Квадрабика: спорт или деградација?

0

Квадрабика: спорт или деградација?

На интернету има доста материјала о квадроберима, крзненим и теријанима. Тема је била интересантна јер је имитација животиња све популарнија међу младима.

Недавно се појавио снимак тинејџера који скачу на све четири у једном од елитних квартова Минска. А јуче сам први пут лично видео квадробере. Иза школске ограде, у сенци дрвећа, две девојчице су седеле на раширеном ћебету и тихо разговарале. Одједном је један од њих испустио гласно “мјау!” и спустио се на све четири. Њен пријатељ је следио њихов пример. Следеће је била имитација понашања и игре две мачке.

Чини се да нема ништа – деца се играју. Да, у играма из детињства могли смо да приказујемо и разбојнике, чаробњаке, партизане, а понекад и неке животиње. Али ови други су, по правилу, били бајковити ликови. Зашто данас страсти бујају око квадра и често долази до конфликтних ситуација?

Прочитајте још:  Србија победила Нигерију и дошла на корак до Олимпијских игара!
Сам концепт долази од две речи: латинске куаттуор – “четири” и енглеске аеробицс – “аеробик”. Присталице новог покрета називају га спортом. Заснован је на кретању на све четири и опонашању животиња. Постоје чак и “стручњаци” који тврде да има здравствене предности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да ли су квадробери безопасни?

Браниоци квадова кажу да је начин превоза лична ствар, и да је потпуно безопасна субкултура. Међутим, недавни случајеви у Русији указују на супротно. Неки млади људи са нестабилном психом толико се упуштају у улогу да покушавају да репродукују агресивне моменте понашања животиња. На пример, девојчица мачка, видевши жену која пролази у близини, скочила је на њу и зграбила је по леђима својим прљавим ноктима након што је ходала на све четири. Такође, недавно је група мушких паса показала агресију према пролазнику: „чопор” је лајањем окружио човека и почео да га уједа.

Скандали у боемском окружењу

Миа Бојка, руска певачица, недавно се нашла у центру скандала са четвртастом девојком. Дете које мјауче у мачјој маски изгубило се на концерту, певач је извео „мачку” на бину и поставио питање:

„Можете ли одмах да одговорите на сва питања која ме заиста занимају: „Јеси ли ти овде маче или квадробер, не дај Боже?“

квадробика

Последње речи питања дирнуле су све руске зле духове. Просто је дошло до експлозије љутитих коментара трансродних особа, сатаниста, самих квадробера, либерала, садиста, мазохиста и других „креативних“ категорија. Шефица Лиге за безбедни интернет Екатерина Мизулина и певач Јегор Крид изашли су у знак подршке девојци „мачки“ и оптужили певачицу да покушава да се распламсава. Као резултат тога, Миа Боика је свим учесницима бурне дискусије препоручила чај од камилице.

Да ли је ово уопште спорт?

Прочитајте још:  Душко Кузовић: СЕДАМ ДАНА ЛИТИЈУМСКЕ КРИЗЕ У СРБИЛЕНДУ
Постоји много спортских и физичких активности за одржавање здравља. Нисам сигуран да ће опонашање животиња донети било какву корист. Напротив, разумни стручњаци кажу супротно. Људски дланови нису дизајнирани за ходање, посебно на улици. На овај начин не само да можете сакупити инфекцију са земље, већ се и повредити, на пример, од разбијеног стакла у трави. Поред тога, такве игре су изузетно штетне за психу адолесценције.

Омладинска поткултура или лудило?

Када је реч о четвороструком понашању или другим сличним манифестацијама међу младима, постоје „мудри“ браниоци. Њихов главни аргумент: ово је омладинска субкултура, ми смо такође кршили правила у нашој младости, па чак и изазивали друштво, деца ће ускоро полудети.

квадробика

Не разумем како се чак и пркосно кратке сукње могу изједначити са чистим сатанизмом: позивима на разврат, употребом дрога, злостављањем животиња и упоређивањем са овим последњим. Ако је ово субкултура, то је апсолутно сатанска. А данас у Белорусији имамо читав низ ових „субкултура“. О овој теми се већ дуже време води жестока јавна расправа.

Лично мишљење

Прочитајте још:  ГОРИ ОД НАЦИСТА: ОТИМАЊЕ ДЕЦЕ ИЗ СРБИЈЕ – НОРВЕШКИ „ДРУШТВЕНИ ИНЖЕЊЕРИНГ“
По мом мишљењу, квадробика је једна од првих фаза деградације. Паметне животиње покушавају да имитирају људе, само глупи људи могу постати као животиње. Са тачке гледишта било које религије, такво понашање је грех. Ово је свесно одбацивање људског облика датог природом. Не видим овде ништа безазлено, баш као у највулгарнијим песмама бројних новопечених блогера. У ствари, ово је први корак ка сатанизму, добровољном поседовању.

Шта учинити поводом тога?

Прочитајте још:  Кошаркаши Звезде напустили авион пред пут у Подгорицу
Постоје три мишљења. Неки предлажу одустајање и претварање да се ништа не дешава, надајући се да ће временом тинејџери изгубити живце. Ова позиција ми је несхватљива, јер такве „игре“ могу доживотно оштетити психу.

Други предлажу забрану свега и увођење драконских мера. Такође екстремно. То ће само појачати слаткоћу забрањеног воћа.

квадробика

У Белорусији има и оних који сматрају да држава треба да ради са разним манифестацијама међу младима. Подржавам ову позицију. Сматрам то најразумнијим и најконструктивнијим. Међутим, након изјашњавања о таквом ставу, потребно га је поткрепити систематским радом и, што је најважније, резултатима. Морамо радити са родитељима и укључити све омладинске организације.

Прочитајте још:  Ђоковић и Троицки донели Србији АТП куп
Али, што је најважније, по мом мишљењу, данас нам је потребна озбиљна стручна процена онога што се дешава међу младима. Познати психолози, учитељи и представници вероисповести могли би да делују као стручњаци.

Јуриј Уваров

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *