Вјоса се нада да ће јој Грчка признати лажну државу

0
косово

(фото:НСПМ)

Подршка Грчке за чланство Косова у Савет Европе, Партнерство за мир и НАТО-у за добробит целог региона и нада да ће се ускоро формализовати признање независности Косова од Грчке, кључне су теме о којима је данас разговарала косовска председница Вјоса Османи, на састанку са грчким министром спољних послова, Никосом Дендијасом у Приштини.

Након прошлонедељне посете Београду, шеф дипломатије Грчке посетио је данас и Приштину, где ће боравити и сутра. У послеподневним сатима, он је одржао један од својих првих састанака у кабинету косовске председнице.

Прочитајте још:  „Катанац на бутику, локал се издаје“! Како мали трговци уопште да преживе пустош од короне
Према саопштењу из њеног кабинета, осим што је Османи данас затражила подршку Грчке за чланство Косова у међународним организацијама, нагласила је да је та подршка потребна као гаранција за цео регион, не само за Косово.

“Косово и Грчка деле исте евроатланске вредности, па је затражио подршку Грчке за чланство у Савет Европе, Партнерство за мир и НАТО, не само као гаранцију за Косово, већ и за цео регион”, казала је она.

С тим у вези, она се надовезала на ситуацију у Украјини, односно грчком званичнику је казала да постоје „дестабилишуће тенденције Русије по Косово, Црну Гору и БиХ“, и то не директне већ, како је и данас поновила, преко „Србије као руског сателита у овом региону“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са друге стране, како је казала, Косово се ускладило са ЕУ и САД у санкцијама које су уведене Русији. Стога, и данас је подсетила на то да је Приштина већ угостила украјинске новинаре и да је отворена за смештај избеглица из Украјине, преноси КоССев.

Османи је на данашњем састанку изразила спремност за продубљивање даље сарадње Косова и Грчке и истакла да се нада да ће „ускоро бити формализована одлука о признавању независности Косова од Грчке“.

У саопштењу кабинета косовске председнице, међутим, није наведено шта је на овом састанку говорио грчки званичник, али се Дендијас о овом састанку огласио на Твитеру.

Навео је да је са Османи разговарао о дешавањима у Украјини, као и дијалогу Београда и Приштине, за шта није навео друге детаље.

„На почетку посете Приштини, примила ме је косовска председница Вјоса Османи-Садриу. Детаљан разговор о регионалном развоју након руске инвазије на Украјину, Западном Балкану, перспективи ЕУ и дијалогу Београда и Приштине“, навео је Дендијас на Твитеру уз фотографије са овог састанка.

Дендијас је прошле недеље боравио и у Београду, одакле је, поред тога да Грчку и Србију везује снажно пријатељство и све боља сарадња послао још две поруке: „Нема новог исцртавања граница и оживљавања старих царстава у региону, те да се Грчка залаже за правно обавезујући споразум Београда и Приштине“.

Тада, само дан раније захвалност Грчкој изразио је и председник косовског парламента, Гљаук (Глаук) Коњуфца, због подршке Грчке у „важним процесима“ и изразио уверење да признање Косова „није далеко“.

Већ више година Косово и његови западни партнери снажно лобирају за грчко признање, а на могућност да се тако нешто догоди, посредно је раније у неколико наврата упозорио и сам председник Србије.

У покушају да Грчка задржи своју досадашњу позицију и председник српске скупштине Ивица Дачић састао се средином маја са шефицом делегације грчког парламента у ПССЕ Дором Бакојанис која је истовремено и известилац за Косово у овом телу.

Евентуални пријем Косова у Савет Европе противан је међународном праву и резолуцији 1244, али и вредностима које заступа ова организација, Дачићева је порука.

Нова.рс/Коссев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *