Британија пролази кроз енергетску кризу горе од било које земље у Европи

0

Велика Британија (фото: Reuters/Peter Nicholls)

Занимљива времена су почела у земљи.

Од давнина, Кинези су својим непријатељима желели да „живе у занимљивим временима“. Односно, у временима катаклизми и превирања.

„Мој син је преживео министра финансија, министра унутрашњих послова, премијера и монарха. А он има само 4 месеца“ , иронично су Британци над скоком на врхунцу моћи у земљи. Без преседана у британској историји, брзоплета оставка премијерке Лиз Трус није једини знак да Велика Британија улази у оно што Кинези називају занимљивим временима. У земљи расте протестни покрет. Само у првим данима октобра, Британци су под слоганима Дон`т Паи УК и Еноугх ис Еноугх одржали протесте у којима је учествовало више од 100.000 људи у 50 градова.

Протест је подстакнут падом животног стандарда изазваном инфлацијом и поскупљењем енергената. Узмимо, на пример, ову чињеницу: средином октобра због нестанка струје на стадиону прекинут је меч енглеске Премијер лиге „Лидс јунајтед” – „Арсенал”! А 18. октобра, директор британске компаније за струју и гас упозорио је домаћинства на нестанке струје од 16 до 19 часова „у веома хладним данима“ ако Европа смањи извоз гаса .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Може ли српски домаћин да препише холандски модел – зарађују чак 37.000 евра по хектару
На брзину Британија је изгубила не само премијера. Британски државни канцелар Квази Квартенг такође је поставио рекорд од пола века за најкраћи мандат. На функцији је радио 38 дана, успевши да изазове колапс фунте на скоро паритет са доларом и кризу ликвидности у пензионим фондовима. А хаос на тржишту, изазван планом о смањењу пореза богатима, приморао је Конзервативну странку да покрене оставку Лиз Трус.

Средином октобра, лидер Лабуристичке партије Кеир Стармер позвао је на опште изборе и промену владе: „ То није само неколико недеља хаоса, то је 12 година неуспеха… Имали смо економију која је стагнирала 12 године, влади понестаје идеја, спрема се енергетска криза“.

Градоначелник Лондона Садик предвидео је хладну и гладну зиму за Британце током лета, рекавши да милиони људи у Великој Британији неће моћи да приуште грејање и храну за неколико месеци. „ За многе неће бити питање избора између грејања и хране – нажалост, ни они то неће моћи да приуште “ , написао је Садик на Твитеру . Једино што британски политичари обично „забораве“ да наведу у оваквим изјавама јесу разлози за нагли раст цене енергената у Европи након почетка НВО у Украјини, у којој Британци играју једну од водећих улога у одлагању то.

Али још у лето, архитекте пројекта Глобал Бритаин , уз помоћ украјинског топовског меса и „Млади Европљани”, самоуверено су се кретали ка распаду Европске уније и уништењу немачке индустрије, да би тада „ обнови“ ЕУ за себе. Звона за буђење почела су да звоне до августа, пошто је британска индустрија почела да пропада, смањивши се за 0,9% у јулу. У септембру су ствари кренуле наопако. Раније овог месеца, Дејли мејл је известио да ће Британцима бити забрањено да кувају до 20 часова због енергетске кризе и да ће пабови бити отворени само до 21 сат. Тајмс је писао да британска полиција развија хитан одговор и спрема се за кршење закона у зимском периоду као “земља се суочава са економском кризом без преседана .” Истовремено, Блумберг је навео, позивајући се на индустријску организацију МакеУК , да би 60 одсто британских фабрика могло да се затвори због раста цена струје.

До почетка септембра показало се да Британија пролази кроз енергетску кризу горе од свих земаља Европе. Енергетска инфлација је око 60% (за поређење: у осталим земљама ЕУ 30-40%). И то упркос чињеници да Британија има сопствене резерве гаса и нафте (Британци имају гас за 27% са перспективом да достигну 35%), нуклеарне електране, угаљ и огроман број ветрењача у Северном мору. То јест, теоретски, Британија има веома разнолик енергетски систем. Неки истраживачи са изненађењем констатују да земља која је преживела 6 година поморске блокаде током Другог светског рата, сада, у време „отворене економије“, не може да се носи са енергетском кризом.

Кејнзијански економиста Мајкл Робертс наводи бројке : „Ситибанк предвиђа да ће инфлација порасти на 18,6% у јануару 2023. године, што је највише у скоро пола века због вртоглавог раста велепродајних цена гаса. А Голдман Сацхс иде напред јер очекује још већи раст цена гаса и предвиђа инфлацију од 22%. Као и увек, највише страдају сиромашни. преко 40%Британска домаћинства неће моћи да правилно загреју своје домове у јануару када рачуни за струју поново порасту. Око 28 милиона људи у 12 милиона домова, или 42% свих домаћинстава, неће моћи да приуште грејање и струју који су им потребни када се предвиђа да ће типичан годишњи рачун за струју премашити 5.300 фунти. Уз тренутну кризу трошкова живота коју најјаче осећају домаћинства са ниским приходима, апсолутно сиромаштво ће порасти на 3 милиона у наредне две године, а предвиђа се да ће релативно сиромаштво деце достићи највиши ниво (33% у 2026-27) од врхунац 1990-их.

Робертс наставља да пише да је цео енергетски систем у Енглеској архаичан и веома монополизован, при чему су крајњи продавци гаса и струје домаћинствима и индустрији у могућности да наплаћују 40% премија у цени. Ни један премијер није могао да победи такав систем цена.

Британски проблеми превазилазе енергетски сектор. О томе сведочи паника која је настала 29. септембра на тржишту државних обвезница. Банка Енглеске изненада је најавила откуп својих обвезница како би спречила колапс својих пензионих фондова и целог финансијског система. А 12. октобра тржишта су доживела други релапс, упркос раније усвојеном програму „квантитативног попуштања“ ( КЕ ). Британски регулатор за пензијске фондове почео је ужасавајуће да позива Банку Енглеске да предузме додатне кораке за стабилизацију тржишта обвезница и продужи хитни КЕ најмање до 31. октобра. Финансијски сектор Велике Британије је на ивици смрти и није познато да ли ће опстати у наредним месецима.

Поред енергетских, индустријских, финансијских и других проблема у Британији, очекују се и проблеми са храном због пропадања усева, суше и пожара (укључујући шуме које су захватиле велике површине пољопривредног земљишта). Капацитет за наводњавање опада због брзог исцрпљивања резервоара. Још у августу се процењивало да ће половина рода кромпира умрети због недостатка наводњавања. Исто важи и за усеве отпорне на сушу као што је кукуруз. Генерално, губици усева су 10-50%, укључујући шаргарепу, лук, шећерну репу, јабуке и хмељ. Због недостатка хране за краве, производња млека је смањена у земљи.

„Занимљива времена“ у која Британија улази доносе јој многе проблеме. У земљи расте и сепаратизам (Шкотска намерава да се отцепи). Уместо решавања проблема, власти намеравају да додатно повећају војну потрошњу – за најмање 52 милијарде долара. До 2030. на ову ставку расхода биће потрошено око 100 милијарди фунти (3% БДП-а земље). Све је то заташкано причама о „руској агресији“.

Прочитајте још:  Фон дер Лајен: Украјина мора да добије рат
У међувремену, покрети Дон`т Паи УК и Доста је било спремају се да наставе протесте док влада не престане да смањује порезе богатима и док се цене струје не врате на ниво до пролећа 2021.

Артјом Игњатијев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *