О клеветничкој идеји да се успостави контрола „светске владе“ над Русијом

0
г7

Г7 (Фото: Јутјуб)

Анти-руска нафтна иницијатива Г7

Током целог лета Вашингтон и његови савезници су напето расправљали о таквој иницијативи за санкције Русији као што је постављање границе цене руске нафте. Крајњи циљ иницијативе, како наводе лидери водећих западних земаља, треба да буде лишавање прихода од извоза црног злата Русији и оштро смањење могућности финансирања војне операције у Украјини.

Земље попут САД, Велике Британије, Јапана, Јужне Кореје до почетка лета су у потпуности престале да увозе руску нафту. Европа то није могла да приушти. Прошле године, око четвртине укупног увоза црног злата у ЕУ долазило је од нафте из Русије. Тек у шестом пакету санкција, који је Брисел ступио на снагу 5. јуна, били су рокови за потпуни прекид увоза руске нафте. За сирову нафту – 5. децембар, за нафтне деривате – 5. фебруар 2023. године. Али и овде се праве неки изузеци. Санкција се није односила на нафту која се пумпа у Европу нафтоводом Дружба. Шести пакет је дао земљама времена (6 месеци за сирову нафту, 8 месеци за нафтне деривате) да се прилагоде новој ситуацији. Или смањењем потрошње нафте и нафтних деривата, или преласком на друге добављаче. Међутим, очигледно додељено време неће бити довољно. Већ сада један број европских земаља користи „сиве“ шеме за снабдевање црним златом из Русије, надајући се да ће их искористити након увођења потпуног ембарга.

До сада су ове санкције биле неефикасне. Према ИЕА, извоз руске нафте је благо опао, са 8,0 милиона барела дневно (б/д) у јануару на 7,4 милиона барела дневно у јулу. Руски извоз у земље колективног Запада смањен је за 2,2 милиона барела дневно, али је две трећине овог обима преусмерено на друге земље. Највећи купци руске нафте су Кина и Индија, које сада имају попуст од 20-30 долара по барелу на светску цену. Према ИЕА, завршне фазе европских нафтних санкција (шести пакет) довешће до смањења извоза руске нафте за још 1,3 милиона барела дневно. У децембру би укупан извоз црног злата из Русије могао бити нешто већи од 6 милиона барела дневно. Смањење физичких обима за скоро четвртину (у односу на јануарски ниво) биће осетљиво за Русију, али никако фатално. Наставиће да компензује пад физичког обима извоза поскупљењем црног злата. Предвиђа се да ће суфицит на текућем рачуну Русије ове године достићи 265 милијарди долара, што је руски рекорд. И биће то други највећи суфицит у свету после Кине. Нафтне санкције само погоршавају економску ситуацију колективног Запада.

А онда је дошла идеја да се ограничи раст цена нафте. Иначе, Запад је већ покушао да неутралише деловање нафтног картела ОПЕК-а, покушавајући да створи анти-ОПЕК у виду савеза земаља потрошача црног злата како би успоставио „фер” цене нафте. Сви покушаји су били неуспешни. Приоритет у формирању цена на тржишту нафте имају земље које производе и извозе црно злато, уједињене у ОПЕК и ОПЕК + (Русија учествује у последњем).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У контексту актуелног санкционог рата, говоримо о увођењу ограничења цене само за руску нафту. Запад је схватио да ако се руски извоз црног злата потпуно блокира, глобална енергетска криза је неизбежна. Ни Саудијска Арабија ни било ко други не може да замени повлачење Русије са светског тржишта нафте. Неће ни покушати. Неравнотежа у виду вишка потражње над понудом само им игра на руку.

Стога је Запад почео да измишља шему, по којој би Русији било дозвољено да и даље испоручује црно злато на светско тржиште, али по ценама знатно нижим од светских. Колективни Запад је запретио да ће успоставити директну контролу „светске владе“ над Русијом.

Разматрано је на десетине опција за механизам ове санкције, али међу њима није било ни једне добре. Сви су перфорирани. Обећано почетком лета, увођење ограничења цена за руски извоз нафте отегло се безобразно. Коначно, 2. септембра Група седам (Г7) одлучила је да уведе ову санкцију. На сајту британске владе истог дана појавила се порука: „ Данас потврђујемо нашу заједничку политичку намеру да финализујемо и спроведемо свеобухватну забрану услуга поморског транспорта сирове нафте и нафтних деривата руског порекла широм света. Пружање оваквих услуга биће дозвољено само ако се нафта и нафтни производи купују по цени која је једнака или нижа од оне коју одреди широка коалиција држава“ , саопштила је Г7 .

Детаљи су још увек непознати. Саопштено је да ће ограничење цена за извоз руске нафте ступити на снагу 5. децембра (од тренутка ступања на снагу ембарга ЕУ на нафту). Ову меру санкција до сада је подржало само седам водећих западних земаља. У данима који су прошли од састанка Г7, ниједна друга држава није званично објавила да се придружује овој иницијативи.

Ни конкретне вредности граничне цене, ни формула за израчунавање такве цене нису објављени. Лако је претпоставити да цена не може бити прениска. Требало би да покрије трошкове ископавања и транспорта црног злата у Русији. Осим тога, требало би да буде нижа од цене по којој Кина, Индија и друге земље „пријатељске” Русији тренутно купују руску нафту. Почетком септембра на тржишту се нафта Брент трговала по цени од 93 долара за барел. Индија и Кина сада плаћају Русији 63-73 долара по барелу, што омогућава руским рударима црног злата да задрже одређену профитабилност. Али профитабилност ће потпуно нестати на 40 или чак 50 долара. С обзиром на ова разматрања, вредност границе цене мораће да се тражи негде у распону од 50-55 долара по барелу.

Хоће ли Кина и Индија одустати од искушења да се придруже антируским санкцијама и добију додатни попуст? Овде би Запад могао једним ударцем да убије две муве: да лиши Русију „претераног“ прихода од извоза нафте и придобије Кину, Индију и друге „пријатеље“ Москве на своју страну. Међутим, ова логика је климава.

Прво , земље „пријатељске” Русији схватају да их Запад мами у своју мишоловку уз додатни попуст. Антизападни дух „пријатељских“ земаља неутралише комерцијална искушења. На крају крајева, сутра оружје звано „ограничење цена” Запад може да употреби против земаља „пријатељских” Русији. Британски часопис Тхе Ецономист је 3. септембра објавио чланак Г 7 планира да ограничи цене руске нафте . Чланак је скептичан у погледу изгледа за приступање новим санкцијама земаља које нису део колективног Запада: „Многе велике земље, укључујући Кину, Индију и Индонезију, не желе да се мешају у спољну политику Запада, санкције и ембарго .

Друго , на светском тржишту нафте, где постоји хронични вишак тражње над понудом, Русија ће бирати купце црног злата. Кремљ је више пута изјављивао да ће, уколико се одређена земља придружи санкцијама званим „ограничавање цена руске нафте“, испорука руске нафте тој земљи одмах бити обустављена.

Контролисати физичке токове нафте и било које друге робе је много лакше него контролисати цене. Ко ће морати да контролише снабдевање руске нафте по ценама које не прелазе границу коју је одредио Запад? Ова часна мисија требало би да буде поверена бродарским компанијама, осигуравајућим и трговачким компанијама које су додељене западним јурисдикцијама и служиће извозу руске нафте. У отпремним документима можете да наведете било коју цену коју организатори такве оригиналне санкције захтевају. Бродарска компанија која превози руску нафту није обавезна да истражује да ли документована цена одговара стварној. Осим тога, кажу стручњаци, Русија има довољан избор шпедитерских, осигуравајућих и трговачких компанија. Може користити услуге компанија

Економист напомиње да је један од могућих исхода плана Г7 да се тржиште нафте подели на три дела. Отприлике 90% светске неруске производње продаваће се по редовним ценама. Део руске нафте која се не може извозити без западне инфраструктуре, бродова или осигурања биће продата у оквиру шеме Г7, али то може бити мали удео и падаће како Русија буде проналазила начине да се прилагоди. Остатак руске производње биће извезен без утицаја на западну инфраструктуру, по цени између светских цена и горње границе цена.

Прочитајте још:  Нисмо још спровели такве експерименте на људима: Руски вирусолог признао зашто се заразио Жиринковски који је 8 пута вакцинисан
Чланак у Тхе Ецономист -у закључује: „ Приходи Русије могу пасти, али можда недовољно да би озбиљно оштетили њену ратну машину. У међувремену, Кремљ ће наставити да пооштрава испоруке гаса Европи, погоршавајући тешку зиму. План Г7 отежава живот Кремљу, али је мало вероватно да ће бити тежак ударац .

Британски магазин је најблаже могуће изнео оцену новог плана санкција Запада. Још у јулу В. Путин је упозорио како ће се планирана авантура завршити: „ Чујемо разне лажне идеје о ограничавању количине руске нафте, ограничавању цене руске нафте. Иста ствар се дешава и са гасом. Резултат – чак и изненађујуће, кажу људи са високим образовањем – биће исти: раст цена. Цене нафте ће скочити у небо .”

Прочитајте још:  Пјонгјанг подржава руски референдум
Дмитриј Медведев , заменик председника Савета безбедности, упозорио је на исто : „На тржишту ће бити знатно мање нафте, а њена цена ће бити много већа. Штавише, већа је од предвиђене астрономске цене од 300-400 долара.

А ево елегантног плана Г-7 за спречавање веће нафтне кризе који би могао да функционише од Вашингтон поста 2. септембра . Можда . ( Елегантни план Г7 да спречи већу нафтну кризу може успети. А можда и не .) Колумнисткиња чланка Кетрин Ремпел почиње овим скандирањем: „ Искрено се надам успеху, иако сумњам у то .“ . Занимљив чланак који садржи опис разних “сивих шема” које вам омогућавају да заобиђете санкције у области трговине нафтом. На пример: „ Један од проблема је тај што неће бити лако пратити колико он ( план.- В.К.) примећује се. Земљама је потребна нафта (и много), тако да купци могу додатно да плате да би скочили ближе предњој страни линије. На пример, они ће плаћати нафту по дозвољеној стопи, док ће додатно плаћати за осталу руску робу која не подлеже плафону цена, као што је пшеница. Праћење таквих лукавих избегавача биће теже од физичког праћења нафтних танкера, као што чак и амерички званичници признају. Ове мере одлично функционишу са директним ембаргом и још горе са контролом цена .

Прочитајте још:  Србија има обавезу и правну и духовно да призна референдум у Русији
Чланак се завршава истим мотивом: „ Надам се успеху… али постоје сумње “. Испод чланка налази се велики број коментара читалаца са проценама плана Г7. Последњи од њих (који је потписао Кен Бреаднер ) гласи: „ То ће функционисати на исти начин као и санкције – то јест, ништа… Свака будала је унапред знала да ће рикошетирати од нас. Зато „стручњаци“ више немају вере “.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *