Заступник жртава: Сведоци против Тачија и саоптужених плаше се да би могли бити убијени

0

(Принтскрин Јутјуб)

Сведоци оптужбе против бившег заповедника ОВК Хашима Тачија и тројице саоптужених за злочине на Косову и у Албанији, 1998-99, живе у „веома реалној клими страха”, упозорио је заступник жртава Дејвид Лоз.

„Неки од сведока са двојним статусом (жртве и сведока) страхују да би могли бити убијени због учешћа у овом процесу”, нагласио је Лоз у писаном поднеску Суду за злочине припадника ОВК у Хагу, објављеном на интернет страници суда.

Тужилаштво је, истовремено, поново указало на „већ потврђену и упорну климу застрашивања сведока и ометања кривичних поступака против чланова ОВК”.

„Реалност је да сведоци оптужбе јесу и биће под огромним притиском да са тужилаштвом не сарађују”, нагласили су тужиоци у писаном поднеску суду. Како је наведено у поднеску, особе које је тужилаштво позивало на разговор током истраге осећале су се примораним да о томе одмах обавесте јавност на Косову да се не би стекао утисак да „сарађују” с тужиоцима. „Одбрана у овом предмету већ дуго настоји да тужилаштво прикаже као непријатеља интереса Косова, како на конференцијама за штампу, тако и у поднесцима. Сведоци оптужбе се приказују као учесници у напору да се Косово поткопа, чиме се они стављају под огроман и непримерен притисак да докажу свој патриотизам тако што ће сарађивати са оптуженима и дистанцирати се од тужилаштва”, нагласили су тужиоци.

Упозорење тужилаца и заступника жртава о узнемиравању сведока део су писане расправе о томе на који начин ће браниоцима оптужених бити омогућено да разговарају са сведоцима оптужбе, на шта имају право. О тој теми данас поподне ће пред судијом за претходни поступак Николом Гијуом бити одржана усмена расправа.

Прочитајте још:  Специјални суд у Хагу продужио притвор Тачију и Весељију

Тужилаштво је предложило да буде усвојен посебан протокол по којем би браниоци могли да разговарају са сведоцима оптужбе искључиво уз њихов пристанак, уз посредовање секретаријата суда и у присуству тужилаца. Ти разговори, по предлогу тужилаштва, били би снимани.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Апсолутно нема дилеме да би било какав захтев одбране да разговара са сведоцима оптужбе пре суђења представљао значајан притисак (на сведоке)” зато што ће се сведоци, а нарочито они који живе на Косову, „осећати примораним” да пристану, у атмосфери која тамо влада.

Браниоци су, с друге стране, оценили да је протокол који су тужиоци предложили неприхватљив зато што, између осталог, нарушава права оптужених и равноправност страна у поступку, преноси Бета.

Прецизирајући да намеравају да затраже разговоре са сваким од 327 сведока које је тужилаштво најавило, адвокати Тачија и саоптужених упозорили су да би усвајање протокола донело непотребно одлагање почетка суђења и продужавање поступка.

Присуство тужилаца тим разговорима донео би им увид у стратегију одбране, а то се не сме дозволити, нагласили су браниоци.

Адвокати оптужених истакли су да је предложени протокол непотребан, јер их на коректан однос према сведоцима већ обавезује професионални кодекс.

Да ли ће и у ком облику протокол о разговору сведока оптужбе са заступницима оптужених бити усвојен одлучиће, после данашње расправе, судија за претходни поступак Гију.

Заједно са Тачијем, оптужени су Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи. Тачи (53), Весељи (54), Сељими (50) и Краснићи (70) оптужени су за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999. године.

Прочитајте још:  Штрбац:„Браћа“: Хрватска наплаћује огромне судске трошкове породицама убијених Срба!

Оптужница Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија у 10 тачака терети за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење и убиства. Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке, као ратни злочини.

За те злочине, према оптужници, Тачи и саоптужени сносе и индивидуалну и командну одговорност. Сви су, у периоду обухваћеном оптужницом, били чланови Главног штаба ОВК: Тачи као политички комесар, касније и заповедник, Весељи као шеф обавештајне службе, Сељими као главни оперативац, а Краснићи као заменик команданта и портарол.

У привременој влади Косова, проглашеној у марту 1999., Тачи је био премијер, Весељи министар за обавештајне послове, Сељими министар унутрашњих послова, а Краснићи портпарол.

Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи били су учесници у удруженом злочиначком подухвату, заједно са бројним другим официрима и припадницима ОВК, те члановима привремене владе. од којих су у оптужници именовани: Азем Суља, Љах Брахимај, Фатмир Љимај, Сулејман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.

Сви оптужени, који су на Косову ухапшени 4. и 5. новембра 2020., у првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра те године, изјаснили су се да нису криви за злочине из оптужнице.

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *