Прозор у Европу је скоро затворен

0

Прозор у Европу је скоро затворен.

У 2022. удео Русије у трговинском промету Европске уније је више него преполовљен

Прочитајте још:  Генерални секретар НАТО-а: Не смемо потценити Русију
Дуги низ година главни трговински партнер Русије била је Европска унија. Према ФЦС, у 2020. удео ЕУ у спољнотрговинском промету Русије износио је 33,8%; а 2021. порастао је на 35,9%.

За ЕУ, Русија је последњих година константно била на петом месту на листи водећих трговинских партнера (после САД, Кине, УК и Швајцарске). Тако је у ЕУ извоз у Русију у 2020. износио 4,11%; у увозу – 5,10%.

24. фебруар 2022. и санкције колективног Запада Русији промениле су ову слику. Као што знате, од марта прошле године, Федерална царинска служба је престала да скоро у потпуности објављује податке о спољној трговини Руске Федерације. Сада је статистика делимично обновљена, али ФЦС још увек не даје географску структуру спољне трговине. Морамо да користимо „рефлектовану светлост“, односно царинску статистику земаља партнера Руске Федерације. Укључујући статистику Еуростата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Владимир Димитријевић: Од неуромансера до чипа у мозгу
На крају 2022. трговински промет између Русије и ЕУ порастао је за 2,3 одсто, на 258,6 милијарди евра, што је био максимум за осам година. Спољнотрговински промет Русије у вредносном смислу растао је и код многих других партнера. Може се проценити да је у укупном спољнотрговинском промету Русије у протеклих годину дана учешће ЕУ било око 30 одсто. Чини се да нема револуције. Спољнотрговински односи ЕУ са Русијом су наставили да се развијају, само мање динамично него са другим земљама (Кина, Индија).

Међутим, иза просечних цифара трговинског промета између ЕУ и Руске Федерације, стоји вишесмерна динамика извоза и увоза. Извоз робе из Русије у ЕУ повећан је за четвртину прошле године, на 203,4 милијарде евра. То је нешто мање од историјског максимума достигнутог 2012. године (203,6 милијарди евра). На ранг листи извозника Русија је на крају године била на четвртом месту. Наша земља је била испред само Кине, САД и Велике Британије.

Прочитајте још:  Амерички генерал: Од кога Србија сматра да треба да се брани?
Али увоз из ЕУ у Русију смањен је за 38,1%, на 55,2 милијарде евра. Трговински дефицит ЕУ са Русијом достигао је рекордних 148,2 милијарде евра, двоструко више од цифре из 2021. Истовремено, месечни показатељи првог квартала прошле године упадљиво се разликују  од месечних показатеља последњег квартала. Према подацима Евростата, удео Русије у увозу у ЕУ износио је 9,5 одсто у јануару и фебруару, а 4,3 одсто у децембру. Удео Русије у извозу ЕУ био је око 4,0% у јануару и фебруару, пао је на 2,0% у децембру

Дакле, имамо више него двоструко смањење учешћа Русије у трговинском промету ЕУ у протеклој години.

Што се тиче природног гаса, Русија је чинила 35 одсто увоза овог енергента у Европску унију у 1. кварталу прошле године, док је у 4. кварталу удео руских испорука пао на 18 одсто. А ево како су изгледали удели испорука из Русије у 1. и 4. кварталу за неке друге групе производа (%):

Угаљ – 44 и 0

Уље – 27 и 15

Ђубрива – 32 и 20

Никл – 49 и 40

Гвожђе и челик – 14 и 6.

Прочитајте још:  ПРОКУРАТОР ДЕВЕТЕ ВЕРЗИЈЕ
Европска унија се брзо прилагодила условима санкционог рата против Русије. Најрадикалније је било реструктурирање угља – ЕУ је потпуно напустила руски угаљ. Замена руског увоза је вршена повећањем снабдевања из многих земаља. Већина замене дошла је из залиха из Сједињених Држава. Тако је за нафту учешће САД у увозу ЕУ порасло са 8% у 1. кварталу на 10% у 4. кварталу. За ђубрива – од 0 до 9%, за природни гас – од 12 до 21%.

Посебно оштре остају санкције у вези са испоруком високотехнолошких производа из ЕУ у Русију. Важна робна група која је потпала под санкције су машине и опрема. Ако је у јануару 2022. године испорука ове робе из ЕУ у Руску Федерацију у вредности износила 2,960 милиона евра, онда је у децембру била само 1,013 милиона евра. Скоро троструко смањење.

Прочитајте још:  Неуронет – демонска религија Новог светског поретка
Тенденције ка сужавању трговине између ЕУ и Руске Федерације могу се пратити и уз помоћ месечних индикатора. Тако је у јануару 2022. извоз из Русије у ЕУ износио 20,0 милијарди евра, његова максимална вредност забележена је у марту (21,8 милијарди евра), затим је у децембру пала на 10,3 милијарде евра. Увоз из ЕУ у Русију у јануару прошле године износио је 8,6 милијарди евра, а у децембру је био упола мањи – 4,3 милијарде евра.

Постоје прелиминарне процене за трговину ЕУ-РФ за први квартал ове године. У марту 2023. године испорука робе из Русије у ЕУ износила је само 4,0 милијарде евра. Поређења ради: у марту прошле године ова цифра је била 23,5 милијарди евра. Скоро шестоструки пад на годишњем нивоу. „ Пошиљке у марту биле су најниже забележене од 2002. и половина најгоре кризе у 2009. и 2016. години, према Еуростату. У поређењу са најгорим месецом ЦОВИД кризе, увоз из Русије у ЕУ је опао за 25 одсто, ау односу на просечне испоруке у 2018-2019. пад за више од три пута “, примећује телеграмски канал Спајдел Финанце.

Прочитајте још:  Упркос санкцијама САД: Немачка објавила који брод шаље да доврши изградњу „Северног тока 2“
Али просечан месечни увоз из ЕУ у Русију у првом кварталу ове године износио је 3,8 милијарди евра. Поређења ради: прошле године просечна месечна цифра износила је 4,6 милијарди евра, а претпрошле – 7,4 милијарде евра. Није било могуће постићи потпуну блокаду, али у односу на претпрошлу годину видимо скоро двоструко смањење месечног увоза из ЕУ.

Ако екстраполирамо трендове из претходне године, можемо претпоставити да је до краја 2023. могуће потпуно ресетовање трговинских односа између Русије и Европске уније. Нема друге такве кризе у трговинским односима Русије са Европом . Чак и до 1930-их, трговина између СССР-а и Европе се наставила; Европа је од совјетске државе куповала жито, нафту, гвоздену руду, метале, дрво и друге сировине и снабдевала нас машинама и опремом. Данас је Европа на ивици великог економског пада. Хоће ли то помоћи да се преокрене процес сужавања трговинских односа између Русије и ЕУ? Или ће се „прозор у Европу“ који је Петар Велики пресекао у потпуности?

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *