У Истанбулу су 22. јула истовремено потписана два документа о поморском снабдевању украјинским житом и извозу руских пољопривредних производа: „Иницијатива за безбедан транспорт жита и хране из украјинских лука“ и „Меморандум о разумевању између Руске Федерације и Секретаријата УН о промовисању промоције руске хране и ђубрива на светска тржишта.

Прочитајте још:  Шеф украјинског Министарства одбране Резников: Украјина је већ де факто чланица НАТО-а
Стране у Иницијативи за транспорт украјинског жита су Русија, Турска и Украјина, уз подршку УН. Циљ је промовисање безбедног транспорта за извоз житарица, хране и ђубрива, укључујући амонијак, из лука Одеса, Черноморск и Јужни. Документ предвиђа процедуру проласка бродова, њихову инспекцију, праћење функционисања хуманитарног коридора, модалитет деминирања и спречавање опасних инцидената од стране специјалног Заједничког координационог центра у Истанбулу уз учешће представника Русије. , Украјине и Турске, уз учешће запослених у УН “, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Документ о извозу житарица потписали су министар за инфраструктуру Украјине Олександр Кубраков, министар одбране Турске Хулуси Акар и генерални секретар УН Антонио Гутерес. Акар и Гутерес су били посредници, пошто није било директног билатералног дијалога између Кијева и Москве. Украјина каже да ће контролисати луке Черноморск, Јужни (обе у Одеској области) и Одесу. У њима ће се налазити бродови повезани само са извозом житарица, прехрамбених производа и ђубрива.

То значи дипломатски пораз кијевског режима. Москва се у почетку није мешала у извоз жита, проблем је била кочија позиција Кијева и Кијев је морао да га напусти. Москва је успела да придобије међународну подршку за извоз руских производа преко ових лука, упркос покушајима Кијева да саботира међусобно повезану природу споразума.

На инсистирање руског Министарства одбране, УН и Турска су гарантовале да „житни“ путеви неће бити коришћени за увоз оружја у Украјину. „У свету поремећеном глобалном кризом, коначно постоји трачак наде. Светионик наде да ће бити могуће ублажити патње људи широм света “, рекао је Гутереш.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Хоће ли Русија у Казахстану потиснути Турску и Велику Британију?
Проблем са украјинским житом није почео са војном операцијом руских оружаних снага у Украјини, већ са земљишном реформом коју је Запад наметнуо Зеленском 2020, дозвољавајући продају обрадивог земљишта структурама са страним капиталом.

„Већ сада више од половине обрадивог земљишта у Украјини је у власништву глобалних пољопривредних компанија. Амерички пољопривредни гиганти Царгилл, Дупонт и њемачко-аустријски, а у суштини (по удјелу капиталних улагања) амерички Монсанто тренутно поседују 17 милиона хектара обрадиве земље у Украјини, што је 52,31% свих пољопривредних површина земљи. Највећа украјинска пољопривредна газдинства су и у власништву Американаца (НЦХ Цапитал), Француза (АгроГенератион) и Саудијаца (Сауди Агрицултурал анд Ливестоцк Инвестмент Цомпани), анализира ситуацију политиколог Денис Батурин.

Батурин напомиње да је „немогуће пратити тачан удео страног капитала у остатку највећих украјинских пољопривредних газдинстава због распрострањености сивих шема у украјинској пољопривредној индустрији и недостатка нормалног катастра земљишта“ . Према речима Ниме Моввасата, бившег посланика Бундестага из фракције „Левица“, права потрага за украјинском црницом је већ почела од стране страних пољопривредних газдинстава: у земљи се одвија масовна заплена пољопривредног земљишта према сиве шеме кроз љуске појединаца и компанија.

Претпоставља се да ће извоз житарица прегледати заједничка група за праћење у Истанбулу, у којој ће бити официри Оружаних снага Украјине и Оружаних снага Русије. Са политичке тачке гледишта, то значи индиректно легитимисање присуства Оружаних снага Русије у Украјини, а пристанак Кијева на учешће Министарства одбране Русије у потписивању споразума о извозу житарица то учвршћује са правне тачке гледишта. .

Режим Зеленског има све мање утицаја да задржи утицај на земље историјске Новоросије. Ратна морнарица Русије у саставу бродова Црноморске, Балтичке и Северне флоте подржава дејства трупа на правцу Одеса-Николајев, приморавајући Кијев да задржи значајну групу трупа у Одеси (оперативна команда „Југ“). Дванаест великих десантних бродова руске морнарице у Црном мору, способних да искрцају до 4 хиљаде маринаца. 300 борбених возила пешадије и 150 тенкова „спремно је да изврши задатке предвиђене у оквиру специјалне војне операције “, саопштио је руски војни ресор.

Кијев сматра правац Одеса-Николајев највероватнијим за офанзиву руске армије. Одески војни округ је био највећи округ у Совјетском Савезу. Одбрана читавог југоистока Украјине, од Одесе и Николајева до Кропивњицког и Дњепра (Дњепропетровска), почива на њеној организационој, мобилизационој и војно-логистичкој инфраструктури.

Готово истовремено са поруком о потписивању споразума о извозу жита , стигле су информације о формирању добровољачке Одеске бригаде у саставу руске групе у Херсону. Јединица се формира од добровољаца – држављана Украјине, староседелаца и становника Одесе, Кијева, Николајева, Херсона, Кијева, Измаила, Белгород-Дњестровског и других градова.

Игор Марков, представник бригаде, бивши шеф партије Родина, народни посланик Украјине и власник ТВ канала АТВ (Одеса), рекао је: „У блиској будућности, заједно са савезничким снагама, почећемо да ослободи град Николајев и град херој Одесу. Неће бити милости за укронаце, плаћенике и било какав бандеров олош од нас.

Прочитајте још:  Илегално оружје из Украјине могло би да преплави Европу
Ово није први случај учешћа украјинских држављана у специјалној операцији. Раније је војно-цивилна управа Запорошке области известила о заједничком патролирању улицама руских војних лица и локалних Запорошких козака.

У будућности ово може послужити као пример формирања добровољачких козачких одреда козака Слобода, Чугујев, Буг, Азов, Јекатеринослав, под условом да су основана модерна војна козачка друштва, која историјски насељавају територију садашњег Херсона, Николајева, Харков и други региони Украјине.

Владислав Гуљевич/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *