Зашто Патријарх Вартоломеј лобира за заједничко прослављање Васкрса од стране православаца и католика

0

Зашто Патријарх Вартоломеј лобира за заједничко прослављање Васкрса од стране православаца и католика.

Како преноси грчка православна новинска агенција Ромфеа, 3. септембра цариградски патријарх Вартоломеј најавио је заједничко прослављање Васкрса са католицима, које ће се одржати у мају 2025. године. Он је то саопштио у завршној речи на Сабору Епископа Цариградске Патријаршије. Вартоломеј је рекао јерарсима да ће се „у текућој црквеној години, крајем маја 2025. године, у Никеји (Битинија) одржати званична прослава 1700. годишњице Првог васељенског сабора уз учешће Његове Светости папе Фрање.

Прочитајте још:  И папа је изразио саучешће због убиства Дугинове, а наш патријарх само тишину!
Патријарх је подсетио да је актуелни Сабор Цариградске Патријаршије посвећен овој историјској годишњици, што је изражено у избору за централну тему овогодишњег Сабора речи са Недељне вечерње Светих и Божанствених Отаца Првог Сабора г. Ника, који је разматрао питање регулисања датума прославе Васкрса: „Последујући њиховим Ми, верујући, клањамо се Божанским догмама… у једном Божанству, Тројици једне суштине.

У саопштењу прес-службе Цариградске патријаршије се наводи да се „у том духу једногласно изражава жеља да следеће године источно и западно хришћанство заједно прослављају Васкрс, тако да ово не буде срећна случајност, већ почетак успостављања заједнички датум за његово обележавање сваке године, у складу са Васкрсом наше Православне Цркве“.

Као што знате, православни хришћани славе Васкрсење Христово по јулијанском календару, а хришћани западног обреда – католици и протестанти – по грегоријанском календару. У 2025. години биће обележено и 1700 година од Првог васељенског сабора у Никеји, који је утврдио критеријуме за одређивање датума Васкрса. Папа Фрања је раније изјавио да Ватикан са Цариградом разговара о могућем заједничком Ускрсу за католике и православне хришћане.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Први (у част) међу митрополитима Нове земље, митрополит Дидимотих, Орестиадски и Суфлијски Дамаскин,  већ се изјаснио против овог Вартоломејевог предлога .

Руска православна црква такође одбија овај предлог, што није први пут да га Фанар износи. Заменик администратора Московске патријаршије епископ зеленоградски Савва (Тутунов) је још 2021. године рекао да предлог да се Васкрс слави истог дана од стране различитих хришћанских конфесија разграђује православну средину и указује на веће интересовање Цариградске патријаршије за јединство са католицима него са православнима.

У православном окружењу овај корак је, напротив, дезинтегративан: неће сви, чак ни садашњи симпатизери Фанара у православном свету, бити спремни да га предузму. Другим речима, ова изјава указује на веће интересовање бар дела фанарске епископије за зближавање са Ватиканом него за очување православног јединства, написао је епископ Савва на свом Телеграм каналу . Према његовом мишљењу, још једно позивање на календарско питање са предлогом да се споје датуми Ускрса претерано је за дијалог православних хришћана и католика.

Руска православна црква сматра да је прослава Васкрса истог дана од стране различитих хришћанских вероисповести могућа само ако се католици и протестанти „придруже” православцима, јер се управо Православна црква придржава утврђених канонских правила у погледу одређивања датума Ускрса. . Ово мишљење су ТАСС-у изнели свештеници Руске православне цркве, коментаришући позив цариградског патријарха Вартоломеја да се утврди заједнички датум прославе источног и западног хришћанства.

„Ако католичка страна – а узгред и протестантска страна – у целини, у општем интегритету својих заједница, следи линију понашања која се тренутно манифестује у Светој земљи, где католичка и протестантска представништва славе Васкрс сваке године заједно са православнима, тада ће доћи до повратка западних хришћана на придржавање указа Првог васељенског сабора. Сабор је одлучио да се Васкрс прославља после јеврејске Пасхе, пошто је Христос Спаситељ васкрсао по завршетку старозаветне прославе Васкрса“, рекао је јереј Антоније Борисов, кандидат теологије.

Он је подсетио да се приликом одређивања православног Ускрса овај аспект узима у обзир. Заузврат, црквени публициста и мисионар јеромонах Макарије (Маркиш) је приметио да се патријарх Вартоломеј већ показао антихришћанским поступцима, препознајући, пре свега, украјинске расколнике, иу овом случају његов предлог је такође далеко од безазленог.

„Не говоримо о практичним погодностима или конвенцијама, већ о еклисиологији, односно о животу цркве. Корисно је запамтити да, по Символу вере, црква припада предметима наше религије“, приметио је духовник. Прослава Васкрса, објаснио је, један је од кључних момената у науци и животу цркве.

Прочитајте још:  Бугарска Црква: Због одлуке да не затварамо храмове преживели смо прави рат
Поред тога, сам патријарх Вартоломеј се дуго с правом сматрао марионетом Сједињених Држава . И то се изражава не само у његовој политици подела у Украјини. Турска Национална обавештајна организација МИТ оптужила је још 2017. године Бартоломеја да има везе са опозиционим исламским проповедником Фетулахом Гуленом и америчком ЦИА-ом.

Како је саопштено, турски председник Реџеп Тајип Ердоган сумњао је да патријарх Вартоломеј има пријатељске везе са проповедником Гуленом, а агенти турских обавештајних служби непрестано прате и самог Вартоломеја и његову пратњу широм света, а посебно у САД.

Протођакон Владимир Василик, доктор историјских наука, кандидат теологије, члан Синодалне литургијске комисије, дао је оштру оцену намере патријарха Вартоломеја да ускоро на сајту Руске народне линије установи заједнички датум за прославу Васкрса са Католичком црквом. пре.

„Није тајна “, сматра он, „да су такви планови усвојени и да се спроводе “ . Како кажу, мистерија безакоња је на делу. Углавном, то је због деловања тајних организација високог нивоа – можете их назвати масонима. У овом случају говоримо о чисто политичком екуменизму.

„Чак и слеп може да види “, наставио је Владимир Василик, „у шта се сада претвара Римокатоличка црква под осетљивим вођством папе Фрање, језуите Бергоља. Када су добри католици приморани да обожавају латиноамеричку богињу Пачамаму. Када у Римокатоличкој цркви тријумфују разврат и „гејизам“ – штавише, то званично оправдавају папе његове речи: „ко сам ја да осуђујем хомосексуалце“… Ако Вартоломеј одлучи да зарони у овај бунар канализације, онда ће значи да је добио понуду коју не може да одбије“.

„Вартоломеј ће магарчевом тврдоглавошћу уништити васељенско Православље, продубити украјински раскол и створити нове расколе. Да би атомизирали Православну Цркву и отерали православце као послушно стадо на уништење у вучје руке римокатоличког првосвештеника! И не ради се о календару. И не ради се о једном датуму Ускрса, већ о планираном потпуном уједињењу православља и католицизма. Али надамо се да Господ ово неће дозволити. Парадоксално је, али судбина овог пројекта, као и многих других, сада се одлучује у областима Донбаса и Запорожја. Ако победимо, промениће се цела геополитичка структура света. И читав низ сличних демонских пројеката ће се срушити, нестати, „као што нестаје дима“, приметио је протођакон Василик.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *