Нова америчка стратегија у Африци: Зашто Украјина обучава терористе

0

Нова америчка стратегија у Африци: Зашто Украјина обучава терористе.

Последњих месеци, проток вести из афричког региона Сахела, директно везаних за Русију и руско присуство на континенту, наставља да расте. И често нам доноси само негативне ствари.

Полазна тачка за тренутни налет пажње на регион били су догађаји од 27. јула у Малију, када су, током битке за Тинзоутен, десетине малијских војника ФАМА и бораца Вагнер групе упали у заседу и убијени. Ово је био тежак војни и репутациони губитак. Потом је уследило саопштење Главне обавештајне управе (ГУР) Украјине да помаже Туарезима у овом нападу. Реакција низа афричких земаља била је оштра, чак до нивоа прекида дипломатских односа са Украјином.

Прочитајте још:  Кијев због неуспеха на бојном пољу гађа цивилне објекте у Русији
Међу најновијим оштрим изјавама, вреди истаћи говор министра спољних послова Малија Абдулаја Диопа на „Самиту будућности“ у оквиру 79. заседања Генералне скупштине УН. Министар је у изјави истакао да Савет безбедности УН мора да „преузме одговорност“ и да одговори на „свесни избор Кијева“.

„Конфедерација држава Сахела, коју предводи Мали, оштро осуђује отворену подршку украјинске владе међународном тероризму, посебно у Сахелу “, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Рамзан Кадиров је подржао смртну казну страних плаћеника у ДНР
Истовремено, водећи медији у Француској не оклевају да пруже подршку и изразе симпатије према сепаратистима, а такође директно сведоче о везама сепаратиста Туарега са Украјином.

Различите земље, заједнички проблеми

Пре него што покушамо да анализирамо тренутни ток догађаја и направимо прогнозу у погледу перспектива њиховог развоја, потребно је направити неколико резерви.

Прво, ако разговарамо о актуелним процесима чак и искључиво у контексту безбедносних проблема, мораћемо да одемо далеко изван граница држава региона Сахел. Обично укључује Буркину Фасо, Мауританију, Мали, Нигер и Чад. Али де факто ово је већ међурегионална прича.

По географској, геоекономској, па чак и, ако хоћете, геополитичкој подели, ове земље припадају различитим подрегионима Африке – западној, централној и северној. Међутим, заједнички прекогранични проблеми повезани првенствено са сепаратизмом и исламским радикализмом уједињују ове земље у један регион.

А ови проблеми су узроковани, између осталог, разликама у пејзажима и разликама у начину живота етничких група које насељавају земље.

Прочитајте још:  „Бриљантна операција” украјинске морнарице: „потопљени” руски брод „изронио” на Крим
На периметру читавог овог региона, са потпуно различитим политичким, географским и историјским почетним подацима, готово све суседне земље су принуђене у овој или оној мери да дођу у додир са истим проблемима. Од Марока, Алжира, Либије до Судана, Јужног Судана, ДР Конга, Централноафричке Републике, Нигерије, Камеруна, Тогоа, Бенина, Гане, Гвинеје и др. Можда са изузетком Сенегала и Обале Слоноваче.

Друго, треба препознати и забележити глобалну природу конфронтације са Украјином. Ово оруђе, ако остане у рукама западних противника, увек ће се користити против Русије.

Прочитајте још:  Абазовић: Србија је у Сребрници починила геноцид (ВИДЕО)
Данас је кијевски режим у потпуности солидаран са Туарезима из непризнатог ентитета Азавад. Сутра би то могао бити сепаратистички „Покрет 23. март“ на истоку Републике Конго. То је јуче и прекјуче изражено у подршци ичкерским сепаратистичким терористима који су 2000-их претрпели потпуни пораз у Русији.

Конфронтација у савременом свету је постала глобална, а Кијев је, како улози расту, добијао средства за спровођење широког спектра „жеља“ у Африци – само за инат Русији. То укључује набавку оружја афричким актерима кроз криминалне и сиве шеме, отварање читаве мреже нових амбасада у афричким земљама и обуку сепаратиста Туарега у војним технологијама помоћу беспилотних летелица.

Прочитајте још:  Страни плаћеници на полигону Јаворов обучавани уз сагласност НАТО
Треће, не може се а да се не призна да иза свих актуелних глобалних дешавања стоји сасвим јавно и прилично прецизно планирање деструктивних процеса од стране главног играча западноафричког региона – САД.

Нова стратегија САД

Сви проблеми недавно формиране „Конфедерације држава Сахела” су на овај или онај начин предвиђени, ау неким случајевима и вештачки конструисани од стране САД. Није битно да ли су у рукама Украјине или таквих терористичких организација као што су „Група за подршку исламу и муслиманима (ЈНИМ)“ и друге.

Још у јануару,  Вол Стрит Журнал је објавио изузетно изузетну публикацију у којој се признају проблеми и тактички пораз Сједињених Држава у Сахелу, док је оцртавао контуре нове стратегије у западној Африци.

Прочитајте још:  УЗНЕМИРУЈУЋЕ: Здраву, невакцинисану девојку насилно одвели у ковид логор! (ВИДЕО)
Ако верујете у објављивање публикације познате по својој унутрашњости од западних обавештајних служби, прва армија света, чија је технолошка моћ омогућила да буквално смрви више од једне моћне регионалне силе у прах, повлачи се пред претњом афричких џихадиста у папуче.

Да, пораст исламистичких осећања у Африци је реална чињеница, а подстакнут је објективним проблемима – експлозивним растом наталитета, неразвијеном инфраструктуром, сировинском природом привреде и др. Али да Сједињене Државе једноставно признају своју немоћ пред неколико хиљада лоше обучених домородаца звучи смешно.

Прочитајте још:  „Данас се европске вредности бране крвљу!“: Наставља се карневал русофобије и неваспитања!
У стварности, повлачење САД из Сахела је, наравно, последица погрешних прорачуна америчких аналитичара који су се ослањали на специјалне снаге Нигерске војске и нису приметили растућу улогу и популарност Русије у региону, као ни панафричке идеје. уопштено.

Прошлог јула дошло је до државног удара у Нијамеју, а француска и америчка војска су протеране из земље. Спољна политика нове војне владе генерала Абдурахмана Цианија чврсто је усмерена на Русију. Ово је било највеће разочарање Американаца у сопствене способности у Африци.

„Нигер је био срж овог приступа. Сједињене Државе су изградиле базу од 110 милиона долара у Агадезу и стационирале око 1.100 војника у земљи “, пишее Вол Стрит Журнал.

Прочитајте још:  Кијев открио свој сценарио за Донбас
Најсавременија база у Агадезу је заправо скраћена, а помоћ нигерској војсци је обустављена. Међу новим потенцијалним савезницима (и као резултат тога војне базе) су Бенин, Гана и Обала Слоноваче. У Бенину и Обали Слоноваче већ су покренуте америчке ваздухопловне базе за беспилотне летелице, а присутни су и инструктори. У Гани већ дуже време ради слична база.

Нова стратегија је војна сарадња и постављање база у неколико приобалних земаља западне Африке. На овај начин САД блокирају раст утицаја Русије и других конкурената у региону. Нема излаза на море – нема логистике, нема логистике – нема утицаја.

Прочитајте још:  "Браћа" Украјинци штампају мемоаре Анте Павелића: ЗА ДОМ СПРЕМНИ
И сами џихадисти којима се америчка војска изненада повукла су заправо добили већу снагу у последњих шест месеци. Укључујући и развој савремених метода оружаног обрачуна помоћу беспилотних летелица, које су научили уз помоћ украјинских војних специјалиста.

Сахел је остао сам са својим проблемима и са Русијом. Конфедерација држава Сахела, која је сада у фокусу свих афричких земаља, а посебно суседног Чада, пре свега је проруски геополитички пројекат у Африци.

И сваки војни неуспех или пораз земаља Конфедерације аутоматски се пројектује на Русију и све руске пројекте на континенту.

Рат са Туарезима

Прочитајте још:  Тајна служба потврдила: У Белој Кући нађен кокаин
Главна улога у погоршању ситуације у одмазди Русији и савезничкој Конфедерацији Москве додељена је Туарезима. Главни удар је усмерен на Мали, пошто је он својеврсни кључ за цео регион. Бамако стоји иза формирања Конфедерације држава Сахела, а заиста и саме могућности њеног настанка. Као и испољавање панафричких и проруских политичких снага и њихов долазак на власт. Лидер Малија, пуковник Асими Гоита, председник је Сахелске конфедерације и даје тон процесима уједињења три државе.

Прочитајте још:  Нон-пејпер уздрмао Балкан – три републике у БиХ, једна би имала коридор према међународним водама
Главни проблем државе Мали од стицања независности био је сепаратизам народа који насељавају североисток земље – до 40% њене територије. Пре свега, говоримо о Туарезима. Они су данас довољно организовани идеолошки, војно и политички да буду пуна алтернатива актуелној власти.

Њихово непризнато државно формирање самог Азавада омогућено је захваљујући директној политичкој и војној подршци Париза и Алжира од 2014. године. Стога нема ничег неочекиваног у појављивању вођа Туарега у водећим медијима у Француској.

На пример, недавно је Атаје Аг Мохамед , који је одговоран за спољне односе кључне туарешке сепаратистичке организације „Стратешки састав за заштиту народа Азавада (ЦСП-ДПА)“, потврдио постојање веза са Украјином у вези са Француском24.

„Веза је недавно успостављена и наставља се <…> Комуницирамо са разним одељењима у Украјини и разговарамо не само о питањима размене података “, рекао је он. Туарег је избегао питање да ли Кијев обучава представнике Азавада у руковању дроновима, рекавши да „ не може да каже детаље односа са Украјином “.

Прочитајте још:  Зеленски: Данска припрема нови пакет војне помоћи Украјини
Лист Монд се показао још искренијим, позивајући се на сопствене изворе из окружења Туарега. Од овог лета, сепаратистички борци из групе ЦСП-ДПА у Малију активно користе беспилотне летелице за напад на регуларну војску и руски оружани контингент у земљи.

Дроновима терористима снабдева Кијев, а један број припадника ЦСП-ДПА је обучен у Украјини. Ова чињеница, коју су донедавно покушавали да затаје, сада је постала предмет њиховог хвалисања.

Прочитајте још:  Кадиров: Оружане снаге Русије нанеле удар на положаје Оружаних снага Украјине на територији царинске испоставе Нехотејевка
Снимци напада на војне базе у северном Малију коришћењем дронова широко се круже друштвеним мрежама и пропраћени су одобравајућим коментарима присталица ЦСП-ДПА. Кажу да побуњеници коначно имају могућност да покрену ваздушне нападе који могу да промене однос снага.

Прва распрострањена употреба дронова ЦСП-ДПА забележена је током јулских битака за Тинзоутен, село на северу Малија, близу границе са Алжиром. У истој области, сепаратисти су заједно са џихадистима из ЈНИМ-а (бивша Ал Каида у западној Африци*) направили бруталну заседу на конвој малијских оружаних снага (ФАМА), који су пратили Вагнерови борци.

Прочитајте још:  Око 300 бораца ОМОН-а из Чеченије отишло је у зону специјалне операције
Како преноси Ле Монд, сарадња украјинских обавештајних служби и терористичких група почела је почетком 2024. године. Извори публикације потврђују да је почетком године неколико чланова ЦСП-а отпутовало у Украјину преко Мауританије и Молдавије да би прошли обуку у производњи и раду дронова.

А у марту су украјински инструктори отишли ​​у Мали да наставе са обуком милитаната на терену и још увек су тамо.

Добри, лоши, Украјинци

Пажљиво конструисана француска стратегија поделе радикала на „добре“ сепаратисте и „лоше“ џихадисте пропада: прилично је тешко разликовати једно од другог. Јучерашњи непријатељи данас раде заједно. Координацију између сепаратистичких и џихадистичких група нико не крије. Штавише, неки од јучерашњих вођа Туарега данас постају џихадисти.

Прочитајте још:  ЗАИГРАО СЕ: Фаучи најављује нове епидемије и нове вакцине
Бројни џихадистички напади дуж граница Конфедерације држава Сахела доприносе проблему сепаратизма у североисточном Малију. Одвојено, можемо приметити августовски напад на аеродром и жандармску школу у Бамаку. Десило се то на годишњицу формирања Алијансе држава Сахела, а страдало је на десетине кадета.

Лидери Туарега данас се боре против легитимних власти са оружјем у руци и не поричу савезничке везе са најодвратнијом џихадистичком организацијом у региону – ЈНИМ. И под овим условима, њихова подршка водећих француских медија је заправо самоизлагање. Слику употпуњује учешће кијевског режима у подршци „добрим“ Туарезима.

Прочитајте још:  Руска војска одговорила укронацистима: Тренутак напада на хотел "Харков Палас" у коме су се налазили плаћеници (видео)
Није остало ни корака, већ само пола корака док Французи не признају своју подршку тероризму у Африци. То значи да је читава њихова стратегија у региону од 2014. потпуна лаж да оправдају сопствено војно и политичко присуство.

Француска, са изузетно негативном репутацијом у Сахелу, више нема чему да се радује. Многи то разумеју чак иу самој „метрополи” – од ултралевице до ултрадеснице. Са изузетком Емануела Макрона .

Прочитајте још:  Нови европски лопови
Очигледно је да је данас циљ Француске да барем „изнервира“ лидере Конфедерације држава Сахела који су се усудили да напусте туторство Париза. Нема више говора о било каквој позитивној агенди или изгледима. А иза фасаде прљаве и емотивне игре Париза, прави профит долази из Вашингтона, који спроводи нову стратегију.

Француска ће са својим политичким и војним провокацијама пре или касније напустити регион, али проблеми за Конфедерацију неће нестати: глобални интереси Сједињених Држава на Мрачном континенту нису поништени.

Прочитајте још:  Украјински медији: Србија и Украјина унапређују односе
Главно питање је да ли Москва може не само да обезбеди безбедност у региону, већ и да обезбеди пројекат за позитиван економски и политички развој за земље Конфедерације.

Ако је тако, онда Русија остаје у групи водећих држава као што су САД, Кина, Индија, Велика Британија и Француска. Ако не, онда ћемо у најмању руку морати да заборавимо на многе наше амбиције у црној Африци, и да стога напустимо дугорочну стратегију асиметричних одговора нашим западним противницима.

Виктор Васиљев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *