Гајић: Вучић би требало да оде на самит БРИКС-а, то је у интересу Србије

0
гајић

Влада Гајић

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да би председник Србије Александар Вучић требало да се одазове позиву председника Русије Владимира Путина да присуствује самиту БРИКС-а, који ће бити одржан у Казању од 22. октобра до 24. октобра.

„За Србију је важно да Вучић присуствује том самиту. Велики су притисци Запада да не оде али би Србија требало да гледа своје интересе. У БРИКС-у су многи савезници Србије и пријатељске државе које не угрожавају наше виталне интересе, не намећу нам питање литијума и не доводе у питање Дејтонски споразум и интегритет Републике Српске, а потенцијал за сарадњу је огроман“, рекао је Гајић телевизији Прва.

Гајић је истакао да је БРИКС по БДП-у престигао Г7 и да покрива више од 33 одсто светског БДП-а и више од 45 одсто становништва и територије планете, и да око 40 држава чекаjу да постану чланице БРИКС-а.

„Ако Вучић не оде на самит у Казању, онда ће то вероватно бити у договору са председником Путином, јер Русија зна колике притиске трпи Србија и неодлазак би могао да буде договорен како би се избегло ново понижавање Србије“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да би било паметно да Србија постане и чланица БРИКС-а ако добије позив за чланство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Било би веома опасно да у новој хладноратовској подели Србија остане на економској периферији и у опасности да буде настављена деструкција нашег идентитета“, рекао је Гајић.

Гајић је подсетио на изјаву француског председника Емануела Макрона да је улазак Хрватске у ЕУ последње проширење и да даљег ширења неће бити док се унија не реформише, што се првенствено односи на одлучивање консензусом.

Прочитајте још:  Прекинуо сам контакте с Русијом откад је напала Украјину

„Улазак било које балканске државе је немогућ, јер је немогуће да ЕУ дозволи да Србија, БиХ или Северна Македонија ставе вето на одлуке уније. Чланство Србије у ЕУ је бајка која траје 24 године, а у Турској та бајка траје 40 година“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да би Србија требало да се „захвали ЕУ“ јер је као званичан услов за чланство поставила признавање „Косова“ као независне државе.

„Не можемо зарад инвестиција да се одрекнемо Косова и Метохије, а можемо да имамо одличну сарадњу са ЕУ на друге начине. Ствара се блоковска подела у свету за коју Србија није одговорна и не би требало да се везујемо за страну која нас неће примити. Нема ништа од чланства у ЕУ за нашег живота. Могу да нас приме у НАТО али то не можемо да прихватимо, јер то значи сигуран губитак Косова и Метохије и довођење у питање Републике Српске и идентитета Срба на простору бивше Југославије“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да би Србија требало да успостави одржив однос са Западом, заснован на обостраним интересима.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *