“Велесила” Литванија уцењује: Србија да изабере Путин или ЕУ

0

(фото:НСПМ)

Известилац Европског парламента за дијалог са Москвом и некадашњи премијер Литваније Андријус Кубилијус изјавио је у емисији “Иза вести” да Србија мора да направи избор у својој спољној политици. “Или ће да настави однос са Путиновим режимом, који многи називају фашистичким, или ће Србија да крене у правцу политике Европске уније. Да се подржи Украјина, да се успротиви режиму Путина и да се гледа у могућност неке другачије Русије после њега”, истакао је Кубилијус.

Прочитајте још:  У Украјини се појавили нови плаћеници али слаба вајда (видео)
Подсетимо, посланици Европског парламента траже од комесара Европске уније за спољне послове Жозепа Борела да санкционише 13 појединаца који су укључени у прогон руског опозиционара Владимира Кара-Мурзе, а у резолуцију Европског парламента за Србију ушао је амандман којим се изражава забринутост због прислушкивања двојице руских опозиционара у Београду, и достављање информација о њима руским службама безбедности.

„Ми исказујемо своју солидарност са двојицом руских опозиционара, пошто видимо шта се дешава у Русији. Забринути смо, посебно за Кар-Мурзу, који је у затвору. Затражили смо од Борела да покрене санкције против тих званичника у Русији, који су учествовали у том прогону. Знамо да је та прича покренута са неким догађајима у Србији, где су српски званичници учествовали у томе, и како се чини, давали информације русклим званичницима“, рекао је Кубилијус.

Прочитајте још:  До догађаја у Белгородској области
Додаје да је након почетка рата у Украјини промењен однос свих земаља према Русији које желе да уђу у Европску унију и руских званичника. Такође, напомиње да прислушкивање може да утиче на будућност проширења Европске уније.

“Земље које желе да уђу у Европску унију, између осталог и Србија, пре него што уђу ну њу као пуноправне чланице, морају да се придруже европским политикама, у економији, владавини права и спољној безбедносној политици. А сада, рат Русије против Украјине поставља питања односа различитих земаља са Русијом. Та питања су се заоштрила. Земље кандидати морају да донесу јасне одлуке, шта је њихов став? Да ли ће подржати Путина до краја његовог режима, или ће као демократске земље Европе подржати Украјину и борити се против недемократског, ауторитарног, чак фашистичког Путиновог режима, и то је одлука српских званичника и српског народа”, казао је саговорник Н1.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Србија и даље у иностранству купује више поврћа него што продаје
Упитан да прокоментарише захтев за санкционисањем 13 особа који су укључени у прогон руског опозиционара Владимира Кара-Мурзе, он је прецизирао да се ради о руским званичницима, и да међу њима нема српских функционера.

Говорећи о отказаној посети министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Србији, он је казао да земље које су забраниле прелет авиона где је био Лавров “разумеју какве политике треба да спроводе”.

“Оне схватају да ће Европска унија подржавати Украјину до њене победе, што значи да ће бити великих промена у Русији, и да ће морати да размишљају о Русији после Путина. Не знам да ли српске власти имају тако јасну визију и да ли се припремају за неку другачију Русију”, рекао је Кубилијус.

Прочитајте још:  Број погинулих у украјинском гранатирању Доњецка попео се на четири
Понавља да Србија треба да усклади економску и безбедносну политику са Европском унијом.

“Ако Србија није у стању да себе усклади са европским политикама, то је проблем Србије, а не Европске уније. Ја бих позвао власт у Србији, да буде довољно храбра и да гледа дугорочно. Путин и режим у Кремљу нису Русија, они не представљау све Русе. Русија може да буде, и биће другачија. И Србија мора да се припреми за једну другачију Русију, и да улаже у односе са том Русијом која тек долази, демократском Русијом. У случају Кара-Мурзе, извештај Европског парламента није добар за Србију, и због тога Србија мора да направи избор, у ком правцу ће ићи у својој безбедносној и спољној политици”, истакао је известилац Европског парламента за дијалог са Москвом.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *