Казахстан – БРИКС: у догледној будућности – у приправности

0

Казахстан – БРИКС: у догледној будућности – у приправности.

Прочитајте још:  Руска флота успешно решава задатке заштите земље
Русија поштује став Казахстана о БРИКС-у, они самостално доносе одлуке о формату учешћа у различитим организацијама, рекао је секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков, одговарајући на питање новинара о њиховом ставу о ставу републике о учешћу у међудржавној асоцијацији БРИКС-а.

„Казахстан је наш пријатељ, наш стратешки партнер, наш савезник, ми ценимо наше односе. Ово је први. Стога, наравно, Казахстан сам одлучује о формату свог учешћа у одређеним организацијама “ , рекао је Песков. Он је напоменуо да БРИКС није удружење које покушава да замени УН. „Напротив, то је удружење које допуњује УН и ни на који начин није у супротности са универзалним карактером УН.

Прочитајте још:  НАТО опрема потпуно подбацила у Украјини!
Казахстан ће се за сада уздржати од подношења пријаве за придруживање БРИКС-у, али ће председник те земље Касим-Жомарт Токајев учествовати на предстојећем самиту БРИКС-а у Казању, рекао је дан раније саветник и секретар за штампу шефа државе Берик Уали. Према његовим речима, Астана даје предност УН као универзалној међународној организацији:

„Председник је добио предлоге да Казахстан уђе у БРИКС. Уосталом, наша земља је препозната као одговоран и ауторитативан члан међународне заједнице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ове предлоге шеф државе пажљиво разматра и, по његовим упутствима, анализирају релевантни ресори са становишта националних интереса Казахстана.

Истовремено, у садашњем тренутку и, највероватније, у догледној будућности, Казахстан ће се уздржати од подношења апликације БРИКС-у, укључујући узимање у обзир вишестепеног процеса разматрања питања чланства, као и других питања. везано за изгледе за развој овог удружења.

Прочитајте још:  Ескобару добар свако ко воли НАТО: Ђукановић извео државу на веома добар пут
Председник је већ изразио жаљење због неспособности Савета безбедности УН да донесе важне и судбоносне одлуке. Због тога сматра да је неопходно започети реформу Савета безбедности УН на основу широких консултација држава чланица УН, узимајући у обзир интересе „средњих сила“.

Изнете су различите претпоставке у вези са мотивацијом казахстанских власти, укључујући масовни политички и дипломатски притисак са Запада на власти централноазијске републике.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *