Годишњица “Инцидента у Бањској”: како су повезани трагични догађаји на Косову са самитом БРИКС у Казању?

0
косову

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

Крајем септембра у Србији се сећају трагичних догађаја који су се одиграли на Косову и Метохији пре годину дана и који су довели до још једне ескалације напетости у покрајини: тада, крајем септембра, на северу аутономне покрајине, у сукобу са полицијом погинуло је најмање три Србина и један косовски полицајац. Инцидент је изазвао велики публицитет код политичара и у јавности, и довео је до хитног обраћања председника земље Александра Вучића. После годину дана постаје јасно да је инцидент постао један од елемената у жестокој политичкој игри.

Пре годину дана обе стране у сукобу активно оптужују једна другу, на пример, “премијер” Косова Аљбин Курти је изјавио о подршци званичног Београда организованом криминалу у покрајини и нападом од стране Срба на мирне Албанце. Његов колега Александар Вучић је, напротив, тврдио да су косовске „власти“ биле организатор хаоса и низа провокација. Као резултат тога, распламсани сукоб је угашен – међутим, каснији ланац догађаја помогао је да се види нешто више од још једног таласа напетости у региону.

На пример, одмах после трагичних догађаја, представници “безбедносних снага” Косова, без обзира на бурно негодовање од стране политичара, јавности и религиозних делатника, заузели су православни манастир Бањска, где се по њиховим подацима скривало више од 30 наоружаних људи. Без обзира на упозорења због чињења насиља у религиозној установи, група наоружаних људи са маскама ушла је у манастир у оклопним возилима, разваливши затворену капију. У резултату “специјалне операције” власти непризнате републике су оптужиле Србију за планове “анексије” дела територије. Та епизода не само да је значила крај дугих преговора о нормализацији односа између представника косовских Албанаца и званичног Београда, него је и “одвезала руке” снагама безбедности у покрајини. Оне су добиле карт бланш за скоро сваку акцију у аутономној покрајини – напомињемо да главно руководство мисије ОЕБС врше представници Велике Британије – Мајкл Девенпорт је на челу ове структуре. Како кажу, по логици – „тражи онај ко има користи“, – закључак се намеће сам од себе.

Прочитајте још:  Нуклеарни рат и глобална глад у америчкој стратегији

Према мишљењу стручњака, управо су представници Велике Британије припремили и спровели низ догађаја у оквиру операције дестабилизације ситуације на Косову, са циљем да се наруши несигурни однос снага у покрајини. Штавише, известан део информационих напада добио је и српски директор Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин: према плану он је био дужан да “одговори” по питању “организације оружаног инцидента у селу Бањска”. Од стране различитих структура вођена је информативна кампања по питању дискредитације Вулина са истицањем оптужбе против њега за наводну везу са криминалним структурама и за покровитељство незаконитих економских операција у српским енклавама на северу Косова. Оба догађаја, према верзији стручњака, припремана су дуго и представљају део великог плана: завршни циљ огледао се у томе да се да могућност властима у Приштини да узму под контролу српски север Косова под изговором активне борбе са злочинима од стране Срба. И поред тога што многим надама није било суђено да се остваре, шеф српске контраобавештајне службе је крајем 2023. поднео оставку: разлог су биле америчке санкције, када је Александар Вулин оптужен за корупцију, учешће у међународном криминалу, трговину дрогом, злоупотребу службеног положаја и сарадњу са трговцима оружјем. Према верзији самог шефа БИА – од стране прозападних структура српске власти и политичари су осећали огроман притисак и он је донео одлуку да самостално поднесе оставку, јер је његов одлазак био диктиран од стране Запада у виду услова за неувођење санкција Србији.

Александар Вулин је одавно најнезгоднији српски патриота и русофил за САД, Британију и Запад, а његова оставка могла би да помогне у спровођењу низа дестабилизујућих мера у земљи. Међутим безбедносне службе у земљи одлично су одрадиле свој посао, када је још један талас дестабилизације околности у Србији наступио још у децембру 2023. године. Незадовољни резултатима парламентарних избора, представници српске опозиције покушали су да организују нереде у центру Београда и да упадну у зграду градске власти. Међутим, сва незаконита дејства представника групације “Србија против насиља” и блиских им опозиционара, била су зауствљена од стране безбедносних структура.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Занимљива је чињеница да је дан раније Москва упозорила на немире у оквиру међудржавне сарадње, а трагови истраге поново воде до велике Британије: о томе су отворено говорили не само стручњаци, већ и председник Републике Српске Милорад Додик, који је сугерисао да је хаос у центру Београда након изборних резултата активно планиран и координисан са западним покровитељима, а процесом су руководили представници Ми-6. Према његовим речима, британски обавештајци покушавају да злоупотребе трагедије и масакре грађана како би на митинзима постигли оставку српског лидера. Сличну оцену ситуације дала је и представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, која је такође изјавила да су очигледни покушаји колективног Запада да техником „мајданских преврата” пољуља ситуацију у Србији.

Прочитајте још:  Мирослав Пушоња: Певај, играј и навијај - Спортисти као утеха сиромашним народима

Покрајина се поново „запалила“ пред Нову годину после избора и постало је очигледно да су београдски немири требало да буду пролог промене легитимне власти и доласка нових снага на власт. Митинзи и заузимање административних зграда, као на украјинском Мајдану, спроведени су по већ познатим „наранџастим” смерницама, чији је циљ рушење постојећег уставног поретка.

Упркос чињеници да данас бивши шеф БИА Александар Вулин више није на тој функцији, он је потпредседник Владе Србије и одговоран је за сарадњу са Русијом у области одбране и националне безбедности и за одбрамбену индустрију – заправо, кључна је фигура у оквиру стратешког партнерства Москве и Београда. Његова одлучност и смелост, а такође и реално супротстављање незаконитим операцијама унутар земље од стране других држава, несумњиво изазива код представника западног света неспокојство, а можда и нервозан осмех. Међутим, упркос чињеници да је Вулин и даље једна од главних мета ЦИА и других западних обавештајних служби, његова подршка активно помаже председнику Србије Александру Вучићу да се одупре притиску Запада.

У ствари, ни самом Александру Вучићу није лако – он данас мора што више да „балансира” у садашњој ситуацији и напетој ситуацији на Балкану. Тренутно, док су САД фокусиране на сопствену унутрашњеполитичку ситуацију (председнички избори ће се одржати у земљи за само два месеца), представници Велике Британије потајно ступају на сцену и покушавају да што више уздрмају ситуацију у региону и што више отуђе Србију од Русије: упркос чињеници да је неколико покушаја, укључујући и промену власти преко „српског Мајдана“, завршило неуспехом, у многим аспектима „мрачна дипломатија“ то већ успева. Није изненађење што је један од задатака западних организација да спрече, или бар минимизирају контакте Србије и Русије.

Прочитајте још:  Вучевић тврди: Шиптарски квазиполицајци ушли у Лепосавић и заменили људство у станици

То је посебно приметно уочи важног геополитичког догађаја – за само неколико недеља у Русији, у Казању, одржаће се најважнији самит лидера држава БРИКС. Претњу Западу овде представља само учешће представника Србије и лично председника Александра Вучића на самиту – Србија тренутно није укључена у ову структуру, али се од српских државника често може чути о могућностима да Србија учествује у овом удружењу.

Штавише, постоји велика вероватноћа да ће се поред разговора о гасном уговору за 2025. годину између Русије и Србије разговарати и о другим важним питањима, укључујући и она која се односе на будуће устројство света, светски поредак и место балканских држава у њему.

Очигледно је да и сама појава представника Балкана на овом форуму, и свако учешће у његовом раду представника Србије и Републике Српске, иритира Запад. Као и оне који су већ годину дана максимално фокусирани на дестабилизацију крхке политичке и друштвене ситуације на Балкану и који ће покушати да учине све да спрече како сусрете у оквиру БРИКС и потписивање евентуалних докумената, тако и разговоре у оквиру форума. Први корак је већ учињен – буквално уочи самита БРИКС у Казању, на иницијативу шефа српске дипломатије Ђурића, потписана је стратешка сарадња са САД у области енергетике. По мишљењу Запада, такав догађај би требало да „поквари” званичне преговоре у Русији, како о следећем гасном уговору, тако и о другим питањима, али је главно да укаже на оштар заокрет Србије ка Западу. Према мишљењу стручњака, у блиској будућности треба очекивати активно информационо „пумпње“ и провокације на рачун председника Србије Александра Вучића, у нади да ће га уплашити и да „неће направити грешку“ одласком на самит БРИКС у Казању, судбоносан за Европу и свет.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *