Због масовног заражавања и мањка радника угрожени процеси производње

0

(Фото EPA-EFE/K. Elfiqi)

Тренутна епидемиолошка ситуација, са изразито великим броје заражених вирусом корона на дневном нивоу, у Србији узрокује осетан дефицит радне снаге, а то не представља проблем само за послодавце, већ и за оне запослене који нису заражени и који често морају да раде двоструко више од предвиђеног да би систем могао некако да функционише.

Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС), открива да на адресу синдиката који предводи ових дана све више пристижу жалбе радника на ту тему.

– Због све већег заражавања грађана долази до чешћег одсуствовања са посла. Послодавци су принуђени да приступају прерасподели радног времена, јер мањак радника директно угрожава процесе производње која не може нормално да се организује. То значи да они који се нису разболели и раде, аутоматски имају више посла, јер су им колеге масовно на боловањима. Више не раде у осмочасовним сменама, већ знатно дуже. Тако је, рецимо, у јавно комуналном сектору где радници морају да остају и у другој смени – каже Савићева. Додаје да проблема у раду има и у индустријској производњи, саобраћају и државној управи.

Ипак, за сада нема ситуација које су иначе обележиле прошлу годину у којој су послодавци махом тражили од својих радника који су били у контакту са оболелим од ковида 19, а нису имали симптоме, да ипак долазе на посао. Председница АСНС-а наглашава да све мање послодаваца захтева да запослени раде ако немају симптоме, због заразности соја омикрон, али зато траже од радника да се што пре тестирају да би се вратили на посао.

Прочитајте још:  Саморуков: Русија има свој интерес да се питање Косова не реши

– Иако званични карантин сада траје седам дана, уколико се тест већ петог дана покаже као негативан, послодавци захтевају од запосленог да се врати на посао, јер је проблем што нема ко да ради. Привреда све теже функционише, због степена заражавања који је невероватан – напомиње Савићева.

Као добар пример организације рада она наводи „Железару Смедерево” где има више од 5.000 запослених и где је све под конац, а у којој је смањен обим производње да не би дошло до додатног заражавања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Надлежни су донели план рада, чак и план за обуставу производње уколико заражавање буде толико велико да нема ко да обавља посао. Засад нема потребе за таквим мерама, све добро функционише, али кад се код некога констатује корона, сви остали контакти морају да се изолују, а у кругу фабрике маске морају да се носе без поговора…. И у „Горењу Ваљево” послодавац је одлично организован, па тако једном недељно о свом трошку тестира све запослене. И тамо је смањен обим производње да би се направила дистанца између запослених – открива Савићева.

Иако је мањак радне снаге хроничан проблем у Србији, у компанији „Металац” наглашавају да немају застоје у раду. Драгољуб Вукадиновић, председник „Металац групе”, подсећа да је прошла година била катастрофална, јер су имали дневно и до 400 одсутних радника од око 2.200 запослених.

– Мало бољом организацијом и прековременим и радом викендима то смо некако успели да превазиђемо, па је сада боља ситуација. План смо испунили и остварили добре финансијске резултате. Ипак, радници који су остали здрави поднели су нешто већи пословни терет, пошто су радили и по две суботе у месецу. Тако је морало да буде, јер је било доста заражених – открива председник „Металац групе”.

Прочитајте још:  Србија је лидер, али по поскупљењу горива – цене још расту!? Акцизе скочиле за 67%

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *