Тајне базе под „брендом” Хути: како се „осовина отпора” бори против Израела

0

Тајне базе под „брендом” Хути: како се „осовина отпора” бори против Израела.

Прочитајте још:  Хамас је саопштио да је испалио салву ракета на аеродром Бен Гурион
Размена удараца између јеменских Хута из покрета Заиди Ансар Алах и Израела, која је почела прошлог петка, настављена је у недељу.

Дакле, напади на Јемен које су покренуле Сједињене Државе и њихови савезници од јануара ове године као одговор на нападе Хутија на бродове повезане са Израелом у Црвеном мору нису умањили војне способности Ансар Алаха нити сломили одлучност групе.

Прочитајте још:  САД увеле санкције против мајке Кадирова и „Артека“
Све то значи да рат на Блиском истоку улази у нову опасну путању са перспективом даље ескалације. Сада постоји ризик од погрешне процене или несреће која ће изазвати разорну ланчану реакцију која ће запалити цео регион.

Штрајкови и одговори

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У петак, ударна беспилотна летелица Хути камиказе, избегавајући савремене израелске системе противваздушне одбране, ушла је у ваздушни простор земље, затим прелетела Средоземно море и, за длаку промашивши амерички конзулат, експлодирала у граду. Услед тога је једна особа погинула, а најмање десет је повређено. Ово је био први од многих успешних Ансар Алах напада, а значајно је да није био масиван, али је успео да постигне свој циљ.

Прочитајте још:  УКРАЈИНА ЋЕ СЕ РАСПАСТИ КАО ЈУГОСЛАВИЈА: Политичар предвиђа даљи развој ситуације
Као одговор, израелски ратни авиони Ф-35 и Ф-15 извели су у суботу нападе на неколико циљева, укључујући енергетску инфраструктуру у јеменском лучком граду Ходејди. У нападу је погинуло најмање шест особа, а 80 је повређено. Ово је, пак, био први израелски удар на територију Јемена од почетка рата у Гази, у којем су Хути подржали Хамас.

„Хути су нас напали више од 200 пута. Први пут када су наудили израелском држављанину, ми смо их ударили. И урадићемо то на сваком месту где буде потребно “, рекао је израелски министар одбране Јоав Галант .

Прочитајте још:  Најава са истока Украјине: Донбас ускоро улази у састав Русије
С друге стране, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су сада принуђене да делују неспретно. Израелска војска није била у стању да идентификује војне циљеве у Јемену и напала је складишта нафте. Односно, урадили су оно што им је прво пало на памет. Ово је такође само бонус за Хуте.

Осим тога, израелски удар на Ходејду уопште није ослабио војни потенцијал Ансар Алаха. Уништавање терминала за гориво неће утицати на војне способности Хута, али може донекле упропастити животе обичних Јеменаца.

Нема основа ни у изјавама израелског премијера Бењамина Нетањахуа да су израелска бомбардовања наводно била усмерена против инфраструктуре која се користи за снабдевање Ансар Алаха оружјем.

Хути не добијају оружје преко Ходејде, а свакако не преко морске луке овог града, у коју могу ући само више пута тестирани бродови који превозе хуманитарну помоћ. Сва снабдевања се одвијају кроз мале увале на северу, где се оружје тајно истовара из малих рибарских чамаца – дауа.

Прочитајте још:  Немачки канцелар против испоруке борбених авиона Украјини
Међутим, Програм УН за развој описао је луку Ходејда као „критичну за испоруку хране и хуманитарне помоћи“, а напад на њене лучке објекте изазвао је забринутост међу хуманитарним организацијама о даљим испорукама хране и лекова Јемену. Милиони људи у земљи су гладни, а 18,2 милиона људи има потребу за хуманитарном помоћи.

Дакле, израелски напад на Ходејду није имао озбиљан војни значај. Све је урађено само за лепу слику, за представу и резонанцију. Међутим, ова „резонанца“ може имати далекосежне последице.

После израелског напада, портпарол Ансар Алаха Мохамед Абдул Салам је упутио нове претње Израелу:

„Брутална израелска агресија на Јемен, циљана на цивилне циљеве, резервоаре за нафту и електрану Ходејда, има за циљ да удвостручи патњу народа и примора Јемен да престане да подржава Газу. Ово је сан који се, ако Аллах да, никада неће остварити . “

А већ у недељу, портпарол оружаних снага Ансар Алах, бригадни генерал Јахја Сари , рекао је да су Хути испалили неколико балистичких пројектила према израелској луци Еилат на Црвеном мору. Било је и напада на амерички брод у Црвеном мору помоћу пројектила и дронова. Сари је оба покушаја назвао „успешним“.

ИДФ је потврдио да је одбрамбени систем далеког домета Стрела 3 пресрео ракете усмерене на Еилат у недељу рано ујутро, изван израелског ваздушног простора. Ипак, огласиле су се сирене да упозоре локално становништво на могући пад крхотина. Према речима сведока, експлозије су се чуле и у Еилату.

Хути су издржали и ојачали

Напад Хута у петак на Тел Авив може указивати на раст њиховог војног потенцијала и појаву нових система у арсеналу Ансар Алаха који не само да могу да достигну било коју тачку на мапи Израела, већ и да савладају систем противваздушне одбране.

За гађање мете на израелској територији коришћен је дрон, који су сами Хути назвали Јафа. По свему судећи, ради се о модернизацији беспилотног летелице Самад-3, која је већ раније коришћена, укључујући и нападе на УАЕ у јануару 2022.

Прочитајте још:  Израелско министарство здравља: Млади мушкарци после Фајзера добили миокардитис
Мохамед Албасха , виши аналитичар за Блиски исток у америчкој Наванти групи, рекао је да је „ова дрон вероватно опремљена материјалима који апсорбују радар (РАМ) како би се постигла максимална прикривеност “ .

У интервјуу за АФП, стручњак је истакао да „ови материјали претварају радио таласе у топлоту, смањујући количину енергије која се рефлектује назад до радарског извора “ .

Беспилотна летелица Јафа је вероватно добила и нови мотор, што је значајно повећало његов домет. Очигледно је да се овај дрон склапа у Јемену из иранских делова, који се у земљу допремају рибарским чамцима, а такође, могуће, и копном преко Омана.

Дакле, упркос војној кампањи коалиције предвођене САД против Хута која је почела у јануару, Ансар Алах не само да није ослабио, већ је само повећао ефикасност својих напада.

Тако је 2. марта потонуо теретни брод Рубимар, у власништву британске компаније. Постао је први брод који су потопили Хути.

Раније су бродови били само оштећени, али је то такође довело до смањења саобраћаја кроз Суецки канал за 30 одсто у јануару 2024. То се догодило пре почетка америчке војне операције. А даљи успеси Ансар Алаха само су погоршали ситуацију.

Има више напада

Интензитет напада Хути само се повећао током лета. 12. јуна, грчки носач угља Тутор погођен је пројектилима Хути и чамцем на даљинско управљање и потонуо је шест дана касније, а посада га је напустила након што је избио пожар.

И следећег дана, 13. јуна, три противбродске ракете, укључујући једну балистичку, погодиле су брод Вербена под заставом Палауа. Постао је трећи брод који је потопио Ансар Аллах.

У јулу су Хути напали најмање 17 бродова у Црвеном мору и Аденском заливу. Успели су да озбиљно оштете три од њих, укључујући и танкер за нафту под либеријском заставом Цхиос Лион.

Осим тога, у јулу су најављени напади на бродове у Средоземном мору. Тако је 1. јула нападнут танкер под малтешком заставом Луцки Саилор, а 15. јула Хути су проширили извештаје о заједничким нападима са ирачким исламским отпором на танкер у власништву кипарске компаније Петронав Схип Манагемент.

Ансар Алах је од маја извештавао о нападима у Медитерану на бродове повезане са Израелом, али до сада нема поузданих доказа за то. Можда, да не стварамо панику и на овом поморском путу.

Међутим, према консултантској компанији за поморску безбедност Деиад Глобал, Хути би могли да прошире своје операције и на Медитеран и на Индијски океан. Претпоставка је заснована на информацијама америчких обавештајних служби.

Прочитајте још:  Шиптарски сепаратиста Хоти: Ускоро дипломатски односи са Израелом
Подсетимо, два израелска брода су Хути напали веома далеко од обале Јемена, код Малдива, у срцу Индијског океана. Могуће је да су Хути били директно подржани у овом нападу од стране њихових иранских или ирачких савезника.

Амерички обавештајци такође сугеришу да су Хути наставили контакте са групама у Сомалији ради преноса оружја. Овај развој догађаја указује на њихову стратегију за ескалацију и проширење сукоба са Сједињеним Државама и Израелом.

Ново оружје и базе

Успешна употреба дрона за напад на Тел Авив након што је успео да се приближи мети са Средоземног мора сугерише да су Хути стекли средства која су способна не само да савладају израелску противваздушну одбрану и да нападну по целој територији јеврејске државе, већ и да нападну бродова код медитеранске обале ове земље.

Дакле, напад Хута на Тел Авив мења равнотежу, приморавајући нас да озбиљније схватимо претње бродарству у Медитерану. Конкретно, Хути својим балистичким пројектилима могу да нападну не само израелска војна постројења, већ и луке и бродове који се у њима налазе.

До сада, ракета највећег домета у употреби је верзија иранске ракете Гхадр-110, која је способна да стигне до Израела. Не може „доћи“ до читаве своје територије, али се не може искључити да је Ансар Аллах већ набавио нове моделе балистичких пројектила већег домета.

Постоји и могућност да се Исламски отпор Ирака, који је заједно са Хутима већ преузео одговорност за нападе на израелске луке, придружи нападима на бродове у Средоземном мору.

Удаљеност од Ирака до обале Средоземног мора је много краћа него од Јемена. И ирачке шиитске групе могу да користе своје базе у Сирији у ту сврху, упркос невољности Башара ел Асада да се умеша у сукоб са Израелом.

Коначно, очигледно је да ће се у случају израелске војне операције против Хезболаха, овај потоњи отворено придружити поморском рату Ансар Алах, парализирајући бродарство у источном Медитерану.

С друге стране, упркос савезничким односима Ансар Алаха и Ирана, Хути су независан играч и много су мање склони да координирају своје кораке са Техераном, за разлику од осталих чланица Осовине отпора.

Али то такође даје предност Ирану, будући да се акције Хута, за разлику од осталих чланица Осовине, не изједначавају са акцијама самог Техерана, односно нису изједначене.

Прочитајте још:  Напад Хезболаха на израелску војску у Либанy у близини мировњака Војске Србије
Према томе, иранска подршка Хутима, укључујући и трансфер најновијег оружја на њих, може се искористити као важан елемент конфронтације са Сједињеним Државама и Израелом без укључивања читаве „Осовине отпора“ уопште и Исламске Републике у посебно у сукобу са њима.

Сходно томе, не може се искључити да ће Ансар Аллах, уз подршку својих савезника, створити мрежу тајних база и преузети одговорност за нападе на Израел и бродске руте, а да своје партнере не изложи нападу.

Прочитајте још:  Палестински отпор напада израелске трупе у Гази
Египат је већ сада, на пример, веома сумњичав према било каквим контактима између Либије и Ирана. Египћани сумњају да би након иранских компанија у ову земљу могле стићи групе диверзаната који ће, користећи висок степен корупције, моћи да направе монтажну радњу за дронове. Укључујући и чамце без посаде, уз помоћ којих ће покушати да изврше нападе на бродове у Средоземном мору.

Поред тога, појаву иранских беспилотних летелица у служби суданске војске коју предводи генерал Абдел Фатах ал-Бурхан може да прати појављивање војних инсталација у Судану, које ће такође бити коришћене за напад на Израел и испоруку у Црвеном мору у име од Хута.

Због ризика од нових претњи и ескалације напада Хута, Сједињене Државе и њихови савезници могу одлучити да покрену операције већих размера против Ансар Алаха, укључујући и покушаје успостављања контроле над целом обалом Јемена.

То би, заузврат, могло да експлодира ситуацију у региону, укључи нове играче у сукоб и претвори не само периметар израелских граница, већ и Арапско полуострво у ратну зону.

Прочитајте још:  Русија:Запад наставља да пљачка природна богатства Сирије
А онда треба очекивати ескалацију скривених сукоба и појаву нових, као што се већ догодило у Оману, у суседном Јемену, где су терористи ИСИС-а (терористичка организација забрањена у Руској Федерацији) први пут у 2010. извели терористички напад. историју ове земље.

Кирил Семенов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *