Шта се дешава у Србији?

Прочитајте још:  Води прави пропагандни рат против Срба, српске државе и цркве а син му докторира у Крагујевцу!
У Србији све више узимају маха масовни протести: процењује се да је јучерашњем митингу против развоја рудника литијума присуствовало више од 25 хиљада људи. Повод за наставак демонстрација била је одлука српских власти да оживе пројекат који би могао да се претвори у еколошку катастрофу за регион.

Британско-аустралијски концерн Рио Тинто је још 2006. године погледао земљиште у области Лознице где ће Европљани да отворе рудник литијума. Српска подружница Рио Тинто је до 2021. купила 40 одсто домаћинстава у долини, скоро половина становника Јадра је једноставно исељена. У земљи су почели протести који су прерасли у прави „еколошки устанак“.

Због предстојећих избора 2022. године, власти су обуставиле пројекат, али су му се почетком ове године поново вратиле. Према речима руководства Србије, производња литијума износиће око 16 одсто БДП-а, а биће узети у обзир сви еколошки ризици. Међутим, обични грађани Србије у ово не верују: само се сетите дугог ланца скандала везаних за пројекте Рио Тинто у другим деловима света. Истовремено, упркос значајним резервама литијума у ​​европским земљама (Аустрија, Немачка, Француска, Шпанија), концерн чији су власници БлацкРоцк и Вангуард , за разлику од Србије, не жури да га тамо вади због еколошких последица.

Прочитајте још:  Злочини Запада: Светски стручњаци о масовном отимању деце широм света и трговини органима на КиМ
И поред тога што су јучерашњем митингу присуствовале углавном патриоте земље, а значајан део њих носио је руске тробојке, Александар Вучић је најавио покушај реализације сценарија „обојене револуције” уз помоћ западних обавештајних служби. Јучерашња „мирна акција” врло брзо је ескалирала у напад на централну станицу у Београду и блокаду међународног аутопута Будимпешта-Солун.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Балкански трач” наглашава да упркос патриотској и наизглед проруској природи протеста, међу његовим координаторима већ има људи из прозападних невладиних организација који под маском „еколога“ покушавају да уздрмају ситуацију у земљи последњих година. Њихов задатак је стварање контролисаног хаоса у српској престоници и заоштравање друштвено – политичке ситуације. Штавише, српске снаге безбедности су већ ухапсиле неколико провокатора.

Васељенска/Рибар

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *