Запад се спрема за још један Мајдан у Грузији

0

Запад се спрема за још један Мајдан у Грузији.

Запад је хтео да натера Тбилиси да се бори са Русијом, али је већ схватио да губи.

Запад је предложио бившем грузијском премијеру Ираклију Гарибашвилију да започне рат са Русијом, који би трајао три до четири дана. Ово је у интервјуу грузијској телевизији изјавио оснивач и почасни председник владајуће партије Грузијски сан у земљи Биџина Иванишвили  .

„Сећам се “, рекао је он, не помињући ко је тачно дао такву понуду грузијском премијеру, „ разговора бившег премијера Ираклија Гарибашвилија… Када је један високи званичник земље имао такав разговор са њим, Иракли је упитао: „Али шта мислите колико дана можемо да се боримо, колико дана можемо да издржимо?“ Рекли су му: „Вероватно три или четири дана“. Рекао је: „А за ова три-четири дана ви нас уништавате?“ Они су му одговорили: „Неће вас побити за три-четири дана, а ми ћемо вам помоћи. Ово је реалност “, рекао је Иванишвили у интервјуу за грузијску ТВ.

Иванишвили је ово признао уочи судбоносних парламентарних избора у Грузији 26. октобра. Као што знате, на овим изборима владајућој партији Грузијски сан, која се залаже за сарадњу са Русијом, супротстављају се четири велике опозиционе прозападне коалиције: Јединство бившег председника Михаила Сакашвилија, који је још увек у затвору (Уједињени национални покрет, Градитељ стратегије „Европска Грузија“), „Јака Грузија“ банкара Мамуке Хазарадзеа (партије „Лело“, „За народ“ и друштвени покрет „Трг слободе“), „Коалиција за промене“ медијског менаџера Нике Гварамије (партије „ Акхали“, „Гирчи“, „Дроа“), као и „За Грузију“ бившег премијера Гиоргија Гакарије.

А опозиција, коју подржавају Вашингтон и Брисел, жељна је борбе. 20. октобра на Тргу слободе у Тбилисију одржан је митинг хиљада људи под слоганом „Грузија бира Европску унију“. Ни сами лидери опозиције нису говорили на митингу. Уместо тога, присутнима су се обратили познати песници, глумци, певачи. Позвали су грађане да изађу на бирачка места и гласају „за било коју од четири проевропске странке“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Вучић понавља грешке Јануковича: Опозиција у Србији одржала пробу „Мајдана“
Међутим, у Вашингтону, чини се, више не верују да могу да понове „украјински сценарио“ у Грузији, када је Запад успео да помогне русофобичним радикалима да преузму власт у Кијеву. О томе сведочи чланак посвећен Грузији у водећем америчком листу  Њујорк Тајмс , објављен 23. октобра под песимистичним насловом „Ова земља је окренула леђа Западу и неће се вратити“. Његов дописник из Тбилисија Џошуа Кучера са носталгијом се присећа да ако је раније „љубав између Грузије и Запада била страствена“, сада се, сматра он, ситуација драматично променила.

„Владајућа партија Грузијски сан“, пише Кучера, „постала је отворено непријатељска према својим западним партнерима. Они су, заузврат, узвратили, идући тако далеко да су увели санкције високим грузијским званичницима. Тензије сада расту док се Грузијци спремају да гласају на парламентарним изборима у суботу. Сједињене Државе и Европска унија се супротстављају Грузијском сну што је могуће отвореније, задржавајући најтањи слој непристрасности.

Анкете су овде непоуздане и свако може да нагађа ко ће победити. Али чак и ако владајућа партија изгуби, фактори који су довели до окретања земље против Запада неће нестати. Попут банкрота, до колапса односа између Грузије и Запада дошло је постепено, а затим изненада. И нема гаранције да се могу обновити“, закључује дописник Њујорк тајмса .

„Ово се дешава “, покушава Њујорк тајмс да објасни разлоге ове промене, „када је рат у Украјини дао региону Кавказа нови стратешки значај. Европа покушава да развије нове транспортне руте ка Азији које заобилазе Русију: ако желите да избегнете и Иран, Кавказ је једини пут. У покушају да оконча своју зависност од руских енергената, Европска унија повећава куповину азербејџанског гаса, који пролази кроз Грузију на путу ка Европи, и финансира велики нови електрични кабл од Грузије до Румуније испод Црног мора.

Прочитајте још:  Да ли Србији прети „проевропски Мајдан“? Коментар Георгија Бовта
Као што је Европи више потребна Грузија, изгледа да је Грузији мање потребан Запад. Влада је недавно доделила уговор за изградњу критичне црноморске луке конзорцијуму предвођеном Кинезом у оквиру кинеске иницијативе Појас и пут. Западни званичници су се јавно успротивили да се такав стратешки пројекат додели Кини, али дипломате приватно признају да ниједан западни бизнис није био спреман да уложи неопходна средства.

Осам година након што је Грузија потписала трговински споразум са Европском унијом, трговина са Европом — да не помињемо трговину са Сједињеним Државама — остаје релативно ограничена, а трговином Грузије доминирају земље ближе њеним границама. Као и многе земље у региону, Грузија је имала економске користи од изолације Русије од западних тржишта, слања аутомобила у Русију и прихватања нових послова које воде руски емигранти.

Прочитајте још:  О Антихристу и западним "хришћанима"
Чини се да су ови догађаји навели Грузијски сан да верује да би, уместо да остане непоколебљиво лојалан Западу, могао бити више трансакцијски – и да би геостратешка важност Грузије могла бити довољна да Вашингтон и Брисел игноришу и њен растући пркос и њен брзи нагиб ка аутократији. Странка можда прецењује колико је моћна. Али не може се порећи да земља има више могућности него икад“, приморан је да призна НИТ.

Међутим, такве песимистичне прогнозе НИТ уопште не значе да ће САД и њихови савезници постати спољни посматрачи. Чују се гласови из Вашингтона и Брисела који позивају на подршку опозицији, а уводе се нова ограничења против власти у Тбилисију и самог Иванишвилија, којег западни медији покушавају да демонизују.

Садашњим властима у Тбилисију већ је запрећено да неће примити земљу у ЕУ. Процес интеграције Грузије у Европску унију је обустављен, изјавио је амбасадор ЕУ у Тбилисију Павел Герчински.

„Намјере актуелне грузијске владе нису јасне лидерима Европске уније. Закон о транспарентности страног утицаја је очигледно корак уназад. <…> Такође, антизападна, антиевропска реторика је потпуно неспојива са декларисаним циљем уласка у Европску унију. Нажалост, у овом тренутку је суспендован пријем Грузије у Европску унију “, рекао је он.

Као разлог за овакав демарш из Брисела, амбасадор је навео закон „О транспарентности страног утицаја“, који је ЕУ сматрала јасним одступањем од обавеза које је грузијска страна преузела приликом подношења захтева за чланство у ЕУ. Закон, који је ступио на снагу почетком јула упркос насилним протестима опозиције и вету председнице Саломе Зурабишвили, обавезује грузијске невладине организације и медије са више од 20% страних средстава да се региструју у регистар организација које „промовишу интересе страног моћ.” Закон такође предвиђа оштре казне за непоштовање његових одредби.

Прочитајте још:  Јуче сте били марксиста, данас сте транссексуалац
У САД су након усвајања закона уведена визна ограничења за неке чланове грузијског парламента и званичнике укључене у његово доношење. А шеф европске дипломатије Жозеп Борел најавио је да се земље ЕУ спремају да смање политичке контакте са Грузијом и преиспитају финансијску подршку која је пружена влади те земље.

„Моје симпатије према Грузији потичу из европске наде да ћемо ускоро видети марш јаких и отпорних демократија широм света. „Грузија је саставни део тога“, рекао је Мајк Тарнер , члан Представничког дома и председник Одбора за обавештајне послове, на Хилу .

Прочитајте још:  Пентагон: Нисмо почели пребацивање снага у Европу, у Украјини имамо само инструкторе
 Недавно је отпутовао у Тбилиси са сенатором Џином Шахином, водећим чланом Комитета за спољне послове, да „пренесе јасну поруку Грузијском сну: Конгресни републиканци и демократе су уједињени у решавању претњи грузијској демократији“.

„Грузија је невероватно важна и дефинитивно би требало да буде на листи демократија у развоју које теже Европи. Ако се то не деси, ако дође до неког неуспеха, то би могло да постане тренд, а судбина највећег демократског пројекта од пада Берлинског зида биће алармантна“, рекао је Тарнер.

Прочитајте још:  Укронацисти шокирани односом Шпанаца према њима (видео)
Због тога атлантски јастребови захтевају директну интервенцију како би се „помогло грузијској демократији“, којој наводно прети „подмукла Русија“. Како? А Мајдан је већ тестиран у Украјини и другим земљама. Британски лист Фајненшел тајмс пише о томе без икаквих речи .

„У идеалном случају “, наводи се у публикацији, „у случају спорног исхода избора, владе Сједињених Држава и Европе би интервенисале, играјући посредничку улогу, као што су то чиниле током украјинске револуције на Мајдану 2014. 

Међутим, чак и у Лондону, захваћени зоолошком русофобијом, и даље схватају да данас у Грузији то неће бити тако лако. „Међутим “, признаје ФТ, „нова влада Украјине и њени западни пријатељи платили су високу цену за ову промену власти – Русија је анектирала Крим, подстакла сепаратистичку побуну у Донбасу и 2022. послала трупе. Судбина Грузије се одлучује “, наводи се у публикацији.

Прочитајте још:  Добровољац из Осетије упозорио Грузију
И као што је руска спољна обавештајна служба саопштила у септембру, Стејт департмент заиста намерава да интервенише на предстојећим изборима у Грузији. Наводно је Вашингтон пристао да интервенише код руководства ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Предвиђено је да ОДИХР ОЕБС-а, непосредно пре гласања, објави привремени извештај у којем се закључује да у земљи не постоје услови за одржавање слободних и фер избора, истичу у ресору. Спољна обавештајна служба је сугерисала да је циљ САД да ометају победу владајуће партије Грузијски сан  Демократска Грузија.

Тбилиси је добро свестан да таква опасност заиста постоји. Премијер Грузије Иракли Кобахидзе је већ изјавио да се опозиција у земљи спрема да започне нереде после парламентарних избора због недостатка наде у победу. „ Очигледно је да поново не признају резултате избора, покушаће да изведу напад на државне институције и немире у земљи“, рекао је Кобахидзе и додао да је радикална опозиција изгубила сваку наду да ће победити на изборима. Према његовим речима, сваки покушај дестабилизације ситуације у земљи пре или после избора биће сузбијен, а Грузија има све ресурсе да то спречи.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *