“Дронови из БиХ” купљени у Кини па представљени у Зеници као домаћи бренд

0

“Дронови из БиХ” купљени у Кини па представљени у Зеници као домаћи бренд.

Недавно представљени дронови на Зеничком привредном сајму (ЗЕПС) које су приказали као производ Центра за техничко технолошко испитивање Сарајево су заправо увезени из Кине и немају никакве везе са БиХ.

Јавност у БиХ је дочекала вест о серијској домаћој производњи дронова са општим одобравањем и одушевљењем. С друге стране стручна јавност је од почетака развоја била скептична према овом програму развоја.

Међутим, дрон који је представљен није произведен у БиХ што мења све у односу на тврдње које је јавност добила. Наиме, дрон са фиксним крилима, којег је Центар за техничко технолошко испитивање Сарајево, представио као “Tayan-1” је заправо кинески дрон купљен од компаније Hong Kong Jinzhuo Industry Limited.

Слика

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након што је портал Klix контактирао компанију, добили су потврду да се ради о том типу дрона. Поред потврде да се ради о том типу дрона, компанија им је понудила да купе исти, што указује једноставност набавке овог дрона.

Кинеска компанија производи и продаје ове дронове у различитим изведбама, од извиђачких до борбених. Поред дронова с фиксним крилима компанија нуди и мултикоптере.

Слика

Прочитајте још:  Украјински војници из мировне мисије Кфор напустили Косово
Контактирали су и Асима Хаџића, директора Центар за техничко технолошко испитивање Сарајево, који је објаснио како је дошло до грешке у представљању дрона.

“Дронови (два) су купљени у Турској и у БиХ су довезени и склопљени. Требали су послужити као приказ да ћемо и ми ускоро ући у производњу дронова” – појаснио је Хаџић.

Оно што додатно потврђује да се ради о дроновима кинеске компаније указују и описи министра Хелеза, који је у више наврата помињао “платформе за гранатице”.

Прочитајте још:  РОТШИЛДИ ИМАЈУ 500 БИЛИОНА ДОЛАРА И КОНТРОЛИШУ 80 ОДСТО ФИНАНСИЈА: Моћна породица коначно раскринкана, ево шта је истина!
Компанија која продаје и производи дронове Loong у свом асортиману продаје опрему за ношење и отпуштање минобацачких мина, баш онакве о каквим је говорио министар Хелез.

Портал Klix је неколико пута покушао контактирати министра одбране БиХ Зукана Хелеза, али није одговарао на поруке и позиве. Оно што је сигурно јесте да ови дронови одавно имају серијску производњу, али у Народној Републици Кини.

Хелез никада није презентовао јавности гд‌е су дронови које је давно најавио, гд‌е се производе у БиХ, с којим фирмама и државама су потписани уговори о извозу.

О свему томе је портал Кликс више пута писао да није утемељено, но Хелез није одустајао од своје приче у јавности. Иако је најављивао да ће медије који се њему допадају повести да им покаже дронове, ни то се није догодило.

Прочитајте још:  Вучић и Дачић су још 2012. успоставили границу између Србије и Косова и Метохије
После вести да ја јавност обманута и да су дронови заправо кинески, правник Огњен Тадић огласио се на друштвеној мрежи X.

“Изгледа да ће кинески дронови пре овладати вештачком, него што ће Зукан Хелез овладати природном интелигенцијом” – истакао је Тадић.

Катера.Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *