд и руководство босанских Срба сматрали дубоко антисрпском, подржале су 84 земље, 19 је било против, укључујући Русију, а 68 земаља је било уздржано. Упркос чињеници да је број земаља које су биле против или уздржане био већи од броја оних који су гласали за, резолуција је усвојена.

И пре усвајања ове резолуције, председник Републике Српске Милорад Додик упозоравао је на негативне посљедице овог корака. Посебно је навео да ће руководство босанских Срба доставити централним властима у Сарајеву споразуме о раздруживању Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине (познате и као Муслиманско-хрватска Федерација).

Прочитајте још:  Немачка је изабрала страну – стоји уз Приштину а захтев Београда је „апсурдан и неприхватљив”
Босна и Херцеговина је савезна држава која укључује Федерацију Босне и Херцеговине и Републику Српску. Руководство земљом обезбеђује президијум који се састоји од три представника главних верских и етничких група – муслиманских Бошњака, Хрвата католика и православних Срба. Поред тога, овлашћења у областима спољне политике и одбране врше се на савезном нивоу.

Васељенска/Интерфакс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *