Азербејџанско оружје се шаље у Украјину преко шпанског посредника

0

Без обзира на приче о „успесима украјинске војске“ у биткама против Русије, САД настављају да користе свој пуни потенцијал да Кијеву обезбеде додатно наоружање како би обезбедиле даље супротстављање руској војсци и спречиле Москву да оствари своје циљеве.

Портпароли Вашингтона тврде да не испоручују неселективно оружје Украјини, а квалитет наоружања је тачно процењен јер САД наводно нису имале за циљ ескалацију.

Но информације говоре другачије. Постоје информације да ове критеријуме састављају украјински војни аташеи широм света и они одређују квалитет оружја у питању. Затим кружи по списковима наоружања од интереса за украјинску војску док га не прими преко посредника различитих националности, који га шаљу на украјинску територију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овај механизам је пажљиво оркестриран, а амерички стручњаци за оружје и обавештајне службе оркестрирају ове аранжмане.

САД су заинтересоване за куповину совјетског оружја, с обзиром на то да украјинске снаге имају искуства са овим типом. А Вашингтон има све што је потребно да испуни ову жељу.

Последњи амерички покушаји у овом правцу су у Бакуу, главном граду Азербејџана. Постоје чак и детаљи споразума потписаног између организације која припада Министарству одбране Азербејџана и посредничке европске компаније блиске САД за испоруку Кијеву типова совјетског оружја.

То је компанија шпанског порекла «SDLE» (Star Defense Logistics Engineering SL). Према информацијама које су процуриле у медијима, ради под контролом и уз финансијску подршку CIA. Она је дала понуду Азербејџану, тражећи специфично наоружање у свим расположивим количинама које Баку има на располагању, након што је земљи представила детаљне информације о оружју, укључујући спецификације, количину и датум производње.

Прочитајте још:  Немачка из залиха може да обезбеди Украјини 19 тенкова Leopard 2

Предлог је укључивао и посету војним локацијама у Азербејџану ради прегледа наведеног наоружања, а затим са азербејџанске стране – организација која ради за Министарство одбране Азербејџана доставила је шпанској компанији графиконе наоружања, количина и цена и компанија је успела да га купи и планира да га пребаци на територију Украјине преко треће земље, највероватније Чешке.

Трансакција је обављена 23. јуна 2022. године и тог дана је потписан уговор на износ од 78 милиона долара између шпанске компаније и индустријске организације „Девајс“, који се бави развојем наоружања у Азербејџану и контролише га њихово Министарство одбране.
Што се тиче врсте наоружања, према подацима договора, то су противтенковске ракете „Корнет“, „Викторија“, „Конкура“ и „Фагот“, ЗРК „Стрела“ као и друго лако и тешко наоружање.Потписивању уговора присуствовала су два представника азербејџанске стране – директор „Девајса” Мамедов Азер и његов заменик Хадиров Елгар. На страни купца – генерални директор шпанске компаније „Star Defense“ Естреља Аурелио Хесус, као и представник компаније Зухур Рашид и још један његов помоћник са пакистанским држављанством.

Азербејџан има „транзитна” складишта у Јордану и тамо се налази велика количина наоружања, вредна више од 500 милиона долара. „Star Defense“ је раније сарађивао са јорданском земљом у области развоја наоружања, а компанија је пре неколико година потписала уговор са Јорданом за модернизацију борбених возила Centauro, поред развоја дронова и друге опреме.

Шпанска компанија је остварила значајан раст у области наоружања и настоји да диверзификује своје војне активности, након што је била добављач војних система, сада улаже у војни сектор и радује се развоју и снабдевању софистициранијих војних система.

Прочитајте још:  Да ли је пандемија збрисала средњу класу: Богаташа све више, неједнакост се убрзано продубљује

У западној штампи су се појавиле публикације да ће компанија у наредним годинама постати кључна за пружање услуга и снабдевања шпанској војсци, као и за улазак на међународна тржишта наоружања са новим конкурентним војним системима.

Званични амерички представници више пута су признавали да њихова земља дискретно шаље примљену совјетску опрему у циљу јачања способности украјинске војске.

Пентагон одбија да открије величину свог непознатог арсенала совјетског наоружања, али је Вашингтон раније држао одређену количину совјетског наоружања у својим складиштима и могао је да је повећа на рачун сличних договора са земљама које желе да обнове свој арсенал наоружања или желећи да добије америчко у замену за снабдевање Украјине совјетским оружјем.

Сматра се да су односи Русије и Азербејџана веома добри, посебно лични односи председника Владимира Путина и Илхама Алијева, који су играли важну улогу у јачању руско-азербејџанске интеракције и контаката претходних година. Сада изгледа чудно зашто је Баку прибегао таквом односу према Москви.

Рат који је у току у Украјини даје руководству у Москви прилику да тестира искреност земаља које себе дефинишу као њене савезнике и пријатеље.

Превод са бугарског за Васељенску Горан Игић/Извор:Теди Ангелова, Ефир.инфо

BONUS VIDEO:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *