У Мађарској несташица лекова и рекордна поскупљења

0
мађарској

Мађарска (EPA-EFE/Zsolt Czegledi)

Поремећаји у европској привреди, изазвани ратом у Украјини и санкцијама које је Европска унија завела Русији, ових дана се у Мађарској огледају у галопирајућем расту цена и у несташицама појединих производа на тржишту.

 

На рафовима апотека у овој земљи, према подацима Националног института за фармацију и безбедност хране (ОГИЕИ), тренутно недостаје више од 1.500 лекова. Најчешћи разлози за несташице су, како се наводи, проблеми у производњи, изазвани недостатком активних супстанци, као и потешкоће у вези с транспортом и складиштења. Многи лекови или основни састојци за домаћу фармацеутску индустрију стизали су од руских и украјинских произвођача, са којима је сарадња отежана или прекинута, због актуелног ратних сукоба.

Иако су за многе недостајуће лекове понуђене замене, одсуство неких медикамената, попут оних којима се лече различити облици анксиозности, пацијенти у Мађарској тешко подносе. Такође су уочљиве и несташице одређених антибиотика и офталмолошких лекова, који су се у пракси показали као веома делотворни, па се пацијенти невољно одлучују на понуђене терапијске алтернативе.

Тренутно је, према подацима доступним на веб-страници ОГИЕИ, пријављен недостатак 1.545 фармацеутских производа, уз напомену да тај институт активно сарађује са произвођачима, дистрибутерима и велетрговцима из земаља ЕУ на решавању несташице. Како кажу, када постоји потреба за увозом великих количина заменских лекова, издају се дозволе са квотама, док у другим случајевима, када је само неколико пацијената погођено несташицама, лекар може да искористи индивидуални захтев за набавку лекова из увоза.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Због актуелне економске кризе, становници Мађарске би наредних дана требало да очекују несташице појединих прехрамбених производа. Према Савезу мађарске прехрамбене индустрије (ФЕС), са полица супермаркета би могле нестати, како поједине основне намирнице, тако и тзв. специјална роба. Највећа несташица, која тренутно погађа власнике малих радњи, односи се на недовољне количине шећера, рекла је за портал „Индекс” Каталин Нојбауер, генерални секретар Мађарске националне трговинске асоцијације. Према њеним речима, разлог несташице је замрзнута цена шећера, због које он ретко стиже до мањих радњи.

Прочитајте још:  Мађарска - у комбију из Србије 20 илегалних миграната, приведен возач

У продавницама тренутно нема ни популарне чоколаде „балатон”, и то због принудног гашења и покушаја поновно покретања производне базе у Украјини. Компанија „Нестле” решава овај привремени проблем дистрибуцијом сличних производа из Чешке и Пољске. Осим тога, нема ни традиционалног мађарског кекса „пилот”, због проблема са паковањем и сировинама, као и потешкоћа у производним капацитетима.

Иштван Кнежић, председник Удружења мађарских увозника аутомобила, рекао је медијима да на тржишту влада несташица „шкоде”, док дистрибутери мобилних телефона кажу да им недостају поједини модели „ајфона” – 14 и 14 плус. У ланцу продавница техничке робе „Медија маркет” истичу да постоји приметан застој у набавци великих премијум ОЛЕД телевизора и појачала за кућни биоскоп.

Несташице бензина, које су се јавиле након што је влада замрзла цене нафтних деривата, на мађарским пумпама више нема, али је ова земља за свега неколико дана постала рекордер по ценама у тој области. Мађарска, наиме, има најскупљи бензин у региону, чији литар кошта 627 форинти, док је цена дизела друга највиша у окружењу, одмах после Србије. Цене горива у Мађарској скочиле су са средине регионалног просека на сам врх, одмах након укидања горње границе, што је мера на коју је влада била принуђена, како би спречила несташице.

Иза Мађарске, по скупоћи, од седам суседних земаља следе Словачка и Аустрија. Најнижа цена бензина је у Украјини – 539 форинти за литар, док су румунске и словеначке цене тек нешто веће. Дизел је у Украјини такође најјефтинији, са ценом од 574 форинте, а следе Словенија и Румунија.

 

Експерти сматрају да је до наглог погоршања ситуације дошло како због ефекта укидања замрзавања цена тако и због побољшања курса форинте у односу на евро. Јачање домаће валуте чини иностране изворе релативно јефтинијим, а један од разлога је и то што увозници горива полако поново улазе на мађарско тржиште.

Прочитајте још:  Пад БДП Србије од 6,5 одсто: Највећи пад од бомбардовања

Просечна инфлација у Мађарској у новембру је износила 23,1 одсто на годишњем нивоу, према подацима „Евростата”. Цене хране порасле су за 49,2 одсто, па се Мађарска нашла на челној позицији међу земљама ЕУ, по укупним поскупљењима, испред доскора водећих балтичких земаља.

Драган Јаковљевић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *