Деца алкохоличара старе брже од својих вршњака

1

(фото: Pixabay )

Деца алкохоличара старе брже од својих вршњака.

Стручњаци са Универзитета у Тексасу открили су да су деца чији родитељи пате од алкохолизма изложена ризику од раног старења и повезаних здравствених проблема. Студија је објављена у часопису Aging and Disease (AgeDis).

Прочитајте још:  Ирска: Еутаназија је у порасту - и заташкава се
Претходна истраживања показала су да су деца из породица са историјом злоупотребе алкохола склона болестима и поремећајима у понашању, али кључни разлози за овај тренд остали су нејасни.

Конкретно, потомци особа с овисношћу о алкохолу често имају симптоме прераног старења, попут високог холестерола, срчаних проблема, артритиса и ране деменције, који се могу манифестовати већ у доби од 40 година.

Прочитајте још:  Ново истраживање показало која је крвна група најотпорнија на корону
У новој студији, научници су користили мишеве за моделирање учинака родитељске конзумације алкохола на потомство. Одраслим мужјацима и женкама давана је или чиста вода или 10%-тна отопина етанола. Женке су биле изложене алкохолу и пре зачећа и током ране трудноће.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истраживачи су затим успоредили потомке из различитих група: контролне групе (нису били изложени алкохолу), мајчинске групе (само су мајке пиле алкохол), очинске групе (само су очеви пили алкохол) и групе у којој су оба родитеља пила алкохол.

Учинци су били најизраженији код потомака из групе где су оба родитеља конзумирала алкохол.

Прочитајте још:  6 СТВАРИ које ће партнер урадити уколико жели БРАК
Истраживачи су пронашли доказе да конзумација алкохола од стране родитеља доводи до раног старења и митохондријске дисфункције код потомака.

Митохондрије су одговорне за напајање станица енергијом. Једно од кључних открића било је повећање станичног старења у мозгу и јетри младунаца. Станично старење је стање у којем се станице престају делити и акумулирају оштећења, што придоноси болестима повезанима са старењем.

Научници су открили повишен ниво активности β-галактозидазе која се повезује са старењем, те повећану експресију гена п21 и п16Инк4а у мозгу потомака, што такође указује на убрзано старење. Осим тога, утврђено је да јетра мушких потомака има значајне маркере раних болести тог органа, као што су повећано накупљање масти и фиброза.

Прочитајте још:  Тешка саобраћајна несрећа са аутобусом са српском децом, има много повређених (видео)
То је било најизраженије код потомака из групе где су оба родитеља конзумирала алкохол, што указује на адитивни учинак мајчине и очеве конзумације алкохола.

Научници препоручују будућим родитељима да озбиљно схвате свој животни стил и унапред створе здраве навике јер од тога зависи здравље њихове деце током целог живота.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Деца алкохоличара старе брже од својих вршњака

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *