Велики број лобистичких фирми у САД спремио је западну јавност на веома дуги рат против Русије!

0
војне, аргентина, оружја

Испорука америчког оружја Украјини (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Уколико сте се запитали зашто се има толико извештавања западних медија о сукобу у Украјини а да је засновано на „Кијев каже“, одговор се углавном своди на моћ лобирања. Наратив да је Украјина увек добра, а Русија увек лоша није сам створила.

Дана 11. јула , консултантска кућа за јавне односе са седиштем у Вашингтону, Риџли Волш, регистровала се као страни агент у име украјинских интереса у Министарству правде САД.

Компанија – која обично саветује велике играче из Силицијумске долине као што су eBay, Google, Snapchat, SpaceX, и Uber – је само најновији оператер Белтваи-а који се пријавио у складу са Законом о регистрацији страних агената ( ФАРА ). Ово архаично и нејасно законодавство гурнуто у први план мејнстрим дневног реда током обмане „Русијагејт“ за време председништва Доналда Трампа.

Прошлог јула, само 11 америчких фирми је регистровано као лобисти за украјинске клијенте под ФАРА-ом. Током 2021, ови утицајни људи су покушали да изврше притисак на Вашингтон да уништи пројекат Северни ток 2, повећа пошиљке смртоносне помоћи Кијеву и пошаље све више америчких и НАТО снага дуж руске границе.

У том процесу, остварили су преко 10.000 контаката са посланицима, истраживачким центрима и новинарима. Ово је запањујућа бројка када се узме у обзир да је саудијски лоби – један од највећих и најутицајнијих у САД – имао само 2.834 интеракције са овим елементима у истом временском оквиру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Активност лобирања у име Кијева током 2022. ће неизбежно смањити чак и тај огроман износ. Сада, број регистрованих проукрајинских агената у Вашингтону износи невиђених 24, а шест је принуђено да се региструју само у јуну. Запањујуће је и то што многе од ових компанија пружају своје услуге бесплатно – у мери у којој је про боно лобирање за владу Зеленског названо „најтоплијим трендом“ у политичким круговима Вашингтона.

Овај феномен се не може приписати великодушности духа, или алтруизму. Неки лобисти раде за украјинску владу без накнаде за позитивно јачање ПР-а, други да би обновили своју репутацију и остали наклоњени америчким клијентима након што су ентузијастично представљали руске корпорације пре инвазије 24. фебруара. Као што ћемо видети, у неким случајевима постоје потенцијално и други, више спектрални фактори.

Вероватно је много више фирми које ефективно заступају украјинске интересе него што је званично признато према ФАРА-и. Риџли Волш се регистровао тек у јулу, након што је Вокс документовао свој рад пратећи два украјинска пилота широм Вашингтона,они су се састајали са новинарима, сенаторима, као и представницима одбране и Стејт департмента. До тада је радио за украјинску владу више од пет месеци.

Прочитајте још:  Руси поручују: Браћо Срби, међу вама је опасан шпијун

У документу ФАРА се наводи да Риџли Волш директно ступа у контакт са Јуријем Саком, саветником украјинског министра одбране Алексеја Резникова и потпуковником Денисом Смажнијем, а додатак у документу наводи услове рада Риџлија Волша за Кијев.

У њему се наводи да компанија „ пружа подршку у односима с јавношћу и односима са медијима Украјини, укључујући ангажовање са представницима америчких медија, владиним званичницима, невладиним организацијама, образовним институцијама, истраживачким центрима, инвеститорима и стручњацима за спољну политику; договарање интервјуа за медије; развијање и представљање радова; [и] организовање догађаја.” Фирма такође даје „ могућности да Украјинци комуницирају“ са новинарима, политичарима, стручњацима и „ другим деловима америчке јавности“.

Ове активности се пружају „на добровољној основи и без надокнаде“ и „мотивисане су саосећањем [компаније] према украјинском народу“. Додаје се да тим Риџлија Волша укључује држављанку Украјине, што се односи на њену стару директорку Веронику Велч .

Велчова позадина је у најмању руку шарена. Године 2013. провела је пет месеци стажирајући у државном Гласу Америке, активи америчке Агенције за глобалне медије, коју финансира и контролише америчка влада, и отворено признаје да на њен рад директно утиче „национална безбедност“ Вашингтона.”

Након необјашњивог седмомесечног јаза у њеној биографији, у мају 2014, Велч се придружила Центру за уједињене акције , невладиној организацији са седиштем у Вашингтону која „ради у корист грађана Украјине“, коју је основао украјински политичар и бивши припадник КГБ-а Олег Рибачук у 2009.

Био је то један од многих субверзивних напора које је финансирао у годинама које су претходиле пучу на Мајдану 2014., који је одиграо кључну улогу у подстицању тог побуњеничког преврата. Две године раније , Рибачук је изјавио да је наранџаста револуција 2004. „била чудо“ – „желимо то да урадимо поново и мислимо да хоћемо“.

Констелација проблематичних иницијатива које финансира Рибачук такође је добила значајна финансијска средства од америчког олигарха Пјера Омидијара и других фронтова америчких обавештајних агенција УСАИД-а као и Националне задужбине за демократију (НЕД), који су били од суштинског значаја за подршку Мајдану у Кијеву 2014.

Пишући у фебруару 2014, ветеран новинар Боб Пари је приметио да је НЕД током претходне године финансирао 65 пројеката у Украјини у укупном износу од преко 20 милиона долара, што представља „политичку структуру медија и активистичких група у сенци која би могла да буде распоређена да изазове немире када Украјинска влада није поступила како је желела.

Прочитајте још:  Кијев сакрио од Унеска податке о рушењу споменика у Одеси

Национални демократски институт, одељење НЕД централног за Наранџасту револуцију, такође је спонзорисао кампању чији је суоснивач Велч, ‘Прати новац’, која се борила за транспарентност финансирања политичких кампања 2015-16.

Занимљиво, у ФАРА документацији Ридглеја Валша стоји да је Велч „сарађивала са извештачима о спољној политици и националној безбедности у САД“ у вези са Украјинцима који су се вратили у Кијев после 24. фебруара, док је била „ван САД“ – другим речима Украјине – и директно координирала са „службеницима америчке владе и медијима“ који путују у земљу или извештавају о сукобу.

Очигледно је да су Велч и Риџли Волш били кључни за обликовање извештавања о рату од његовог почетка. У овом контексту, важно је узети у обзир њену професионалну историју – за један од кључних циљева НЕД-а и кључних успеха, у преврату на Мајдану било је представљање домаћој и страној публици веома романтичног наратива о демонстрацијама у Украјини и њиховим учесницима, који имао мало везе са стварношћу.

На основу резултата медија које финансира НЕД, као што је Хромадске, гледаоцима би било опроштено што су закључили да су протести подстакнути забринутошћу за људска права и демократију и да су представљали целокупно украјинско становништво.

У стварности, као што је чланак Вашингтон Пост-а из фебруара 2014. изложен у форензичким детаљима, подаци анкета показују да је мање од 20% демонстраната мотивисано „кршењем демократије или претњом диктатуре“, само 40-45% Украјинаца је било за интеграцији у Европску унију, тада свргнути председник Виктор Јанукович остао је „најпопуларнија политичка личност у земљи“, а ниједно истраживање спроведено до тада није указало на подршку већине побуни.

Велики део јавног противљења рушењу владе произашао је из „антируске реторике и иконографије западноукрајинског национализма“, који је био широко распрострањен међу демонстрантима, „који [није играо] добро међу украјинском већином“. Све у свему, 50% становништва Украјине живело је у регионима који су се „снажно идентификовали са Русијом“ и то су чинили више од два века – „скоро сви“ су били „отуђени антируском реториком и симболима“.

Ове кључне чињенице су иначе биле скривене од погледа на Западу у то време, а постале су све више потискиване у месецима и годинама након Мајдана, док је украјинска влада водила свеобухватни рат против становника Донбаса – крвљу попрсканих димензија о којима се у медијима једва говорило.

Једностран и потпуно искривљен поглед на догађаје у Украјини опстаје до данас, захваљујући Ридгели Валш-у и његовим колегама. Уз потпуно ретке изузетке, етаблиране новинске куће су сукоб представиле као борбу Давида и Голијата између неограниченог добра и зла, и беспоговорно су известиле о крајње сумњивим званичним тврдњама које долазе из Вашингтона и Лондона о бескрајном херојству Украјине и тријумфима на бојном пољу.

Прочитајте још:  "ШТА ТРАЖИТЕ ОВДЕ?": Иран упозорава да ће САД „добити јачи шамар“ ако покрену напад!

Уствари, огромна већина западних медија извештавања о сукобу сводила се на једноставно регургитирање украјинских изјава, без икаквог покушаја провере чињеница.

Да се ​​вратимо на досије ФАРА-е, његових последњих 20 страница састоји се од табеле са скоро 400 увода за новинаре и интервјуа и чланака постављених у медијима, које је уредио Риџли Волш од почетка фебруара до средине јула.

Десетине ових уноса се односе на поменуте пилоте, укључујући вишеструке позиве новинарима на приватну вечеру са њима у Вашингтону. Вок наводи да је на том самиту један од авијатичара отворено рекао: „ Наш главни циљ је саморазумљив. Састајемо се са медијима и законодавцима како бисмо погурали проток оружја у Украјину.

Оброк је представљао само један од многих корака у вртложној турнеји по САД, која је довела до тога да је пар био нашироко цитиран у америчким медијима, укључујући појављивање на ЦНН-у заједно са бесно проратним глумцем Шоном Пеном.

Поменути потпуковник Денис Смажни, „ специјалиста за противваздушну одбрану“, такође је дао неколико интервјуа разним америчким новинским мрежама крајем јуна, молећи се да Кијев добије борбене авионе уместо беспилотних летелица, на шта су САД раније ставиле вето, због велике забринутости о осетљивој технологији која пада у руске руке, а њихова употреба изазива непријатељски контра-одговор Москве.

У прилог својој молби, Смажни је навео да је Кијев до данас уништио 500 ваздушних циљева и 150 руских хеликоптера – помало невероватна тврдња, иако се чини да је имала поприличан утицај на америчке законодавце. Конгрес је 15. јула одобрио 100 милиона долара финансирања за подучавање украјинских пилота у попуни америчких борбених авиона Ф-15 и Ф-16, упркос томе што је било потребно најмање три месеца да пилоти буду обучени до чак „основног“ нивоа.

Очигледно, Вашингтон и Кијев се заиста спремају за веома дуг рат. А огромна армија лобистичких фирми је спремна, вољна и способна да то оствари, засипајући медије и законодавна већа широм света еминентно сумњивим наративима да одржавају неумољиве и све веће испоруке западног оружја Кијеву, упркос продужењу криза која обезбеђује више смрти и разарања, масовно умирање од глади у најсиромашнијим деловима света и вероватно глобални финансијски колапс.

Превод: Васељенска / Весна Веизовић

Аутор Слободан Коломоетс / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *