Вјоса се нада да ће јој Грчка признати лажну државу

0
косово

(фото:НСПМ)

Подршка Грчке за чланство Косова у Савет Европе, Партнерство за мир и НАТО-у за добробит целог региона и нада да ће се ускоро формализовати признање независности Косова од Грчке, кључне су теме о којима је данас разговарала косовска председница Вјоса Османи, на састанку са грчким министром спољних послова, Никосом Дендијасом у Приштини.

Након прошлонедељне посете Београду, шеф дипломатије Грчке посетио је данас и Приштину, где ће боравити и сутра. У послеподневним сатима, он је одржао један од својих првих састанака у кабинету косовске председнице.

Прочитајте још:  Проблеми малинара тек стижу! Хладњаче у региону пуне непродатих малина
Према саопштењу из њеног кабинета, осим што је Османи данас затражила подршку Грчке за чланство Косова у међународним организацијама, нагласила је да је та подршка потребна као гаранција за цео регион, не само за Косово.

“Косово и Грчка деле исте евроатланске вредности, па је затражио подршку Грчке за чланство у Савет Европе, Партнерство за мир и НАТО, не само као гаранцију за Косово, већ и за цео регион”, казала је она.

С тим у вези, она се надовезала на ситуацију у Украјини, односно грчком званичнику је казала да постоје „дестабилишуће тенденције Русије по Косово, Црну Гору и БиХ“, и то не директне већ, како је и данас поновила, преко „Србије као руског сателита у овом региону“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са друге стране, како је казала, Косово се ускладило са ЕУ и САД у санкцијама које су уведене Русији. Стога, и данас је подсетила на то да је Приштина већ угостила украјинске новинаре и да је отворена за смештај избеглица из Украјине, преноси КоССев.

Османи је на данашњем састанку изразила спремност за продубљивање даље сарадње Косова и Грчке и истакла да се нада да ће „ускоро бити формализована одлука о признавању независности Косова од Грчке“.

У саопштењу кабинета косовске председнице, међутим, није наведено шта је на овом састанку говорио грчки званичник, али се Дендијас о овом састанку огласио на Твитеру.

Навео је да је са Османи разговарао о дешавањима у Украјини, као и дијалогу Београда и Приштине, за шта није навео друге детаље.

„На почетку посете Приштини, примила ме је косовска председница Вјоса Османи-Садриу. Детаљан разговор о регионалном развоју након руске инвазије на Украјину, Западном Балкану, перспективи ЕУ и дијалогу Београда и Приштине“, навео је Дендијас на Твитеру уз фотографије са овог састанка.

Дендијас је прошле недеље боравио и у Београду, одакле је, поред тога да Грчку и Србију везује снажно пријатељство и све боља сарадња послао још две поруке: „Нема новог исцртавања граница и оживљавања старих царстава у региону, те да се Грчка залаже за правно обавезујући споразум Београда и Приштине“.

Тада, само дан раније захвалност Грчкој изразио је и председник косовског парламента, Гљаук (Глаук) Коњуфца, због подршке Грчке у „важним процесима“ и изразио уверење да признање Косова „није далеко“.

Већ више година Косово и његови западни партнери снажно лобирају за грчко признање, а на могућност да се тако нешто догоди, посредно је раније у неколико наврата упозорио и сам председник Србије.

У покушају да Грчка задржи своју досадашњу позицију и председник српске скупштине Ивица Дачић састао се средином маја са шефицом делегације грчког парламента у ПССЕ Дором Бакојанис која је истовремено и известилац за Косово у овом телу.

Евентуални пријем Косова у Савет Европе противан је међународном праву и резолуцији 1244, али и вредностима које заступа ова организација, Дачићева је порука.

Нова.рс/Коссев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *