Шиптарски лобиста Протић: Једини спас за српски народ је да Kосово добије столицу у УН

0
протић

Јалови политичар и пропали писац Милан Ст. Протић

То је у емисији “Пола сата Демостата” рекао шиптарски лобиста и пропали писац Милан Ст. Протић.

Протић је навео да опстанак Србије као државе и као народа “у политичкој пракси значи да морамо да се договоримо” да Kосово добије столицу у Уједињеним нацијама, а Србија истовремено постане чланица Европске уније.

“Сутра бих се погодио и покушао да издејствујем столицу у УН за Kосово у замену за пуноправно чланство Србије у ЕУ истовремено. И онда бих то предложио народу и покушао да их убедим да је то једини начин да се из ове трагичне позиције у којој смо извучемо, а на њима је да одлуче, да ставе прст на чело и да се једном уозбиље и да се ману тог блесављења са југословенством, титоизмом, комунизмом, несврстанима”, рекао је Протић, а ми ћемо се сложити да је добро то што се овај јалови политичар никада ништа није ни питао.

Он је оценио и да се “европске и евроатлантске интеграције на вештачки начин раздвајају”, наводећи да је можда само потребно време да се народ Србије убеди да је чланство у НАТО више предност, него недостатак.

На питање да ли би онда дошло до, за неке, парадокса да Србију у ЕУ уведе Александар Вучић, Протић је рекао да не верује да ће Вучић то учинити, јер “нема за то ни храбрости ни памети”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Не видим да нам од тога прети велика опасност, не видим ни да има довољно људи у овој земљи који разумеју колико је то у овом тренутку битно, као што нису разумели ни они раније, јер да јесу, то би се остварило. Kао што неће да прихвате да је, нажалост, Kосово изгубљено и гурају главу у песак и говоре бесмислице и којештарије и то не само ови данас него и у прошлости”, казао је Протић.

Прочитајте још:  Странчарењем разбија се Србство: Сва та Српска национална већа

Додао је да је “цена коју плаћамо све скупља, јер с једне стране, ове године у Србији се неће родити ни 60.000 деце, а умреће 100.000 (људи), а можда и више, док нам најбоља деца одлазе из Србије”.

На питање да ли је Европа данас ближа 1939. или 1989. години, Протић је рекао да му се чини да се приближавамо 1939, будући да, како је указао, менталитет који данас води Русију подсећа на менталитет који је те године водио Немачку.

“Мада су све те историјске паралеле веома клизаве и несигурне, али више ми личи и Европа која на то реагује прилично неубедљиво и тражи неки компромис, што само продубљује јаз. Године 1989. Запад, на првом месту Американци, нису желели или хтели да ствар заврше до краја, већ су пустили да се у траговима тамо сачува совјетски дух. Вероватно су видели неки свој интерес или је то последица њиховог пословичног незнања и површности. Kако год, данас смо сведоци да се тај неосовјетски вампир повампирио и да поново прети Европи”, рекао је он.

Оценио је да је “становништво у Србији подетињило”, о чему “најбоље сведоче истраживања Демостата јер, између осталог, показују хипокризију дела грађана који имају веру у Путина, али би да се школују, живе и лече у Европи”.

“Тако размишљају деца, хоће све и хоће сад и не виде да једно искључује друго…отуда и кокетирање са аутократијом, али кад би се аутократија развила у свом пуном капацитету, како је у Русији или Kини, гледајте како би било куку леле”, рекао је Протић.

Прочитајте још:  Шиптари се мало "смирили": Прешли са батина и хапшења на графите

На питање хоће ли бити нове гвоздене завесе, Протић је рекао “да му се чини да хоће, осим ако у Русији не дође до темељне промене до које није дошло изнутра 1989. године”, а да “данашњи Руси, као и Срби, морају да се одлуче да ли су део Европе и да ли су потомци Толстоја или Стаљина”.

Говорећи о односу Србије са Сједињеним Америчким Државама, некадашњи амбасадор у тој земљи је рекао да би морао да се пронађе неки модалитет у тим односима јер Србија, “тиме што ће се инатити са толико великом државом, може само рђаво да прође”.

Додао је да је разумети САД захтеван задатак, “јер је то комплексна, вишедимензионална и противречна средина”.

Демостат / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *