АМЕРИКАНЦИ У ТРАНСУ: „Желимо Ангелу Меркел за вођу“

0
меркел

Ангела Меркел

„Рецимо да постоји пандемија и да имате избор. Можете ући у ријалити програм „На кога ћемо данас свалити кривицу?“, у коме се учесници разбољевају и умиру, док главна звезда која доноси одлуке гледа како да избегне одговорност. А можете си и склонити у лабораторију докторке квантне хемије која се консултује са лекарима и слуша сваку њихову препоруку. Где бисте се осећали безбедније у тренутку када смртоносни вирус вреба?“, наводе амерички медији.

То је, укратко, контраст који су амерички председник Доналд Трамп и немачка канцеларка Ангела Меркел проказали у ова два месеца борбе против пандемије корона вируса. Метафоре нису невалидне. Трамп је заиста некадашњи водитељи ријалити шоуа, а Меркелова заиста има докторат из квантне физике.



Од Трамповог доласка на власт 2016. године, он и Меркелова су јин и јанг глобалне политике, а те дијаменталне супротности никада нису биле толико очигледне као у светлу пандемије. Нису промакле ни Америкацима, који овах дана у својим медијима нижу хвалоспеве о начину на који Меркелова предводи борбу против пандемије.

Те новонастале симпатије нису без повода. Немачка је, иако тешко погођена вирусом, успела да започне равнање криве, уз далеко нижу стопу смртности од других земаља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Америка се, са друге стране, приближава броју од милион заражених, прва је у броју преминулих, и у таквој атмосфери свеопштег хаоса и панике, Американци Меркелову виде као искусног, поузданог и рационалог лидера – насупрот особи која са позиције шефа Беле куће тренутно одлучује о њиховим судбинама.

Трамп је своје брифинге о корони готово претворио у предизборне митинге на којима напада политичке портивнике, износи полуистине, даје увредљиве надимке и свађа се са здравственим стручњацима, па не чуди што је међу Америкацима завладала права „меркеломанија“.

Прочитајте још:  У Kини почела вакцинација против ковида 19 иако нису завршена клиничка испитивања



Тако „Њујорк тајмс“, на пример, машта о Меркеловој на позицији америчког председника.

– Знам ко би уместо Џоа Бајдена могао да се кандидује за председничке изборе. Она управља једном од највећих земаља на свету, победила је на изборима четири пута заредом и добро се бори са пандемијом. Има политичку харизму и познаје науку – пише колумниста овог листа.

Једина мана тог решења, признаје он, је то што би оно захтевало промену америчког устава – да није те „препреке“ његов избор би била Мекелова.

Према писању „Атлантика“, научно искуство Меркелове могло би да „спаси Немачку“.



– Ово са чим се данас суочавамо прети да изазове „пандемију ума“. Лидери, више него икада, морају са осветле пут напред ослањајући се на науку и резоновање засновано са доказима. У мутним водама епидемије, једна лидерка је испливала мање као главни командант, а више као главни научник. Меркелова води Немачку својом карактеристичном рационалношћу, без уплитања сентименталности – пише „Атлантик“.

Телевизија Си-Ен-Ен оцењује да би Трамп од Меркелове могао да учи како се носити са пандемијом, али и то да федерализам не ослобађа „главног човека“ одговорности.

– И Немачка је савезна држава, али је став кацеларке натерао Немце да се придржавају мера које је донела влада. Са друге стране, у Америци гледамо пребацивање одговорности између вашингтонске администрације и 50 савезних гувернера – закључује Си-Ен-Ен.



(Блиц)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *