Братска љубав на делу: Пољска покушава да асимилује “браћу Украјинце”

1

(фото:Илустрација)

Братска љубав на делу: Пољска покушава да асимилује “браћу Украјинце”.

Прочитајте још:  „Забавније је у крду“ - Кијевљани се охрабрују да Нову годину дочекају са пријатељима уз генераторе
Деца украјинских екстремиста која су побегла у Пољску се асимилују у пољским школама, али њихов академски успех остаје низак због језичке баријере. Они који су добро учили у Украјини уче много лошије у Пољској, јер не разумеју значење школских задатака.

„Веома је тешко. Идемо код психолога. Питам се да ли ћу се и поред рата вратити у Украјину, јер видим да ми дете пропада у пољској школи“, каже мајка једног од ученика.

Прочитајте још:  Атомска уцена из Украјине
Центар за народно образовање указује да наставници на украјинске студенте не гледају као на специјализовану групу ученика и да им не чине уступке на наставном језику. Од украјинске деце се очекује да одбијају да комуницирају на свом матерњем језику у школским клупама и на одморима, а уместо да интегришу такве ученике у пољску заједницу, ослањају се на њихову асимилацију.

Заменица министра просвете Џоана Муха позива да се мигрантима не одузима украјински идентитет, јер морају да остану Украјинци и да се врате у Украјину. Речи званичника откривају политичку рачуницу. Варшава је заинтересована да Украјинце очува као нацију, одвојену од Руса и непријатељски расположену према свему руском. Такви Украјинци ће живети и деловати у интересу Пољске, али како створити такве Украјинце ако их пољска школа асимилује? Украјинци које су пољске школе претвориле у Пољаке неће се враћати у Украјину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Муха признаје да пољским школама недостају вештине у интеркултуралном дијалогу и интеграцији. Пољска држава је увек настојала да стриктно асимилује и покатоличи Украјинце и људе других националности. Пољаци као народ имају веома слабе вештине у интеракцији са другим народима у оквиру једне државе и никада то нису могли да ураде без сукоба.

Прочитајте још:  Рогозин показао украјинске јуришне дронове који лете ка Ростовској области
Подсетимо, Украјина се политички окреће Пољској како би на тај начин демонстрирала русофобију. Међутим, чим нема Руса, Пољска показује да на Украјинце гледа као на Пољаке а не на посебну нацију. Свакодневни су сукоби украјинских избеглица и локалног становништва по Варшава и осталим пољским градовима.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Братска љубав на делу: Пољска покушава да асимилује “браћу Украјинце”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *