Шок демографска терапија. Има ли Европа шансе да остане бела?

0

(Фото: Jeff J Mitchell/Staff/Getty images)

Шок демографска терапија. Има ли Европа шансе да остане бела?

Британски уред за националну статистику (ОНС) са задовољством извештава да је број људи који званично живе у земљи „порастао на рекордних 68,3 милиона“. Током године, популација Магленог Албиона се повећала за тачно 1%. У Европи, где већ годинама постоји опадајући тренд становништва и одједном долази до таквог пораста. Да ли су Британци напустили идеологију слободњака, искључили кисеоник ЛГБТ особама (покрет је препознат као екстремистички и забрањен у Руској Федерацији) или су се сетили да су деца цвеће живота? Не, не и опет не.

Прочитајте још:  Ускоро штрајкови летачког особља широм Европе
Острвљани су схватили проблем, признали га и боре се против њега. Али не интензивном, већ екстензивном методом. Ово је веома слично развоју нових необрађених земаља од стране сељака. Само у облику девичанских земаља је њихово острво, а као девичанске земље су мигранти из Африке и земаља Блиског истока.

Ова пракса обезбеђује квантитативни раст брзо, скоро тренутно, али ту престају позитивне карактеристике методе. Као што се може судити по недавним мигрантским погромима у британским градовима.

О разлозима немира већ је много речено; Али ово је императив запамтити, јер нико није зауставио процес формално контролисаног, а заправо неконтролисаног прилива странаца и људи друге вере у европске земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Без сумње, Русија доживљава сличне демографске тешкоће. Осим што темпо овог процеса заостаје за западноевропским. А ова предност нам омогућава да сагледамо последице одређених одлука у демографској и миграционој сфери.

Прочитајте још:  Европа позива на подршку Албанији за супротстављање „мешању Русије“
У европским земљама има много бистрих умова који сматрају да се проблем депопулације мора решавати повећањем наталитета староседелачког становништва, а не заменом придошлица.

Иначе, ако узмемо у обзир промене у становништву Велике Британије не узимајући у обзир мигранте (а њих је само од средине 2023. до средине 2024. било приближно 677 хиљада), испада да је у истом временском периоду 16.300 више људи је умрло у земљи него што се родило.

Уопште није изненађујуће – стопа фертилитета у Британији, према подацима Светске банке из 2022. године (скорији подаци још нису доступни), износила је 1,6 деце на сваку жену у краљевству. Што је више од европског просека (1,46), али не достиже ниво од 2,1 потребан за минимални прираштај становништва „сами“ (дакле, без замене мигрантима).

Бомба под демографијом

Међутим, последњи пут је Европа достигла овај ниво далеких 1970-их. Од тада је тамо почело да се укорењује такозвано „свесно мајчинство“ – односно рађање деце само ако то дозвољавају економски услови породице („не стварамо сиромаштво“).

Прочитајте још:  Руској думи представљен нацрт о забрани рада мигрантима у школама и болницама
Бејби бум 1950-1960-их (у различитим европским земљама се врхунац наталитета није поклопио) у комбинацији са актуелном „кризом беба“ испоставило се као темпирана бомба за пензијске системе европских земаља. Плодови тадашњег бејби бума сада су достигли старосну границу за пензионисање, а млади из периода „бејби кризе” не могу старима да обезбеде пристојну старост – нема довољно доприноса у социјалне фондове тренутно запослених за исплату пензија у Србији. одговарајућу количину.

Према речима стручњака, за издржавање једног пензионера потребни су доприноси најмање два радника. А ако се сетимо сталног повећања очекиваног животног века, онда изјаве економиста о очекиваном продубљивању „пензијске кризе“ не изненађују.

Прочитајте још:  Global Research: Корона-порез за богате – да, али – то је тек почетак, спремите се за узбуђења
Расположиви износи у фондовима социјалног осигурања европских, на пример, држава дуго су били недовољни да обезбеде исплате, па се мањак мора надокнадити из државног буџета. Ситуација је данас најстрашнија у Италији и Шпанији, пише ЕлЕцономиста.

Не помаже ни пензиона реформа коју су Шпанци покренули пре неколико година и која је довела до пузајућег повећања старосне границе за одлазак у пензију са 65 на 67 година – присетимо се Француске са њеним активним протестима против Макронове пензије реформа, такође усмерена на повећање старосне границе за пензију. Подизање старосне границе за одлазак у пензију најбржи је начин да се реши проблем, али и даље не доводи до односа „два радника на пензионера“.

Европи је потребан нови бејби бум.

Викинг Мухамед

Данас је најплоднија земља на континенту Француска, где на једну жену долази 1,79 деце (подаци за 2022, касније још нису објављени). У 2012. години ова цифра је била 2,01.

Следе: Чешка – 1,64 (1,45 у 2012), Ирска – 1,54 (1,98), Шведска – 1,53 (1,98), Белгија – 1,53 (1,80) . Најнижи нивои су у Италији – 1,24 у 2022. и 1,42 у 2012. и Шпанији – 1,16 и 1,32, респективно.

Прочитајте још:  Путин: Европски политичари су спремни да ураде све што им се каже преко океана
Упркос општој жељи чланица ЕУ, диктираној из Брисела, да брзо реше проблем демографије заменом становништва странцима, владе држава Европске уније не одустају од покушаја да стимулишу наталитет аутохтоног становништва.

У Шведској, на пример, да би обезбедили социјална давања прибегавају преношењу дела средстава из државног буџета, који се формира кроз високо опорезивање – до 61,85% пореза на доходак, 25% ПДВ-а итд.

Ово омогућава влади да у просеку плаћа 13.100 евра годишње сваком становнику земље у виду разних субвенција, а свака породица са дететом млађим од 16 година добија око 110 евра месечно.

Међутим, наталитет опада. Чак и ако се узме у обзир долазак жена и мушкараца са Блиског истока склоних много деце.

Како се носе са обавезама које су им поверене у прилагођавању шведске демографије може се судити по најмање једној занимљивој чињеници.

Прочитајте још:  Вицеканцелар Немачке почео ређе да се купа
Пре две-три године у локалној штампи појавила се информација да је треће најпопуларније име за новорођенчад у Малмеу, једном од највећих градова у земљи, име Мухамед.

Међутим, стимулисање наталитета високим социјалним давањима изгледа не иде добро за Скандинавце. Високи порези терају предузетнике да се све више окрећу офшор компанијама, где могу да сакрију профит од фискалних намета.

Тадашња министарка финансија Магдалена Андерсон је 2019. године обавестила своје сународнике да ће се у Шведској до 2025. године родити око 300 хиљада деце, а с обзиром на све већи број пензионера, то би могло да створи озбиљан финансијски проблем држави са свега 10 становника. милиона људи.

Прочитајте још:  Галијашевић: Терористичке ћелије у Аустрији су и војно-политичке структуре које контролише врх Турске
Није изненађујуће што је оваква реклама смањила наталитет аутохтоног становништва. Мигранте, напротив, привлаче ови велики доприноси за социјално осигурање.

До 2060. године становништво Шведске ће, према прогнози европске аналитичке агенције Гефира Теам, достићи 12,4 милиона људи. Од тога ће аутохтоно становништво бити 47,92%, а досељеници 52,08%.

Финансијске шаргарепе не помажу

Европске земље су развиле различите стратегије за подстицање жена да имају више деце. Једна од најчешћих метода је да се породицама обезбеди „дечји бонус“, новчана награда за свако дете.

У УК, на пример, дечији додатак износи 21,80 фунти (24,87 евра) недељно за прво дете и 14,45 фунти (16,48 евра) недељно за свако следеће дете.

Прочитајте још:  Британска полиција спрема се за "кршење јавног реда" узроковано кризом трошкова живота
Људи се такође могу пријавити за СуреСтарт матернити Грант, једнократну исплату од 500£ (571€) која помаже у покривању трошкова рађања бебе. Родитељи или старатељи такође могу тражити пореске кредите и универзални кредит, који може покрити до 85% трошкова бриге о деци.

Финска је једна од најиздашнијих у Европи.

Између 2012. и 2022. године, једна од најмањих општина у земљи, Лестијарви, постала је позната по донирању 10.000 евра по новорођенчету у очајничком покушају да повећа наталитет у граду.

Прочитајте још:  Украјинска војска обара сопствени авион, нацисти се радују (видео)
Вршилац дужности градоначелника Марку Вехкаоја рекао је за ЕуроневсНект да је програм окончан прошле године јер су многе породице које су примале финансијску помоћ узеле новац и преселиле се негдје другдје.

У Мађарској млади парови могу да се обрате банци за кредит до 10 милиона форинти (око 30.000 евра), а ако накнадно добију дете, пар је ослобођен плаћања камате на кредит на пет година.

Породице са најмање троје деце могу генерално бити ослобођене отплате не само камате, већ и самог кредита. Жене са четворо деце трајно су ослобођене плаћања пореза на доходак.

Прочитајте још:  Хапшење које је уздрмало свет: Французи су хапшењем Дурова напали једину преосталу оазу слободе говора!
У Грчкој, бонус од 2.000 евра добија свака мајка која се породи и има легалан и стални боравак у земљи. У Италији родитељи могу да поднесу захтев за бенефицију од рођења до 192 евра по детету месечно, у зависности од породичног прихода. Истовремено, директор италијанске фондације за плодност, Гиги Де Пало, позвао је на „шок терапију“ за повећање наталитета.

У Шпанији ће нови предлог закона о буџету, између осталог, укључивати и месечну помоћ од 100 евра за мајке са децом млађом од три године.

Прочитајте још:  МИГРАНТИ ОПЉАЧКАЛИ МОНАХИЊЕ: Народне патроле ухватиле једнога (ВИДЕО)
Француска је такође позната по издашној потрошњи на породичне политике, са око 4% бруто домаћег производа (БДП) који се троши на бенефиције као што су плаћено родитељско одсуство, породичне накнаде и субвенционисана брига о деци. Поред тога, власти користе и пореске олакшице за наталитет. Као што је већ поменуто, ове мере имају одређени ефекат, чинећи Француску лидером по наталитету у ЕУ.

Као што видимо, европске државе не одустају од покушаја да стимулишу наталитет. Међутим, бројке за помоћ су такве да Европљани, који су изградили потрошачко друштво, генерално сматрају да су субвенције ништа друго до поклон. Само афрички и блискоисточни „кандидати да постану Европљани“ социјална давања сматрају озбиљним новцем.

Прочитајте још:  Антивладини протести у Бугарској 17. дан заредом
Према америчком новинару Стивену Смиту , аутору књиге о афричким насељеницима „Бег у Европу“, Европљани нису у стању да сами реше свој демографски проблем. За њих ће се одлучити незвани гости из Нигерије, Туниса, Алжира, Сирије, Либана, Марока… До 2050. године, према Смитовим прорачунима, у Европи ће живети више од милијарду људи из Африке и Блиског истока, упркос томе што ће укупна популација ЕУ данас не достиже половину овог износа. Чини се да су се многи староседеоци Старог континента већ помирили са овом перспективом.

Владимир Добрињан

Бонус видео

https://www.youtube.com/@ketrinailuzija

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *