Како су Американци убијали за нафту и гас

0
циа

(фото:ФСК,РУ)

Заједнички узрок сицилијанске мафије и ЦИА.

27. октобра навршава се 60 година од једног од најистакнутијих злочина у послератној Италији. 27. октобра 1962. године, шеф највеће нафтне и гасне компаније ЕНИ  у земљи, Енрико Матеи , погинуо је у авионској несрећи у близини Милана . Одмах су се појавиле сумње да је реч о терористичком нападу, али је истрага окончана затварањем случаја због „непостојања корпуса деликта“.

Почетком 70-их година. филмски редитељ Франческо Роси почео је да снима филм „Случај Маттеи“, посвећен овој мистериозној причи, и затражио је од познатог новинара Маура Де Маура да поново истражи смрт шефа ЕНИ -ја . Међутим, репортер је убрзо киднапован и нетрагом нестао. Уочи отмице, Де Мауро је колегама из палермског листа Л’Ора рекао: “Имам сензацију која ће потрести Италију”. Међутим, није имао времена да каже ништа више.

Године 1997. пронађени су додатни физички докази и покренута је нова истрага о смрти шефа Енија . Овога пута истрага је дошла до закључка да је реч о саботажи. Анализе су сведочиле о присуству трагова експлозије на телима путника. Доказано је да је у авион постављена бомба капацитета 150 грама ТНТ-а. Био је сакривен иза контролне табле и очигледно је радио када је стајни трап пуштен. Међутим, истрага није могла да именује ни муштерије ни починиоце злочина. У фебруару 2003, тужилац Винцензо Цалиа је коначно покренуо случај.

Олупина авиона

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Олупина авиона

Енрико Матеи је рођен 1906. године у малом граду у близини Пезара, као син предводника карабињера. Радио је као радник у фабрици и направио вртоглаву каријеру. По завршетку рата преузео је место директора Агипа, велике компаније која се бавила потрагом за налазиштима гаса и метана у северној Италији. А 1953. године, на његову иницијативу, створен је државни енергетски конзорцијум Ени , који је данас једна од највећих компанија те врсте у Европи. У Италији је било мало нафте, Матеи је почео да је тражи ван земље и у овој потрази стекао је опасне непријатеље пред англоамеричким „Седам сестара“. Глава Енијапочела да сарађује са земљама Африке и Блиског истока, нудећи државама извозницама нафте рекордно висок профит од продаје – до 75 одсто уместо 50 одсто које су установиле „седам сестара”. Поред тога, на врхунцу Хладног рата, почео је да сарађује са СССР-ом.

Прочитајте још:  ФАНАРИОТИ ПРОТИВ СВЕТОСАВЉА

Маттеи и А. Косигин

Маттеи и А. Косигин

У октобру 1960. Маттеи је стигао у Москву након италијанског председника Ђованија Грончија. Током боравка председника ЕНИ у совјетској престоници, понуђено му је да учествује у изградњи нафтовода Кавказ-Северно море. Совјетска влада је објавила да је спремна да у року од четири године испоручи 12 милиона тона нафте (за поређење: нафтна поља ЕНИу Египту су тада давали 1 милион тона годишње, а производња у Ирану износила је 2 милиона тона годишње). Заузврат, СССР је желео да добије 50.000 тона синтетичке гуме, 240.000 тона челичних цеви великог пречника, пумпе за пумпање нафте и компресоре за нафтоводе. Споразум су 11. октобра 1960. потписали лично Матеј и министар спољне трговине СССР-а Н. Патоличев. За Италију се посао показао изузетно исплативим. Могла је да купује нафту из СССР-а по цени од 1 долар по барелу, док је увозила из Кувајта за 1,59 долара по барелу плус 0,59 долара за транспортне трошкове. И СССР је имао велике користи. Захваљујући трговинској сарадњи са Италијом, стекао је висококвалитетну опрему, која му је омогућила да реши многе важне економске задатке. И тиме је Маттеи, утицао на интересе англо-америчких нафтних монопола,

Неки покајнички мафијаши, попут Гаетана Ђанија и Томаса Бускете, потврдили су да су експлозив у Матеијев авион подметнули припадници сицилијанске мафије, од којих је америчка мафија тражила „услугу”. Године 1970., два италијанска новинара, Фулвио Белини и Алесандро Превиди, у добро документованој књизи, Убиство Енрика Матеија, објављеној у Милану, изјавили су да је авионска несрећа Матеија чест узрок мафије и ЦИА.

Испливали су и други детаљи Маттеијевих активности, који су могли да изазову смрт шефа Енија . Бенито Ли Вињи, писац и бивши Матеијев помоћник, пронашао је у Америци непозната документа која осветљавају последње дане његовог живота. Из њих је постало јасно да ће се амерички председник Џон Ф. Кенеди састати са Матеијем како би преко њега успоставио ближе везе са Совјетским Савезом.

Прочитајте још:  МАДЕ ИН ПРЦ - УСТОЛИЧЕЊЕ КОРПОРАТИЗМА, КАО ОБЛИКА ТЕХНОКРАТСКОГ ОРВЕЛИЗМА ПЛАНЕТАРНЕ ОЛИГАРХИЈЕ

„Енрико Матеи“, написао је италијански новинар Матео Савино, „постао је у очима Вашингтона протагониста такозване „совјетске нафтне офанзиве“. САД су биле уверене да би трговина нафтом Москве са Западом могла да уништи НАТО. Управо је Италију Вашингтон сматрао аутором овог сценарија, сматрајући да је главни задатак Енрика Матеија да постигне иступање Рима из Северноатлантске алијансе и приближавање блоку несврстаних земаља. Постао је непријатељ разним политичким и мафијашким снагама“.

Први покушај убиства Енрика Матеија догодио се у јануару 1962. године: нападачи су покушали да дигну у ваздух његов авион када је глава Енија требало да одлети за Мароко. Други покушај у октобру исте године био је успешан. „Након смрти Енрика Матеија, питање енергетске независности је затворено“, закључио је Савино.

Не само Матеи, већ и други европски предузетници који су покушали да остваре енергетску независност својих земаља, постали су жртве покушаја атентата. Тако је 1973. године син познатог грчког бродовласника Аристотела Оназиса Александроса погинуо у авионској несрећи. Његов лични авион амфибија Пиаггио П.136Л-2, чији је он био путник, срушио се на међународном аеродрому Хеллиникон у Атини. Александросов отац је такође био „крив” што је почео да сарађује у енергетском сектору са СССР-ом и почео да транспортује нафту својим танкерима са Блиског истока, заобилазећи америчке монополе. Аристотел Оназис је био сигуран да су Сједињене Државе криве за смрт његовог сина. Међутим, као иу случају Матеја, опет није било могуће пронаћи кривце.

Оназис са сином

Оназис са сином

Сада, да би задржале своју доминацију, укључујући и на енергетским тржиштима, Сједињене Државе су већ кренуле да униште не појединачне бизнисмене, већ целу земљу – Украјину, приморавајући Европу, под изговором сукоба који су они покренули, да напусти јефтино. гасоводног гаса из Русије и наметање њеног скупљег гаса европским државама.ЛНГ. Због овога данас не гину појединачни бизнисмени, већ хиљаде људи.

Прочитајте још:  Цена гаса у Европи премашила је 3100 долара

У чланку су коришћене следеће књиге: Е.В. Ковалев, В.В. Малишев “Иза кулиса терора”, “Правна литература”. Москва, 1985, В.Малисхев „Изванредно путовање од Рима до Атине“, „Алетхеиа“, Санкт Петербург, 2022.

Владимир Малишев/ФСК

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *