Проклетство офшор компанија и необичност санкционог рата

0
еу, србија, одмор, русијом

Проклетство офшор компанија и необичност санкционог рата.

Наставља се извоз капитала из Русије.

Сваког дана сазнајемо да се средства руског порекла замрзавају у непријатељским државама. Осим девизних резерви Банке Русије, количина руске имовине замрзнуте више од десет месеци износила је, према различитим проценама, од 50 до 100 милијарди долара: банкарски депозити појединих руских олигарха, њихове палате и имања, јахте и авионе, неке хартије од вредности итд.

Бука коју праве западни медији око хапшења руске имовине одаје утисак да је готово све већ замрзнуто, али то уопште није тако.

Даћу податке за прву половину 2022. године о акумулираним руским инвестицијама у иностранству (милијарде долара)

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Од 01.01.22 Од 01.04.22 Од 01.07.22
Директне инвестиције 487.0 397.0 501.6
Портфолио инвестиције 117.4 93.7 88.6
Остале инвестиције 416.4 501.2 546.3
Резервна средства 630.6 606.4 584.1
Укупно 1.651.5 1.599.3 1.720.6

Промене индикатора су настале као резултат како пословања тако и ревалоризације имовине. И још нешто: 2022. године више од 90 одсто све руске имовине у иностранству налазило се у земљама које данас називамо непријатељским. Што се тиче резервних средстава приказаних у табели, то су девизне резерве Банке Русије, које су делимично замрзнуте крајем фебруара (око 300 милијарди долара, или око половине међународних резерви).

Запањујуће је да је према резултатима другог квартала 2022. забележен пораст вредности руске имовине у иностранству – за 70,1 милијарду долара у односу на почетак године и за 121,3 милијарде долара у односу на 1. април. И не можете све отписати за поновну процену. Наставља се извоз капитала из Русије. Посебно велико повећање у другом кварталу забележено је на позицији „Директне инвестиције“ – 104,6 милијарди долара.

Прочитајте још:  Ватикан истражује наводне секс-журке у одајама свештеника у катедрали у Њукаслу

Постоје озбиљна питања.

На основу чега се наставља извоз капитала из Русије у виду директних инвестиција и других инвестиција (зајмови, кредити)? Уосталом , председничким декретима од 28. фебруара и 1. марта 2022. забрањено је повлачење капитала из земље?

Даље: зар се нека руска лица (физичка или правна лица) не плаше да ће њихов капитал, повучен из Русије, бити замрзнут?

Даље: зашто се размере замрзавања руске имовине у иностранству (које се такође пријављују у иностранству) не могу поредити са цифрама имовине према документима Банке Русије?

Не рачунајући резервна средства Банке Русије, страна актива руског порекла средином 2022. износила је 1,136,5 милијарди долара.Ако одузмемо износ замрзавања, испада да је замрзнуто само 5-10 одсто руске имовине. . Западни обавештајци не могу да пронађу осталих 90-95% руске имовине? Ваљда могу. И о свему се водило рачуна, и све се држи под контролом.

Већина руских страних средстава (осим резерви) регистрована је у офшор јурисдикцијама.У 2021. години из Русије је извезен капитал у виду директних инвестиција у износу од 65,9 милијарди долара, од чега је на Кипар припало 47,1 милијарду долара (71,5%). Остали велики примаоци руских директних инвестиција (милијарде долара): Бермуда – 5,7; Холандија – 4,4; Луксембург – 2,4; острво Џерси – 1,8 итд. У овим јурисдикцијама не постоје рударске индустрије, металуршке фабрике, аутомобилска предузећа. Све су то егзотичне офшор јурисдикције, које понекад веома подсећају на одмаралишта, које клијентима из других земаља пружају такве преференције као што су ниске (или чак нулте) порезе, потпуна поверљивост, лакоћа регистрације нових правних лица. Понекад се банкарске услуге и даље пружају уз пуно поштовање банкарске тајне. А све такве офшор компаније су под будном контролом Запада – углавном САД и Велике Британије.  Страна офшор средства су огледало физичких средстава на територији Руске Федерације.

А руски офшор корисници морају да плате услуге које пружају офшор јурисдикције. Ако све назовете правим именом, офшор компаније су оруђе за спољно управљање руском економијом.

Офшор компаније дозвољавају лукавим руским бизнисменима да избегавају порез. Када би се офшор природа руске привреде могла елиминисати, државна каса Руске Федерације би прснула од прихода; не би било вришти парадокса када се федерални буџет сведе на дефицит, а платни биланс Руске Федерације (на крају 2022. године) има рекордан суфицит.

Прочитајте још:  Два цивила погинула у украјинском нападу на село у руској Брјанској области

Међутим, ово није све. Постоји и друга, опаснија страна, а ово је право проклетство офшор јурисдикција: офшор  јурисдикције играју улогу у управљању Русијом споља. И разумљиво је зашто Запад не жури да „замрзне“ гигантска средства у офшор јурисдикцијама. Они су виртуелни, али су му заиста потребни у условима рата који се одвија против Русије.

Да подсетим: задатак деофшоризације руске привреде поставио је председник Руске Федерације пре 10 година. У својој поруци Савезној скупштини 12. децембра 2012. Владимир Путин је рекао: „ Наше предузетнике често оптужују да су непатриотски. О оффсхоре природи руске привреде се прича у граду. <…> Потребан нам је читав систем мера за деофшоризацију наше привреде. Поручујем Влади да поднесе одговарајуће свеобухватне предлоге по овом питању. Неопходно је успоставити систематски рад на рационализацији законодавства, а да се једном заувек напусти претпоставка кривице пословања .

Десет година су биле године имитације борбе против офшор компанија. Спроведене су „амнестије“ за одбегли капитал, закључени споразуми са западним „партнерима“ о размени финансијских информација (да би се идентификовали „утајивачи пореза“), створени су посебни административни региони (САР) у Русији као алтернатива страним офшорима итд. . Ништа није помогло. Ефекат је близу нуле.

Већ дуги низ година пишем и говорим да љубитељима офшор јурисдикција треба поставити строги услов: пререгистровати своје послове, затворити офшор компаније и заменити их руским. Са техничке тачке гледишта, операција није нимало компликована. Један месец је више него довољно времена да се испуни овај услов. Ако услов није испуњен, физичка имовина компаније биће национализована.

Сада судбина Русије зависи од тога да ли се то уради или не.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

Прочитајте још:  Србија очекује испоруке од 3 милијарде кубних метара гаса из Русије до краја године

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *