Шта је Москва дала Техерану у замену за хиљаде иранских дронова?

1

Русија је постала много активнија у коришћењу беспилотних летелица [дронова] у сукобу у Украјини. Руске оружане снаге су до краја септембра углавном користиле извиђачке беспилотне летилице, а не толико камиказе дронове.

Међутим, октобар је био месец када сазнајемо да Русија има дронове камиказе, познате међу војним стручњацима као „лутајућа муниција. Према украјинским изворима, остаци неексплодиране муниције открили су да је Русија користила извесне количине дронова Схахед-129 и Схахед-136 иранске производње. Први је извиђачки и јуришни дрон, а други експлодира када стигне до циља. Русија је инсталирала и навигациони систем ГЛОНАСС како би повећала њихов домет и ради боље ефикасности.

Руски водећи модел последњих година и пред почетак сукоба био је Орлан-10. Орлан се увелико рекламирало да га је тешко оборити, али изгледа да се у Украјини није показао најбоље. Украјинци тврде да су стотине оборене, а неки су чак и ручно модификовани само да би испунили своју мисију. Ово довољно говори да Русија није придавала велики значај могућем рату беспилотних летелица, који се тренутно води у Украјини. Чини нам се да је касно схваћена потреба за дроновима, посебно након што је приступ преко потребним чиповима све тежи. Тако су се појавиле иранске камиказе.

Али шта је Русија дала Ирану да их добије? Москви је већ тешко да негира њихово постојање као део инвентара руске војске. Летос смо извештавали да су руски званичници били у Техерану у посети фабрикама дронова. Сви западни обавештајци су пријавили ову чињеницу.

Новац? У ситуацији у којој се налази, Руска Федерација има новца да купи иранске дронове, али у рату се сви ресурси преусмеравају на производњу, поправку или реновирање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Конгрес САД одобрио програм наоружања за Украјину сличан оном из Другог светског рата

Неки тврде да је Москва мењала око 60 ловаца Су-35 Фланкер-Ф за хиљаде иранских дронова. Ирану су преко потребни борбени авиони. Ове тврдње стижу из америчких медија, иако, у овом тренутку, нема правих доказа да је до таквог трансфера технологије дошло.

Иран купује 24 ловца Сухој Су-35 произведених за Египат?

Ирану су такође потребни системи противваздушне одбране. Многи су писали да Техеран има апетит не само за руски С-400 већ и за њихов најновији ПВО систем С-500, прилагођен чак и обарању сателита у ниској орбити. Међутим, такође није доказано да је дошло до таквог трансфера.

Могуће је да је Русија обезбедила другу врсту наоружања осим захтеваних система ПВО и авиона од Ирана. Међутим, чињеница је да Русија мења тржишне позиције, посебно на међународним тржиштима борбених авиона. Неки купци су већ одустали од руских борбених авиона због претње економским санкцијама Вашингтона.

Руска наменска индустрија иде ка разорном „лошем публицитету“ који, никад гласнији кроз незапамћену до сад попаганду запада, дефинитивно ће негативно утицати на њихову продају. чак и да рат данас престане. Дефинитивно је да постоји рат на тржишту дронова. За сада дронови руске производње губе на рачун турског Барјактара ​​ТБ2 и очигледно иранских дронова серије Схахед.

oruzjeonline

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *