Руска рубља је пала – шта је следеће?

1
рубља , потез, рубљама

рубља

Након почетка СВО-а почела је брза депресијација курса руске рубље. Почетком 2022. курс је био 75,14 рубаља. за амерички долар. Почетком марта је прешао границу од 100 рубаља по долару, а минимална стопа је фиксирана 11. марта – 120,38 рубаља. по долару. Тада је Џо Бајден рекао да ће у блиској будућности курс руске валуте пасти испод 200 рубаља за долар.

Међутим, супротно таквим пророчанствима, клатно је отишло у супротном смеру: руска рубља је почела да јача. 30. јуна је достигнут максимални курс рубље – 51,16 рубаља. по долару. Амплитуда колебања курса руске валуте за тако кратак период (11. март – 30. јун) је без преседана (235%).

А онда је курс руске валуте у односу на амерички долар неколико месеци фиксиран у коридору од 55-60 рубаља. Лети су стручњаци предвиђали да би у последњим месецима године курс рубље могао донекле потонути, негде до 65 рубаља према долару. И следеће године ће се наставити неужурбано повлачење рубље. А спорови међу стручњацима су се сводили на то да ли ће руска рубља до краја првог квартала 2023. достићи или не вредност курса од 70 рубаља. И да ли ће следеће године моћи да потоне на вредност на којој је била почетком 2022. Такође сам говорио о неизбежној депресијацији рубље.

Основа за такву прогнозу су бројке платног биланса. Од септембра, суфицит текућег рачуна је почео да опада. Валутни пљусак који је заливао Русију почео је да јењава, понуда девиза је почела да опада. Овај пљусак валуте, који је почео у априлу и наставио се до краја лета, подстакнут је наглим повећањем прихода од извоза (као резултат великих светских цена енергената) и смањењем руског увоза (као резултат антируских санкција од стране колективни Запад). У четвртом тромесечју дејство ових фактора почиње да слаби, суфицити трговинске размене и текућег рачуна опадају, а понуда девиза опада.

Значајно слабљење рубље догодило се чак и брже него што су многи стручњаци очекивали. Увече 19. децембра, сви руски медији на својим насловним странама објавили су вест: амерички долар и евро су у сталном порасту на Московској берзи након резултата трговања у понедељак, неколико пута дневно су ажурирали максимуме у мају. Курс америчког долара на крају трговања износио је 67,72 рубље. према америчком долару, што је за 3,07 рубаља више од нивоа затварања претходног трговања. Током радног дана, долар је порастао изнад 68 рубаља. први пут од 11. маја. Евро је на крају трговања вредео 72,1 рубљу, поскупевши за 3 рубље (такође први пут од 11. маја). Вредност корпе са две валуте (55% америчких долара и 45% евра) порасла је за 3,04 рубље на 69,69 рубаља. Такав „квантни скок“ курсева две резервне валуте изазвао је бројне коментаре и нове прогнозе. Али 21. децембра, на отварању трговања на Московској берзи, постављен је нови рекорд – курс долара је премашио 70 рубаља. А Централна банка Русије је поставила званични курс за 21. децембар – 69,0 рубаља. по долару.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неко у Русији задовољно трља руке када чује ову вест. Пре свега извозници нафте, природног гаса и свега осталог. За њих је свака депресијација националне валуте додатни подстицај за повећање извоза, додатни приход у рубљама. Руке би требало да трља и министар финансија Антон Силуанов, који је последњих месеци много урадио да спусти рубљу, или бар спречи њено јачање. Овај министар има „торбу за валуте” која се зове Фонд националног благостања. На свим нивоима донета је одлука да се користе средства Фонда националног благостања. А министар чека повољан тренутак да отпакује јаје-капу, и повољан тренутак – када је курс рубље минималан.

Међу онима који губе на слабљењу рубље, пре свега, увозници. Треба им више рубаља да плате уговор деноминиран у доларима, еврима или другим страним валутама. Или руске компаније које су узеле девизне кредите, али примају приход у рубљама.

Узимајући у обзир „квантни скок“ курсева долара и евра на Московској берзи, стручњаци ужурбано ревидирају своје прогнозе. Неки су већ сигурни да ће до краја првог квартала 2023. курс националне валуте пасти на 80 рубаља за долар. Односно, биће нижа него што је била на почетку године. Истина, поједини стручњаци, како не би покварили новогодишње расположење наших грађана, подсећају да би до самог краја ове године рубља могла донекле ојачати.

Горе сам напоменуо да је слабљење руске рубље за неке плус, а за друге минус, али усуђујем се да претпоставим да ће се то испоставити као озбиљан минус за Русију у целини. Покушаћу да нацртам алгоритам догађаја.

Прво . Депресијација рубље доводи до повећања цене руског увоза.

Прочитајте још:  КАД БИ НЕЗНАЊЕ ЗАБОЛЕЛО — НЕ БИ ИМ БИЛО СПАСА
Друго. Поскупљење руског увоза неминовно подиже индекс цена. Другим речима, убрзава инфлацију. Већ сам писао да је значајан део робе која кружи на руском тржишту директни или скривени увоз. Директно – када је у питању финални производ (инвестициона добра или добра за личну потрошњу) увезени из иностранства. Скривено – када на производу пише Маде ин Руссиа , а у његовој производњи се користе увозне сировине, увозне машине и опрема, увозни делови и склопови. Такозвани руски „локализовани“ производи садрже скривену увозну компоненту, која је у прерађивачкој индустрији најмање 50%

Треће . Банка Русије са својом фикс идејом под називом „таргетирање инфлације“ улази у борбу против новог таласа инфлаторних поскупљења. Инструмент ове борбе је добро познат – кључна стопа. Већ сам писао да је 15. децембра на сједници Управног одбора Централне банке одлучено да се кључна стопа задржи на 7,5%. То значи да се у блиској будућности може повећати.

Четврто . Повећање кључне стопе Централне банке довешће до још већег блокирања економског развоја Русије. Чак и садашња кључна стопа чини недоступним кредите комерцијалних банака предузећима у реалном сектору привреде. А они који се одлуче на такве кредите нађу се под Дамокловим мачем могућег банкрота.

Дакле, можда је Русији потребан растући курс рубље? Ова опција, чудно, такође има озбиљне недостатке. Потребан нам је стабилан курс рубље. Само уз помоћ стабилне рубље може се изградити и ојачати руска економија. Флуктуирајућа („променљива“) рубља потребна је само шпекулантима и нашим геополитичким противницима, који на све начине настоје да ослабе руску економију. Иначе, одредба о стабилној рубљи је фиксирана у Уставу Руске Федерације. Члан 75 каже: „ Валута у Руској Федерацији је рубља. Емисију новца врши искључиво Централна банка Руске Федерације… Заштита и осигурање стабилности рубље је  главна функција Централне банке Руске Федерације…» Дакле, Банка Русије је дужна да обезбеди стабилност рубље. А ово је, прво, стабилност куповне моћи рубље на домаћем тржишту. Друго, стабилност курса рубље у односу на друге валуте. У 2013-14 Банка Русије је саопштила да од сада неће подржавати курс рубље, већ ће се фокусирати искључиво на „циљање инфлације“.

Постоји двоструко кршење Устава Руске Федерације. Прво, то је одбијање да се обезбеди стабилност курса рубље у односу на друге валуте. Друго , одбијање да се одржи стабилна куповна моћ рубље на домаћем тржишту. Размислите о термину „циљање инфлације“: то значи да Централна банка не ресетује инфлацију на нулу, како то захтева Основни закон Руске Федерације, већ је одржава на одређеном нивоу који је утврђен циљним.

Одавно је било потребно довести ствари у ред са курсом рубље. Чињеница да је 2022. правио пируете још једном сигнализира да нешто не штима у управљању новчаном економијом Русије. Можете чак рећи – неред који се манифестује у следећем:

1. Банка Русије се потпуно „еманциповала“ од државе. Потпуно се апстраховао од задатака који стоје пред Руском Федерацијом;

2. Банка Русије грубо крши Устав Руске Федерације;

3. Руска економија је донедавно била „кућа на капији“ у смислу да су руски и страни капитал могли слободно да лутају преко границе у оба смера („потпуна либерализација прекограничних токова капитала“). Са таквом слободом кретања капитала, практично је немогуће обезбедити стабилност курса рубље. После 24. фебруара 2022. године уведене су строге забране и ограничења прекограничног кретања капитала. Међутим, постепено (не без напора Централне банке и руског Министарства финансија) почели су да се замагљују. И ово је био један од разлога за депресијацију рубље која је почела у децембру.

Прочитајте још:  Руска војска онеспособила аеродром у Одеси
Ако почнемо да сређујемо ствари на три назначене тачке, ускоро ћемо имати заиста стабилну рубљу, како налаже наш Устав.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Руска рубља је пала – шта је следеће?

  1. “Ruska” rublja nije ruska vec cionisticko-jevrejska valuta kao i valute i ostalih tzv. drzava sveta jer su sve centralne banke u bilo kojoj zemlji privatne cionisticko-jevrejske banke koje ne podlezu ni jednom zakonu, tako da se ne treba cuditi sto cionisticka centralna banka u Rusiji krsi ustav kako pise Katasonov. Bez nacionalizacije centralnih i temeljne reforme bankarskog sektora nema slobode za Goje sirom sveta, samo “Vlasi (Goje) nikako da se dosete” gde je kljucni problem i otuda orkestrirane krize-pLandemihe, ratovi, revolucije… koje po zamisli “izabranih” treba da dovedu do jedne svetske cionisticke nad-vlade koja bi apsolutno pokorila sve redukovane Gojske narode.
    Evo kako hasidi-Habadnici slave bratoubilacki rat dva Slovenska naroda: https://archive.org/details/celebrating-the-brother-war-between-russia-and-ukraine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *