Мобилни телефони загревају мозак и повећавају крвни притисак

0
вештачком

Фото: РЕУТЕРС/Кевин Мохатт

Научници су спровели нове студије проучавајући ефекте мобилних телефона на људско тело. Раније је утврђено да зрачење мобилних телефона доприноси настанку малигних тумора мозга, рака штитасте жлезде, развоју неплодности код мушкараца.

Једногодишњи експеримент који су стручњаци СЗО спровели у 13 земаља показао је да активни корисници ћелијских комуникација пате од карцинома 50 одсто чешће од осталих. Осим тога, доказано је да мобилни телефон може штетити здрављу трудница и њиховог потомства, преноси Информинг.

Нове студије додале су тужну листу негативних последица „пријатељства“ са мобилним телефоном. Тако су у Италији лекари открили да се током разговора мобилним телефоном крвни притисак повећава у просеку за 5-10 милиметара. Како примећују лекари, такви скокови притиска су посебно опасни за особе старије од 40 година.

Заузврат, група научника из различитих земаља (укључујући Русију) открила је да зрачење мобилних уређаја може повећати температуру мозга, преноси Краснодар.бз.

Ово је откривено захваљујући експерименту у којем је модел главе напуњен физиолошким раствором, чији је састав био близак раствору воде и соли у људском телу. Постављајући телефоне различитих произвођача на ухо макете главе, истраживачи су мерили степен њиховог утицаја на претплатника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Зрачење мобилних телефона заиста изазива повећање температуре мозга и ствара ефекат микроталасне пећнице “, рекао је Џон Ејткен, стручњак за ову област истраживања, професор на Универзитету Њукасл.

Он је објаснио да повећање температуре коре великог мозга доводи до одумирања и некрозе његових ткива, а као последица тога и до погоршања мождане активности.

Према речима лекара Ејткена, разговор на мобилном телефону не би требало да траје дуже од три минута , а најбоље је током ноћи док спавамо да буде искључен или бар да се држи подаље.

Прочитајте још:  Концентрација олова у крви код деце у Србији међу највећима у Европи

Милан Старчевић /Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *